Adana yemekleri arasında en ünlüsü elde zırh ile kıyılan özel etten yapılan “Adana Kebap'' dır. Adana kebabının yanında servis edilen bol yeşillik ve yöreye özgü sebzelerle yapılan salatalara ek olarak pancar ve siyah havuçtan yapılan şalgam suyu ikram edilmektedir.
Adana yöresinde düğün törenleri için özel yemekler hazırlanır. Yemekler arasında söz tatlısı, nişan şerbeti, düğün ekmeği, yüksük çorbası, düğün köftesi, gelin tutarı ve avul aşı gibi çeşitli yiyecek ve içecekler yer almaktadır (Artun, 1998).
İlgili 43 soru bulundu
Adana'nın En Meşhur Tatlısı: Adana yemekleriyle olduğu kadar tatlılarıyla da pek çok insanın gönlünü fethediyor. Adana'da yiyebileceğiniz tatlılar arasında karakuş tatlısı, bici bici, cevizli sarı burma tatlısı, cezerye tatlısı ve Adana usulü halka tatlısı yer almaktadır.
Türkiye'deki maden zengini 4. bölge olan Adana; krom, demir, manganez, kurşun ve çinko yatakları açısından önem taşımaktadır. Adana'nın merkezi; Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay illerini kapsayan coğrafi, ekonomik ve kültürel bir bölge olan Çukurova'nın merkezinde bulunur.
192 bin ton greyfurt üretimi ile Türkiye greyfurt üretiminin %77'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir. 98 bin ton yerfıstığı üretimi ile Türkiye yerfıstığı üretiminin %57'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.
Adana'nın meşhur içecekleri kategorisinde ilk önce oldukça popüler olan muzlu süt karşımıza çıkmaktadır. Yine meşhur içeceklerde aşlama adında meyan kökünden yapılan bir içecek de vardır. Şalgam suyu ise Adana için vazgeçilmez bir içecektir.
Cezeryeler,lokumlar,helvalar,cevizli sucuklar,akide şekerleri,Tahinler,pekmezler....karşılıyor.dalın bir ondan bir bundan tadlarına bakın. Helede tatlı sevenler ailesindenseniz tam sizlik.
Adana Akdeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. ADANA'NIN KAÇ İLÇESİ VAR? 01.02.2018 TÜİK verilerine göre 5'i merkez ilçe (Seyhan, Yüreğir, Çukurova, Sarıçam, Karaisalı) olmak üzere toplam 15 İlçesi ve belediyesi vardır. Bu ilçelerde 831 mahalle bulunmaktadır.
Fellah, Türkiye'de genellikle Adana ve Mersin illerinde yaşayan Araplara verilen isim. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi Çukurova'da sadece çiftçilik yapmalarıdır. Arapça'da fellah, çiftçi demektir.
Adana sınırları içerisinde deniz yoktur ancak Akdeniz'e sınırı olan yerleşim yerleri bulunmaktadır. Bu bölgeler Karataş, Bahçe beldesi, Yumurtalık ve Tuzla'dır.
Seyhan'da; Pide, lahmacun ve yöresel tatlıları tadabileceğiniz restoranlar oldukça fazladır. Yerleşke ayrıca muzlu sütü ile Türkiye'ye ün salan Kazım Büfe'nin de bulunduğu ilçedir. Adana halkı tarafından fazlasıyla rağbet gören işletme, şalgamı ile de meşhurdur.
Şırdan, Adana'da, "adana kebap" ve "şalgam" kadar yaygın olan bir yiyecek olmasına rağmen Adana dışında pek bilinmeyen bir yiyecektir. Koyunun 4 midesinden biri olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır.
Adanalıyık, Allah'ın Adamıyık ' Sözünün kökeni..
Yerlilerinin tamamı türk'tür. Adana anadolu'daki maveraünnehir'dir. Seyhun seyhan, ceyhun ise ceyhan olmuştur. Kuzey ilçeleri yörük türkmen'dir.
İngilizler, 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması gereğince Maraş, Adana, Antep ve Urfa bölgelerini işgal etmişlerdi. İngiltere ile Fransa arasında 15 Eylül 1919'da imzalanan Suriye Antlaşmasıyla ise bu bölgelerin işgal hakkı Fransa'ya devredilmiştir.
M.S.638 yılında Emeviler zamanında Çukurova fethedilmiş, Abbasiler Döneminde buraya yerleşilmiştir. M.S. 1083 yılında Çukurova Anadolu Selçuklu Devleti´ne katılmıştır.
Akdeniz Bölgesinde yer alan Adana, Türkiye'nin en kalabalık 6. ilidir. Adana'nın Batısında İçel, kuzeyinde ise Niğde ve Kayseri şehirleri yer alır. Doğusunda Kahraman Maraş ve Osmaniye'nin bulunduğu şehir Hatay ve Mersin illeriyle de komşudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri