Boyun, baş ile vücud arasındaki bağlantıyı sağlar. Boyun başımızı destekler ve dengeli pozisyonda tutar.Başın birçok yöne rahat hareket etmesinisağlar. 7 adet boyun omurundan oluşur. Bu omurlardan en üst ikisi farklılaşarak kafatası kemiğine tutunmasını sağlar.
Boyun, anatomik olarak kafa ve gövde arasında yer alarak bağlantı görevi gören vücut kısmı.
Boyun anatomik alanı; önde üstte mandibula-çene kemiğinden başlamakta aşağıda clavicula-köprücük kemiği arasında uzanmakta ve yanlarda enseye doğru trapezeus kası kenarına kadar alanı tanımlamaktadır.
Boynunun her iki tarafında üç ana tükürük bezi vardır. Parotis beziniz kulaklarının önünde, submandibular beziniz çenenizin altında ve sublingual bezleriniz de dilinizin altında bulunur. Boynundaki kan damarları Lenf bezleri: Bu vücudunuzdaki enfeksiyon veya iltihap mücadele sürecinde şişkinlik.
Platisma: Boyun ön kısmında bulunan bu ince kas, yüzeyel boyun fasyası tarafından sarılır.
İlgili 17 soru bulundu
Boyun kasları, başın desteklenmesinde ve uygun duruşun korunmasında çok önemli bir rol oynar. Kafatası tabanı ve çeneden omuz ve köprücük kemiğine kadar uzanan, 20'den fazla çeşide sahip boyun kasları, başı, boyun ve omurganın üst kısmını destekleme ve dengelemekle görevlidir.
Boyun ağrısının azaltılması ve gelecekteki boyun ağrılarının önlenmesi, boyun egzersizlerinin faydaları arasında sayılabilir. Bu egzersizler, boyun kaslarını güçlendirebilir ve gerginliği azaltabilir. Ayrıca, boyun egzersizleri, omuz ağrısının da azaltılmasına yardımcı olabilir.
Vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olan küçük, fasulye ya da böbrek şekilde tanımlanan bir yapı olan lenf düğümleri ( lenf bezleri- lenf nodu), lenf sıvısında dolaşan maddeleri filtreliyor, vücudun enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmasına yardımcı olan lenfositler (beyaz kan hücreleri) içeriyor.
Omurganın boyun (veya servikal) kısmı yedi adet omurga kemiği ve aralarındaki disk eklemlerden oluşmaktadır. Omurilik, servikal omurgalanın içindeki kanalından geçiyor. Her iki komşu omurga kemiği arasından sağ ve sol olarak bir çiftsinir çıkar.
Boyun fıtığı, kireçlenme ve dejeneratif disk hastalığı, servikal dar kanal ve yaralanmalar boyun ya da ense ağrısının sık birer sebebidir. Nadiren tümörler, boyun bölgesinde ağrı sebebi olarak karşımıza çıkabilir. Boğazda uzun süren enfeksiyonlar da şişmiş lenf nodları ile birlikte ense ağrısına sebep olabilir.
Tüm yaş gruplarında baş ve boyundaki bir kitlenin en sık nedeni lenf bezi büyümesidir. Çocuklarda ve genç erişkinlerde daha çok enfeksiyona ya da iltihaba bağlı gelişen bu durum, ileri yaşlarda sıklıkla kötü davranışlı olma eğilimi gösterir. Baş-boyun bölgesinde yaklaşık 100 adet lenf bezi bulunur.
Boyunda görülen fıtık, sinir sıkışması, tümör, kemik kanseri, kırık, incinme gibi bulguların tespit edilmesinde boyun emarının katkısı büyük. Boyun bölgesine MR çektirecek olanlar herhangi şekilde radyasyona maruz kalmaz. Manyetik Rezonans teknolojisi isminden de anlaşılacağı üzere radyasyon içermeyen bir teknolojidir.
Boyunda meydana gelen kitleler; lenf bezlerinin büyümesinden veya diğer organlarda (gırtlak, ağız içi, boğaz vb) iltihaplanma, tümör ile kist oluşumuna bağlı olarak gelişen büyümelerdir. Bu kitleler, dışarıdan görülebildiği gibi elle muayenede şişlik biçiminde hissedilen oluşumlar olarak da karşımıza çıkmaktadırlar.
Boyun kasları genel olarak önde larinks önü kasları, hyoid ve sternum arasında bulunur. Bunun dışında ayrıca hyoid kemikle mandibula, dil ve styloid arasında da bağlantı vardır. Digastrik kası mastoidden hyoide kadar uzanır ve anteriorda mandibulaya doğru yukarı çıkar.
Boyun çevresinin kadınlarda 34, erkeklerde ise 37 santimetrenin altında olmasının sağlıklı beden ağırlığına işaret ediyor” diyor.
C6 – C7 (C7 sinir kökü) – üst kolun arka ( triseps) kaslarında ve el-bilek ekstansör kaslarında güçsüzlük oluşturur. Uyuşma ve ağrı bu bölgeden aşağı doğru yayılabilir ve orta parmağa doğru karıncalanma hissedilebilir. Burası da en yaygın servikal disk hernisi mesafelerindendir.
Boyun kırığı olan hastaların felç olma riski de bulunmaktadır. Çünkü boyundan aşağısının bütün hareketlerini sağlayan sinir sistemi boyun bölgesine dağılmaktadır. Boyun kırıklarının neden olduğu hasarlar, yaşam kaybı ile de sonuçlanabilir.
Başın birçok yöne rahat hareket etmesini sağlar. Kafadan gövdeye geçen büyük damarları, omuriliği, kola giden sinirleri korumakla görevlidir. Boyun, vücuttaki en karmaşık eklem yapısına sahiptir ve omurganın en hareketli parçasıdır Bu nedenlere akut ya da mesleksel travmalara açıktır.
Köprücük kemiği; tıp literatüründe Klavikula olarak tanımlanmaktadır. Oldukça önemli sinir ve damarların yakınında bulunan köprücük kemiği, yere paralel bir yapıdadır.
Lenf sistemi beyin, omurilik, göz, kemikler hariç bütün vücudumuzu örümcek ağı gibi sarar. Görevi hücre arasında bulunan doku sıvısının dolaşım sistemine geri dönüşünü sağlamaktır. Lenf sisteminin iyi çalışmaması, hücre arası sıvının dokularda anormal şekilde birikmesi ile sonuçlanır ve lenfödem gelişir.
Birincil (veya merkezi) lenfoid organlar, olgunlaşmamış progenitör hücrelerden lenfositler üretir.
Lenf sistemi kan dolaşımı sistemine benzer bir sistemdir. Lenf damarları bütün vücuda dağılmış durumdadır. Esas işlevi, hücrelerarası bölgede bulunan sıvı ve protein gibi molekülleri içine alıp kan dolaşımına taşımaktır.
Boyun tutulması belirtileri nelerdir? Boyun tutulduğunda kişi başını belirli bir yöne doğru çevirdiğinde, hareketini kısıtlayan bir ağrı hisseder. Kişinin hissettiği bu ağrı, keskin, genel ya da yayılan bir ağrı olabilir. Keskin ağrı: Bu ağrıda kişi tek bir noktadan bıçak batırılıyormuş gibi hisseder.
Boyun bölgesinde çok sayıda çizgili kas vardır. Bu kaslar boyun omurgasını hareket ettirir, başın sağa sola dönmesini sağlar, başı taşır, görme ve işitmeye yardımcı olur.
TİP 2B KASLAR:
Çok çabuk kasılırlar fakat çok çabuk yorulurlar. Kas lifleri içerisinde en yüksek hıza ve kuvvete sahip olandır. Enerji depoları düşüktür. Genellikle Pliometrik , Patlayıcı Güç ve Ağırlık egzersizleri uygulamaları tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri