43- Oruçlunun ağzına gözyaşı veya ter girerse, çok olur da tuzluluğunu ağzının her yerinde duyar ve yutarsa orucu bozulur. Yutmayıp tükürürse bozmaz.
Balgam ve tükürük yutmak orucu bozuyor mu? Kişilerin ağlaması durumunda orucun bozulması gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü ağlama esnasında dışarıdan ağza ya da burna su alınması gibi bir durum olmamaktadır. Bu nedenle ağlayan kişilerin orucu bozulmadığı için oruç tutmaya devam edebilirler.
Geniz akıntısının da orucu bozup bozmayacağı sürekli merak edilir. Hatta oruç tutarken yaşanan bir geniz akıntısı insanı orucunun bozulduğu konusunda tereddütte bırakır. Ancak geniz akıntısı orucu bozan bir durum değildir. İstemsizce gerçekleşen bu geniz akıntısının oruca bir etkisi yoktur.
Oruçluyken dudak yemek eğer istemsiz yapılan bir davranış ise ve dudak derisinden bir parça yutulmuyorsa oruç bozulmaz. Kaza gerektirmez. Ancak oruçluyken bilerek dudak yenirse ve susam tanesinden daha büyük bir parça yutulursa bu durumda oruç bozulur ve kaza yapmak gerekir. Öpmek, öpüşmek orucu bozar mı?
Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur.
İlgili 45 soru bulundu
Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozacak durumlar karşısında kişiler dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda öpüşmek orucu bozar mı sorusunun cevabı evettir. Eğer kişi oruçlu iken bilerek ve isteyerek bir kişi ile öpüşür ise orucu bozulur ve bunun sonucunda kefaret orucu tutması gerekir.
Ramazan ayında oruç tutmak isteyenler Google'da 'Osurmak orucu' bozar mı bozmaz mı sorusunun yanıtını merakla araştırıyor. İşte orucu bozan durumlar ve daha fazlası... Osurmak orucu bozmaz, sadece namaz abdestini bozar.
Ramazan'da oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir (Merğınânî, el-Hidâye, II, 256).
Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir. Bu nedenle küfür etmek orucu bozmaz ancak sevabına zarar verir. Bu nedenle oruç tutan kimselerin küfürden kaçınmaları gerekir.
Diş fırçalamak orucu bozar mı? Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/202). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
Cinsel içerikli film izlemek orucu bozar mı? Bileyerek bu tür filmleri izlemek orucu zedeleyecek bu yüzden izlememek en iyisidir. Ayrıca izlerken etkilenilir ve sıvı gelirse oruç bozulur.
Değerli kardeşimiz, Geniz akıntısı, baştan inip ağzın ortasına gelmeden doğrudan gittiği için, hem Hanefi hem de Şafi mezhebine göre orucu bozmaz. Hanefi mezhebine göre ise, ister genizden gelsin isterse boğazdan gelsin, ağızda toplanan balgamı isteyerek yutmak da orucu bozmaz.
Bu sebeple balgam yutulmasında olduğu gibi geniz akıntısının da orucu bozan durumlar arasında yer almadığı belirtilmektedir. Dini fıkıh kitaplarında da bu konu açıklığa kavuşturulmakla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kabul gören görüş geniz akıntısının orucu bozmadığı yönündedir.
Bu durum tütün kökenli dumanlı maddeleri de kapsamaktadır şeklinde açıklanmıştır. Oruç halinde iken yasaklardan uzak durulmaması orucu bozar. Diyanet açıklamalarına göre sigara, nargile dumanı gibi tiryakilik nedeniyle kullanılan maddeler de orucu bozan hallerdendir.
Abdestte ağza su alıp boşalttıktan sonra ağızda oluşan yaşlığı yutmak orucu bozar mı? -Bundan kaçınmak mümkün değildir. Bu itibarla ağızdaki suyu boşalttıktan sonra kalan yaşlığın yutulması orucu bozmaz.
Diyanet tarafından yapılan açıklamalarda; ne kadar dikkat edilirse edilsin, çiğneme sırasında tat alma ya da yutma ihtimali olduğu nedeniyle sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak kenger sakızı gibi katkısız sakızlar ve önceden çiğnenerek tatsız hale getirilen sakızların çiğnenmesi yutmamak koşuluyla orucu bozmamaktadır.
Dudaktan öpüşmenin şehvet içermesidir. Merğınânî, el-Hidâye, II, 256'da da belirtildiği gibi eğer eşler birbirini yanaktan öper ya da sarılır ise bu oruçlarını bozmaz. Ancak dudaktan öpüşme sırasında cinsel istek meydana gelebilir. Buna ek olarak boşalma da meydana geleceği için oruç bozulur.
Cevap metni
Bu konu (38213) nolu sorunun cevabında açıklanmıştır. Söz konusu haram olan bakışlar kalpteki imanı zayıflatır, orucu zedeler ve sevabı azaltır. Ancak orucu bozmaz, bu günahı işleyen kimse bir an önce tövbe etmesi gerekir. Bakışları serbest bırakmak, günaha girmenin bir vesilesidir.
TIRNAK YEMEK ORUCU BOZAR MI? Diyanet'in fetvasında, “Oruçlu kimse tırnağını ve dudağından bir parça yutsa orucu bozulur. Ağzın içinde bir parça yutsa bozulmaz.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Eğer erkeklik uzvu, kadının fercine girmemiş ve meni gelmemişse, orucunuz sahihtir ve size de bir şey gerekmez. Mezînin akmasına gelince, âlimlerin iki görüşünden en doğru olanına göre mezî orucu bozmaz.
CEVAP: Kişinin hanımını öpmek, elle tutmak, okşamak gibi durumları orucu bozmaz. Bu durumda meni gelmedikçe oruç bozulmaz.
Ramazanda oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir (Merğınânî, el-Hidâye, II, 256).
Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mutat olan her şeyi kapsamı içine alır. Bu sebeple sivilce sıkmak orucu bozan bir durum değildir.
Ramazan ayı içerisinde yakınlaşmanın sınırlarını belirleyen fetvaya göre, oruçlu iken eş ve sevgili ile el ele tutuşmak ve sarılmak orucu bozmaz.
Cevap 2: Baş ağrısı dayanılmaz bir halde olmadan bir Müslüman sırf başım ağrıyor diye orucunu bozmaz. Sabreder, sabredilmelidir. Baş ağrısı dayanma sınırının üzerindeyse ya da Baş ağrısının yanısıra başka hastalıklar da var ise ve vücud bunu kaldırabilecek durumda değilse orucu açar ilacı alır. O günü kaza eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri