Boyun, anatomik olarak kafa ve gövde arasında yer alarak bağlantı görevi gören vücut kısmı.
Boyun, baş ile vücud arasındaki bağlantıyı sağlar. Boyun başımızı destekler ve dengeli pozisyonda tutar.Başın birçok yöne rahat hareket etmesinisağlar. 7 adet boyun omurundan oluşur. Bu omurlardan en üst ikisi farklılaşarak kafatası kemiğine tutunmasını sağlar.
Boyun anatomik alanı; önde üstte mandibula-çene kemiğinden başlamakta aşağıda clavicula-köprücük kemiği arasında uzanmakta ve yanlarda enseye doğru trapezeus kası kenarına kadar alanı tanımlamaktadır. Yukarıdaki fotoğrafta boyunun dıştan anatomik alanları işaretlenmiştir.
Platisma: Boyun ön kısmında bulunan bu ince kas, yüzeyel boyun fasyası tarafından sarılır. Yukarıda mandibula korpusunun alt kenarına, yüzün alt kısım derisine ve ağız komissürü etrafındaki kaslara tutunarak başlar, aşağıya doğru inerken klavikula yakınlarında yüzeyel fasya içerisinde sonlanır.
İlgili 19 soru bulundu
Boyun, anatomik olarak kafa ve gövde arasında yer alarak bağlantı görevi gören vücut kısmı.
Omurganın boyun (veya servikal) kısmı yedi adet omurga kemiği ve aralarındaki disk eklemlerden oluşmaktadır. Omurilik, servikal omurgalanın içindeki kanalından geçiyor. Her iki komşu omurga kemiği arasından sağ ve sol olarak bir çiftsinir çıkar.
Boyun bölgesinde 7 adet omur bulunur. Omurlar arasında ikinci ve üçüncü omurlar arasından başlayan disk adı verilen kıkırdak doku bulunur.
Boyun Omurları: Adı üstünde boyunda olan kemiklerdir. Bu kemikler sağlık açısından sık kullanılmalıdır.
Boyun kasları, başın desteklenmesinde ve uygun duruşun korunmasında çok önemli bir rol oynar. Kafatası tabanı ve çeneden omuz ve köprücük kemiğine kadar uzanan, 20'den fazla çeşide sahip boyun kasları, başı, boyun ve omurganın üst kısmını destekleme ve dengelemekle görevlidir.
Boyun kasları genel olarak önde larinks önü kasları, hyoid ve sternum arasında bulunur. Bunun dışında ayrıca hyoid kemikle mandibula, dil ve styloid arasında da bağlantı vardır. Digastrik kası mastoidden hyoide kadar uzanır ve anteriorda mandibulaya doğru yukarı çıkar.
Boynumuzun her iki yanında birer tane olmak üzere yerleşmiş olan ana karotis arterlerimiz, halk arasında yaygınlaşmış adıyla 'şah damarı' bulunmaktadır. Bu ana karotis arterler, iç ve dış karotis arterler olmak üzere iki ana daldan ve sonrasında bu ana dallara ait çeşitli dallanmalardan oluşmaktadır.
Bilgisayar kullanırken dirsek açısı 90 - 100 derece olmalıdır. Klavye kullanımı sırasında dirsek 90 dereceden daha fazla bükülürse omuzlar gereksiz yere yukarı kaldırılır ve omuz kasları zorlanır.
Ense bölgesi, vücutta kafa ile gövde arasındaki bağlantıyı sağlayan ve çeşitli hayati dokuların yer aldığı, kritik anatomik bölgelerden biridir. Boyun ve sırt kasları ile bu kaslara ait ligaman ve bağlar ense anatomisinin temelini oluşturur. Omurganın en üst kısmını oluşturan servikal bölümü ensede yer alır.
Sabah yeni güne başlarken boyun bölgenizi soğuk suyla yıkayın. Ardından krem ve kaliteli bitkisel yağ ile bakım yapın. Cildinizi nemlendirirken boyun ve dekolte bölgesini de ihmal etmeyin. Haftada iki – üç kez olmak üzere bölgeye peeling uygulayarak ölü cilt hücrelerinden arının.
Bu fizyolojik kıvrımlar boyunda öne doğru (lordoz), sırtta arkaya doğru (kifoz) ve belde öne doğru (lordoz) olmak üzere üç adettir. Omurganın S şeklindeki yapısında yer alan 33 kemik şunlardır: 7 servikal (boyun) omur. 12 torasik (göğüs) omur.
Omurgada 7 adet boyun omuru (servikal vertebra), 12 adet sırt omuru (torakal vertebra), 5 adet bel omuru (lomber vertebra), 5 sakral vertebrasakral ve 4 de koksal vertebra bulunur. Bu 33 vertebranın ilk 24 tanesi birbirine eklemler aracılığıyla bağlanmıştır. Bunlara presakral vertebralar denilir.
Omurga; boyun bölgesinde 7 ( Cervical) , sırt bölgesinde 12 (Thoracal), bel bölgesinde 5 (Lumbar) ve kalça bölgesinde de birbirine kaynamış 5 (sacrum ve cocccyx) adet omurdan oluşan kemik zinciridir.
Boyun, vücuttaki en karmaşık eklem yapısına sahiptir ve omurganın en hareketli parçasıdır Bu nedenlere akut ya da mesleksel travmalara açıktır.
Bu seslerin eklem içindeki sıvıda bulunan hava habbeciklerinin sıkışıp, daha küçük kabarcıklara bölünmesine; tabiri caizse patlamasına bağlı olduğu düşünülüyor. Yani kireçlenme ile filan bir ilgisi yok, herhangi bir hastalığın belirtisi de değiller. Endişe etmeyin..
Omur gövdeleri arasındaki eklemleşme yarı oynar eklemler grubundandır. İki omur cismi aralarında, ortası eklem diski çekirdeği olarak bilinen narin bir bölüm ile omurlara sıkıca yapışan yarı katı bir disk vardır.
Dowager kamburu(boyun hörgücü, hiperkifoz, yağ birikintisi), genellikle orta yaş sonrası görülen, duruş bozukluğu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan bükük duruşu tanımalamak için kullanılan bir terimdir.
Boyun kitleleri yani boyunun her iki tarafında ani olarak beliren şişlikler her yaş grubunda ortaya çıkabiliyor. 0-18 arasındaki çocuk yaş grubunda genellikle doğumsal ve enfeksiyona bağlı iyi huylu kitleler görülürken, erişkin grupta ise kitlelerin iyi ya da kötü huylu olup olmadığının, ileri görüntüleme yöntemleri ...
Servikal omurga, omurganın boynumuz içinde kalan bölümüdür. Omurganın bu kısmı, boynumuzu sağdan-sola, yukarıdan aşağıya oynatmak için yeterince esnek olmalıdır. Bu kısım aynı zamanda içinden geçen hassas omuriliği ve spinal sinirleri koruyacak kadar da güçlü olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri