Tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz.
Anlamca birbirine bağlı ve birbirini tamamlayan cümleler arasında kullanılır: Şiirde konular artık alabildiğine genişliyor; biçim, ölçü, uyak önemini yitirerek yazıdan siliniyor; anlam gölgeler, karanlıklar, sisler arasına siniyor.
Noktalı virgül, birbiriyle yakından ilişkili iki fikri (iki bağımsız cümle) ayırmak için kullanılır.
İlgili 43 soru bulundu
Yazılarda virgülden daha uzun duraklama gerektiren bölümlerde tercih edilen üst üste nokta ve virgülden oluşan noktalama işaretine noktalı virgül (;) adı verilmektedir. Özellikle uzun cümlelerde sık sık tercih edilmektedir. Kendi içerisinde virgül yardımıyla ayrılmış grupları ayırmak için kullanılmaktadır.
İki nokta, bir noktalama işareti. İki nokta üst üste olarak da bilinir. Metin içerisinde çoğunlukla alıntı yaparken, liste yaparken ve açıklama yaparken kullanılır.
Anlam bakımından birbirine bağlı cümlelerin arasına konur. Anlam bakımından birbirine bağlı cümlelerden ikincisi, birinci cümlenin karşıtı olursa araya noktalı virgül konur. “ama”, “çünkü”, “fakat”, “öyleyse”, “ancak”, “oysaki” gibi bağlaçlarla birbirine bağlanan cümlelerde bağlaçlardan önce konur.
Üç Nokta Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Tamamlanmamış Cümlelerin Sonuna Veya Başına Yan Yana Konulan Noktalama İşaretinin Adı (...)
Konuşma çizgisinden önce konur: • "Bahçe kapısını açtı. Sermet Bey'e, -Bu anahtar köşkü de açar, dedi." Olumsuzluk ifade eden "değil" kelimesinin bulunduğu cümlelerde, "değil" kelimesinden sonra virgül konur.
- Cümle sonlarına virgül işareti konmaz. - Soru ile biten cümlelerde virgül işareti kullanılmaz. - Önemli yerlerin belirtilmesi için virgül işareti kullanılmaz. - Cümlelerin başında virgül işareti kullanılmaz.
Bu ara söz ve cümleleri ayırmak için hem başına hem de sonuna virgül kullanılır. Örn: Kapı aniden kapanınca, çıkan sesten dolayı, çok korktu.
İki nokta, bir noktalama işareti. İki nokta üst üste olarak da bilinir. Metin içerisinde çoğunlukla alıntı yaparken, liste yaparken ve açıklama yaparken kullanılır. İki nokta, metin içerisinde kullanıldığında işaretin ardından bir boşluk bırakılır.
Noktalı Virgül ( ; )
1. Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur. 3. İkiden fazla eş değer ögeler arasında virgül bulunan cümlelerde özneden sonra noktalı virgül konabilir.
Ünlem, soru, nokta, virgül gibi noktalama işaretleri tırnak işaretinin içine, ayracın ise dışına (ayraçtan sonra) konulur. Köpeksiz sürüye kurt girer (iner). Kurda "Neden boynun kalın?" demişler: "İşimi kendim görürüm de ondan." demiş.
Diğer noktalama işaretleri ile birlikte kullanımı
Tırnak içine alınan ifade tam bir cümle ise kendi noktalama işaretlerini korur. Bu cümlenin sonuna gelen ünlem, soru, nokta, virgül gibi noktalama işaretleri tırnak işaretinin "içine" konur: Kurda "Neden boynun kalın?" demişler; "İşimi kendim görürüm de ondan." demiş.
Bu durumu çeşitli hikâye, roman yayınlarında da görmekteyiz. “Şart cümlelerinde -sa (-se) ekinden sonra virgül konmalı mı konmamalı mı?” konusu, 2005 yılında gündeme gelmiş ve o yıl Türk Dil Kurumunca yayımlanan Yazım Kılavuzu'nda mesele şu uyarıyla açıklanmıştır: “Uyarı: Şart ekinden sonra virgül konmaz.” (36. s.)
İşte üç noktanın kullanıldığı yerler şöyle sıralanmaktadır; Bir nedenden dolayı tamamlanmamış eksik kalmış cümlelerin sonunda üç nokta kullanılır. Kaba sayıldığı için açıklanmak istenmeyen cümlelerin sonlarında üç nokta kullanılır. Sözcük ya da bölümleri göstermek amacıyla üç nokta kullanılır.
İki Noktanın TDK Sözlük Anlamı
İki nokta, Türk Dil Kurumu (TDK sözlüğünde “Kendisinden sonra örnek verilecek veya açıklama yapılacak cümlenin sonuna konulan noktalama işareti” olarak yer alıyor.
Üç noktadan sonra cümleye büyük harfle başlanılması gerekmektedir. Üç Nokta Nerede Kullanılır? Üç nokta genel olarak tamamlanmamış cümlelerin sonuna gelmektedir. Alıntı yapılırken alınmayan bölümlerin yerine koyulur.
bir metinden çıkartılmış kısımları ifade etmede kullanılır. Köşeli parantez içine alınmış yorumlar metne ilave bilgi girildiğini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri