Boyun tomografisinde neler belli olur? Boyun tomografisi ile tiroid, guatr hastalıkları ve boyun travmaları gibi durumlar teşhis edilmektedir. Ayrıca bu durumların yanında kanser varlığı, fıtık, tümör gibi sorunların da teşhisi sağlanmaktadır.
Doktorunuz kesin teşhis için röntgen filmi, MR ve Bilgisayarlı Tomografi (CT) yöntemini kullanabilir. Röntgen filmleri omurga yıpranıp bozuldukça ortaya çıkan kemik çıkıntıları ve disk aralıklarındaki daralmayı gösterebilir ancak diskin fıtıklaşmasını ya da omurilikten çıkan sinirleri gösteremez.
Boyun emarı kanser, tümör, fıtık ve benzeri sağlık problemlerinden kuşkulanılması halinde veya kontrol amaçlı çekilir. Hastalar boynundaki çeşitli şikayetlerde doktora göründüğünde önce standart muayene akabinde ise kesin tanı koyabilmek için MR talep edilir.
Uzmanın gerekli gördüğü durumlarda boyun emarı çekilir. Boyun emarı boyunda oluşan fıtık, tümör, sinir sıkışması, kırık, kemik kanseri gibi bulguları tespit etmek için çekilir. Boyun emarı yaklaşım 10-15 dakika kadar sürer. Hasta kızağa yatırıldıktan sonra hareket etmemesi için boyuna bir aparat takılır.
Kemik ve metal gibi yoğun materyaller, röntgen filmlerinde beyaz görünür. Ciğerlerdeki hava siyah görünür. Yağ ve kas gri tonlarında görünür. Bazı röntgen yöntemlerinde; röntgen filmlerinde daha fazla ayrıntı elde etmek için vücuda iyot veya baryum gibi kontrast maddeler verilir.
İlgili 27 soru bulundu
Gri bir kitle gösteren bir röntgen, bir kanser tümörü olabilir, ancak bir enfeksiyondan sonra oluşan apse gibi başka bir şey de olabilir. En iyi uzmanlıkla bile röntgenler yanlış yorumlanabilir. Araştırmaya göre akciğer kanseri teşhisindeki hataların 90%'si röntgen çekildiğinde ortaya çıkıyor.
Bu nedenle sinir sıkışmalarının çoğu röntgende görülemez ancak doktor kemiğin sinirleri sıkıştırabileceği yerleri görmek için dirsek veya bileğin röntgenini çekebilir. Sinir ileti çalışmaları sinirin ne kadar iyi çalıştığını ve nerede sıkıştığını tespit etmeye yardımcı olabilir.
Boyun fıtığının en önemli belirtisi boynun bir tarafından başlayıp kola doğru yayılan ağrıdır. Bu ağrı uyuşmaya neden olur ve parmak uçlarına doğru uzanır. Ağrının oluştuğu kol zayıflar ve güç kaybeder. Denge kaybına ve düşmeye neden olabilir.
Boyun kireçlenmesinin tanısı; klinik muayene, hasta öyküsü ve gerektiğinde röntgen ve MR gibi görüntüleme yöntemleri ile konulur.
Boyun ultrason yöntemi her tür iyi ya da kötü tümörü tespit eder. Lezyon, haşimeto rahatsızlığı, boyun bezeleri, lenf bezi problemleri, kireçlenme ve kist gibi birçok sorun kolay bir şekilde tespit edilir ve dakikalar içerisinde tedavisine başlanır.
Guatr, lenf bezleri, boyun bölümünde görülen bezelerin iç kısmını görüntülenmesine yardımcı olan boyun ultrasonu, ultrason başlığının boyun bölümünde gezdirilmesi ile yapılıyor. Başlık boyunda gezdirildikçe ses dalgaları aracılığıyla monitöre görüntüleri aktarır ve rapor haline getirilir.
Boyun düzleşmesi, normalde 'C' şeklinde olan boyun kavsimizin düzleşmesi anlamına gelmektedir. Baş, omuz, sırt ağrısı, kulak çınlaması gibi nedenlerle doktora giden hastalara çektirilen röntgen filmleri ya da MR tetkiklerinde tespit edilen bir durumdur.
Boyun düzleşmesi, boyun bölgesinin yandan çekilen röntgenlerinde teşhis edilmektedir. Tedavisinde ağrı kesici-kas gevşetici ilaçlar verilebilir. Ancak eğer kronikleşmişse genellikle fizik tedavi gerekmektedir. Aletli fizik tedaviler ve /veya maniplasyon (Manuel Terapi) seanslar halinde uygulanır.
Boyun düzleşmesinin belirtileri arasında öncelikle boyun ile el ve ayak parmaklarında kas ağrıları olmak üzere sertlik, hareket kabiliyetinde azalma, baş ağrısı, koordinasyon sorunları, kas zayıflığı, omurga deformitesi yani şekil bozukluğu, felç, ile mesane ve bağırsak kontrol sorunları sayılabilir.
Boyun düzleşmesinin en sık görülen belirtisi kas ağrısıdır. Omurganız anormal bir şekilde kıvrıldığında, kaslarınız farklı yönlerde çekilerek kasılmaya veya spazmlar yaşamaya başlar. Servikal lordozunuz varsa, bu ağrı boynunuza, omuzlarınıza hatta belinize kadar uzanabilir.
Vücudumuza giden tüm sinirler boyundan geçer, bu nedenle tüm organlarımız ile ilgili problemlere neden olabilir. Yapılan bilimsel çalışmalarda boyun düzleşmesinin akciğer fonksiyonlarının azalmasına neden olabildiği bildiriliyor. Bu durum özellikle yaşlı hastalarda sayısız probleme yol açabilir.
Boyun fıtığı, kireçlenme ve dejeneratif disk hastalığı, servikal dar kanal ve yaralanmalar boyun ya da ense ağrısının sık birer sebebidir. Nadiren tümörler, boyun bölgesinde ağrı sebebi olarak karşımıza çıkabilir. Boğazda uzun süren enfeksiyonlar da şişmiş lenf nodları ile birlikte ense ağrısına sebep olabilir.
Bazı kan tahlilleri kaçınılmaz olarak yapılacaktır. Kan tahlilleri baş-boyun kanserlerinde hemen hep genel durumun kontrolü amaçlıdır; yani kansere özgü kan tahlili-henüz-sözkonusu değildir. Muayeneyi tamamlamayıcı işlemler sıklıkla röntgenler, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi, MR, sintigrafi, PET olacaktır.
Bununla birlikte bir iki haftadan daha uzun süren boyun ağrıları sıradan görülmemeli, bir uzmandan yardım istenmelidir. Özellikle yaralanmayı takip eden şiddetli boyun ağrılarında, ellerde güç kaybı ile birlikte olan ağrılarda, kramplar şeklinde tekrarlayan ağrılarda fazla beklemeden tıbbi yardım almak önerilmektedir.
Röntgen cihazları gerekli olan süre ve kalitede X ışını elde edilmesini sağlar. Ameliyata gerek kalmadan hastanın içinde neler olduğu görmeyi kolaylaştırır.
Emar taraması, bilgisayarlı tomografi ve röntgen görüntülemesinde farklı olarak radyasyon içermemektedir. Görüntüleme testlerinde kullanılan x-ışını, radyasyon yaymaya neden olurken, radyo dalgalarında radyasyon yayımı yoktur. Bu nedenle MR Taramasında Radyasyon Riski Var mı ? sorusunun cevabı hayır olmaktadır.
-Röntgen çekimi: Ağrıyan dişin röntgeni apseyi tanımlamaya yardımcı olabilir. Diş hekimi ayrıca enfeksiyonun yayılıp diğer bölgelerde apseye neden olup olmadığını belirlemek için röntgen kullanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri