Eğer sürekli olarak unutkanlık şikayeti yaşıyorsanız nar suyu tüketebilirsiniz. Nar suyu da oldukça şifalı bir sudur. Nar suyu beyin hücrelerini korur ve onarır. Bu şekilde unutkanlığa neden olan faktörleri ortadan kaldırır.
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre yeşil çay hafızayı güçlendirir ve doktorlar tarafından da yeşil çay önerilir. Kepek içeren tahıl besinleri bir diğer hafızayı güçlendiren ve unutkanlığı azaltan besinlerdir.
UNUTKANLIĞA İYİ GELEN BESİNLER
- B12 vitamini bakımından en zengin olan besin kırmızı ettir. B12 vitamin eksikliği olan kişilerin haftada en az 2 defa kırmızı et tüketmelidir. Omega - 3 yağ asidi bakımından zengin olan balıklarda hafızayı güçlendirir.
İlgili 41 soru bulundu
Vitamin ve mineral eksikliği
B12 vitamini ve folik asit eksikliği durumlarında hafıza sorunları yaşanarak geçici unutkanlıklar görülebilir. Önemli olan bu vitamin eksikliğini bilerek doğru takviye almak olacaktır. Unutkanlık bir hastalık olarak değerlendirilememelidir.
Özellikle B12 vitamini, hafıza için hayati önemde bir vitamin olarak tanımlanıyor. Eğer dengeli beslenmediğinizi düşünüyorsanız multivitamin takviyesi alarak da beyin sağlığınız için ihtiyaç duyduğunuz vitaminleri aldığınızdan emin olabilirsiniz. Bunun için doktorunuza ya da eczacınıza danışabilirsiniz.
Unutkanlıktan kurtulmak ve zekânın açılması için bu dua okunur: "Bismillâhirrahmânirrahîm, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün(1). İyyâke na'büdü ve iyyâkenesta'în. (2) İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ."(3) On dokuz defa okunacak.
Yeşil çay ve nane çayı gibi çaylar, hafızayı, hatırlamayı iyileştirmek için beyindeki sinirleri uyarmaya yardımcı olabilecek bileşikler içerir. Bu çaylar ayrıca enerji ve uyanıklığı artırmaya yardımcı olabilir, böylece genel beyin sağlığını daha iyi hale getirir.
Unutkanlığı önlemek için ne yapılmalı? Unutkanlık nasıl tedavi edilir?” soruları yanıt buldu. Feridun Kunak, içerisinde kivi, havuç, ginkgo biloba, biberiye ve yeşil çay olan unutkanlığa iyi gelen doğal sirke yapımını izleyicilere aktardı. Kunak, sirkeyi yirmi gün beklettikten sonra süzüp içilmesini önerdi.
Kırmızı meyveler, E ve D vitamini, ananas, havuç, yeşil çay, bitter çikolata, kırmızı ve beyaz et, ceviz ve balık tüketimi hafızanızı güçlendirmeye yetiyor. Sıralanan besinlerin tüketiminin yanı sıra; ilgili besinleri tüketme sıklığınız ve tüketim miktarınız da büyük önem taşıyor.
Ayrıca bazı ciddi hastalıklar da unutkanlığa neden olur. Bu nedenlere bağlı olarak unutkanlık hastalığı yaşayanlar psikoloji ve nöroloji bölümlerinde muayene olması gerekir. Ancak ilk başvurulması gereken yer nöroloji doktorudur.
Unutkanlığın ana nedenlerinden bir tanesi B12 vitamini eksikliğidir. B12 vitamini kırmızı kan hücresi üretimi ve sinir dokusu sağlığı için de büyük öneme sahiptir. Araştırmalar D vitamini eksikliği doğrultusunda unutkanlığın ortaya çıkabileceğini göstermektedir.
DHA, beyin fonksiyonları için önemlidir. Balık yağı tüketimi, zihinsel işlevleri destekleyebilir, bilişsel gerilemeyi azaltabilir ve hafıza performansını artırabilir. Hafıza ve beyin sağlığı üzerindeki etkileri sayesinde Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltabilir.
Unutkanlıktan korunmak için, egzersiz, sosyallik, Akdeniz tipi beslenme (bol sebze-meyve, omega 3), stres kontrolü, düzenli uyku, sigara ve alkol kullanmamak önemlidir.(1) Unutkanlık probleminin ortadan kalkmasını istiyorsanız özellikle şekerli ve yağlı yiyeceklerden uzaklaşmanız gerekiyor.
Enbiya Suresinin 78. ayeti hafıza kuvvetlendirmek, zihin açmak niyetiyle okunur. Okula giden çocuklara, sınava hazırlananlara, ezber yapmak isteyenlere bu sure tavsiye edilir.
Şifa duasının Arapça okunuşu şu şekilde ifade edilmektedir: "Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame." biçiminde olmaktadır.
Kolin ayrıca yeni beyin hücresi üretiminde de fayda sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar yumurtanın kolin açısından en zengin besin maddesi olduğunu ortaya koymaktadır. Yumurtanın yanında yer fıstığı, balık, yeşil yapraklı sebzeler, soya ve keten tohumu da kolin kaynakları arasındadır.
B vitamininin üç çeşidi genellikle beyin sağlığı ile bağlantılıdır: B6, B9 (folat) ve B12. B vitaminleri Alzheimer hastalığı riskiyle ilişkilendirilen homosisteinin parçalanmasına yardımcı olabilir. B vitaminleri ayrıca yeni beyin hücreleri geliştirmek için gereken enerjinin üretilmesine de yardımcı olur.
Nootropikler veya nootropik ilaçlar (halk arasında beyin dopingi ve zeka artırıcı olarak da bilinir), sağlıklı bireylerde dikkat, hafıza, yaratıcılık ve motivasyon gibi zihinsel fonksiyonları artırmaya yönelik kullanılan çeşitli ilaç ve gıda takviyelerine verilen ortak ad.
Beynin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri olan B12 vitamini, beyin hücrelerinin yenilenmesi ve korunmasında ve insan vücudunda bulunan çok fazla sayıdaki hücreler aracılığı ile farklı bölgelere mesajlar ileten ve onları yönlendiren sinir sisteminin düzenli çalışmasında görev almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri