Genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması kas spazmına neden olabilir. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yüksek yastık ve kötü seyahat şartları da boyun tutulması yapabilmektedir.
Keskin olmayan, sürekli ve hafif bir ağrı olarak tanımlanır. Yayılan ağrı: Ağrı, sinir boyunca boyundan omuzlara ve kollara yayılabilir. Yoğunluk değişebilir ve yanma şeklinde hissedilebilir. Karıncalanma, uyuşma veya halsizlik: Bu hisler boyundan öteye geçip omuz, kol veya parmaklara yayılabilir.
Dinlenme: Boyun ağrısı yaşarken dinlenmek ve aktiviteleri kısıtlamak, ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Isı veya Soğuk Tedavisi: Isı kompresleri veya soğuk paketler, kas spazmlarını rahatlatmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Boyun fıtığı, kireçlenme ve dejeneratif disk hastalığı, servikal dar kanal ve yaralanmalar boyun ya da ense ağrısının sık birer sebebidir. Nadiren tümörler, boyun bölgesinde ağrı sebebi olarak karşımıza çıkabilir. Boğazda uzun süren enfeksiyonlar da şişmiş lenf nodları ile birlikte ense ağrısına sebep olabilir.
Soğuk ya da sıcak kompresler uygulamak: Boyun tutulmalarında ilk 24-48 saat ağrının en şiddetli olduğu zamandır. Bu zamanda soğuk uygulamak enflamasyonun azaltılmasını sağlarken sıcak kompres ise kan akışını destekleyerek gerilen kasların gevşemesini sağlar.
İlgili 37 soru bulundu
Boynu destekleyen kaslar ani, uzun süreli ve istemsiz olarak ağrılı kasılıyorlarsa kas spazmı oluşur. Genellikle ıslak bir havlu veya sıcak su torbasıyla uygulanır. Bazı kasları gevşetir ve dolaşımı artırır. Ancak çok uzun süre uygulanırsa semptomları artırabilir.
İlaç Tedavisi: Boyun ağrısının giderilmesi için kas gevşetici ilaçlar veya ağrı kesiciler kullanılabilir.
Boyun fıtığı belirtileri genellikle ağrı, güçsüzlük, his kaybı ve el veya kolda uyuşma şeklinde ortaya çıkar. Ancak, bazı durumlarda boyun fıtığı belirtileri mide bulantısı ve baş dönmesi yaratabilir. Bu belirtiler genellikle boyun hareketlerine bağlı olarak değişkenlik gösterir ve istirahat ile hafifleyebilir.
Boyun kaslarınızı gevşetmek için boyun kaslarınızı esnetin. Ayakta ya da oturarak boynunuzu önce sağa, daha sonrada sola doğru yavaşça çevirin. Döndüğünüz her yönde yaklaşık 10 saniye bekleyin. Boyun kaslarınızın gerildiğini hissetmelisiniz.
Basit tip boyun tutulması genellikle 3-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Basit tip boyun tutulmasında şiddetli ağrı ve kas güçsüzlüğü olmaz. Eğer bu süre içerisinde geçmiyorsa daha fazla beklemeden doktora görünmeniz faydalı olur.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Savaşmanın ya da kaçmanın mümkün olmadığı durumlarda artan enerji ve kas gerginliği boşalamadığı için ağrılı kas spazmları ortaya çıkar. Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir.
Boyun düzleşmesinde en sık görülen şikayet boyun ağrısıdır. Boyun düzleşmesinden kaynaklanan ağrı sırt ve omuza yayılabilir. Bazı durumlarda baş ağrısı da eşlik edebilir. Kola yayılan ağrı, uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük gibi belirtiler de varsa düzleşmeyle birlikte boyun fıtığı da araştırılmalıdır.
Boyun düzleşmesinin belirtileri arasında öncelikle boyun ile el ve ayak parmaklarında kas ağrıları olmak üzere sertlik, hareket kabiliyetinde azalma, baş ağrısı, koordinasyon sorunları, kas zayıflığı, omurga deformitesi yani şekil bozukluğu, felç, ile mesane ve bağırsak kontrol sorunları sayılabilir.
Kişilerde en sık olarak tespit edilen belirtilerin başında boyun ağrısı ve tek taraflı kola doğru yayılan uyuşma, hissizlik ve karıncalanma gibi şikayetler yer alır.
Ense Kökü Ağrısı ve Ense Ağrısı
Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması kas spazmına neden olabilir. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yüksek yastık ve kötü seyahat şartları da boyun tutulması yapabilmektedir.
Bunun için ağrılı bölgeye 20 dakikalık sürelerle buz torbası veya havluya sarılmış buz parçaları ile kompres yaptıktan sonra ılık bir duş almak veya sıcak su torbası uygulamak yeterli olmaktadır. Bu yöntemler var olan ağrıların giderilmesi için kullanılır.
Bunlar; dinlenme, boyunluk kullanarak boyun hareketlerini kısıtlama, ödemi azaltan ve ağrıyı kontrol eden ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz veya enjeksiyon tedavisi içeren uygulamalardır” dedi.
İlaç tedavisi: Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, boyun ağrısını azaltmak ve kasları gevşetmek için faydalı olabilir. Benzer fayda sağlayan krem ve jeller de ağrıyan bölge üzerine sürülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri