Böyle durumlarda ilaç tedavisinin yanı sıra öncelikle istirahat, daha sonra fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavi; boyun traksiyonu (çekme), boyun hareketleri, egzersizler ve ağrıyı ortadan kaldırıcı diğer yöntemlerden oluşur.
Sinir sıkışması sonucu meydana gelen semptomlar etki altına giren kısımlara göre farklılık oluşturabilir. Boyun kısmında oluşan sinir sıkışması genel olarak omuz bölgesinde etkisini gösteren ağrı biçiminde kendini belli eder. Ağrının yanı sıra pek çok semptom daha gözlemlenebilir.
Basit tip boyun tutulması genellikle 3-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Basit tip boyun tutulmasında şiddetli ağrı ve kas güçsüzlüğü olmaz. Eğer bu süre içerisinde geçmiyorsa daha fazla beklemeden doktora görünmeniz faydalı olur.
Sinir Sıkışması Kendiliğinden Geçer mi? Sinir sıkışmaları, ağrı ve uyuşukluk ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kendiliğinden geçmesi mümkün olmadığı için zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Sinir sıkışması bitkisel tedavi yöntemleri arasında kerevizi deneyenler de bulunmaktadır. Kereviz sinir ağrılarının iyileşmesinde yardım eder. Havuç suyu ile beraber yarım bardak kereviz suyu içilmesi sinir sıkışmasına iyi gelir. Kereviz suyunun patates suyu ile beraber içilmesi de siyatik sinir ağrılarını hafifletir.
Sinir Sıkışmasına Kas Gevşetici İyi Gelir mi? Tarsal Tünel Sendromu durumunda kas gevşetici ilaçlar (kas gevşetici olarak da bilinir) bazen semptomları hafifletebilir ve tedaviye katkı sağlayabilir, ancak bu durumun nedenine bağlıdır ve her zaman etkili olmayabilir.
Kas spazmı yaşandığı an kasları ayağa kalkış dolaşarak hareket etmek. Kasları rahatlatacak germe hareketleri. Kaslara hafif bir şekilde masaj yapmak. Kas sıkılığını gevşetmek için ısıtma yastığı kullanmak.
Boyun kaslarınızı gevşetmek için boyun kaslarınızı esnetin. Ayakta ya da oturarak boynunuzu önce sağa, daha sonrada sola doğru yavaşça çevirin. Döndüğünüz her yönde yaklaşık 10 saniye bekleyin. Boyun kaslarınızın gerildiğini hissetmelisiniz.
Sinir sıkışmasının tanısı; fiziki muayene ve EMG tetkiki sonucunun değerlendirilmesiyle konulur. Bazen de ultrasonografi, MRI veya doppler gibi tetkiklerden yararlanılır. Hastanın durumu ve sıkışmanın olduğu bölge; tedavinin şeklini belirler.
Sinir sıkışması, boyun ve sırt tutulmalarında; Kantaron Kremi, sinir sıkışması olan bölgeye, boyun ve sırta sürülürse ağrıları azalttığı gözlemlenmiştir. Bu sürme işlemi sabah, öğle ve akşam en az bir hafta yapılmalıdır.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
İlaç tedavisi: Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, boyun ağrısını azaltmak ve kasları gevşetmek için faydalı olabilir. Benzer fayda sağlayan krem ve jeller de ağrıyan bölge üzerine sürülebilir.
Enflamasyonu azaltarak çalışan, steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) tipik olarak boyun tutulması ve ağrısı için ilk tedavi seçimidir. Yaygın NSAID tipleri arasında ibuprofen ve naproksen sayılabilir.
Bunun için ağrılı bölgeye 20 dakikalık sürelerle buz torbası veya havluya sarılmış buz parçaları ile kompres yaptıktan sonra ılık bir duş almak veya sıcak su torbası uygulamak yeterli olmaktadır. Bu yöntemler var olan ağrıların giderilmesi için kullanılır.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir.
“Geçiştirilen ve önemsenmeyen sinir sıkışmalarına doğru zamanda müdahale edilmezse kas atrofisi gelişir. Kas atrofisi gelişmesi durumunda; sinir o bölgedeki çalışmasını artık minimalize etmiş, dolayısıyla uyarı gelmediği için de kas erimesi başlamıştır.
Egzersiz ve spor ile sık sık ilgilenen bireyler için kas gevşeticiler, antrenman sonrası kasları rahatlatmak, esnetmek, gevşetmek ve iyileştirmek için büyük bir katkıda bulunuyor.
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketerek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulayarak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yaparak. Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yaparak engelleyebiliriz.
Sinir sıkışmalarına karşılık oluşan ağrıların giderilmesinde de oldukça faydalıdır.
Boyunda Sinir Sıkışması
Boyun ayrı ayrı omurlardan bir araya gelmektedir. Bu omurların, arasında yer alan disklerin içlerindeki yoğun jel sayesinde esneme özellikleri vardır. Bu diskler yırtıldığı vakit dışarı çıkan sıvı omurların arasından başlayarak kola giden sinirleri sıkışmasına neden olur.
Sinirin sıkıştığı bölgeyi rahatlatmak için atel, bazı durumlarda enjeksiyon, anti inflamatuar ilaçlar ve fizik tedavi uygulanabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyonda en çok uygulanan araçların başında hidroterapi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri