Genellikle saçlı deri, kaş ve burun, boyun ve göğsün orta hattında bulunan (deri ve eklerinin doğuştan inklüzyonlarıdır) tamamen hareketli veya deri ve deri altı dokularına fikse olabilen ağrısız şişliklerdir.
Cilt Lezyonu Nedir? Cilt lezyonları, cildin etrafında cilde kıyasla renk, şekil, boyut veya doku dahil olmak üzere anormal görünüme sahip olan cilt bölgeleridir. Yaygın olarak görülebilen cilt lezyonları, güneş yanığı, yaralanma gibi sebeplerle cildin hasar görmesi sonucu, şişlik, leke gibi şeklinde olabilirler.
Boyunda Şişlik: Her boyunda şişlik kanser demek değildir. Ancak detaylı inceleme yapmak gereklidir. İki haftadan daha uzun sürede geçmemiş bir şişlik kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayeneyi hak eder.
Baş ve boyun bölgesinde yerleşen ve yerleştiği bölgede şekil değişikliği oluşturan (boyunda şişlik veya başta şişlik) her türlü tümöral oluşum yani şişlik “baş ve boyun kitlesi” olarak adlandırılır. Bu kitleler katı (solid) ya da içi sıvı dolu kese (kistik) şekilde yapılar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Meme dokusunda çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilen lezyonlar genellikle meme ultrasonu veya mamografi gibi görüntüleme teknikleriyle tespit edilir. Kistler, lipomlar ve fibroadenomlar gibi benign (iyi huylu) lezyonlar genellikle kanser riski taşımaz.
İlgili 37 soru bulundu
Tıpta normal vücut dokusundan farklı bir şekilde yer kaplayan her türlü yapıya tümör adı verilir. Bazen bu tip durumlar için lezyon tabiri de kullanılır. Tıpta tümör – ur aynı şeydir ve iyi – kötü farklılığını göstermez.
Vücudun farklı bölgelerinde gözle görülür olan lezyonlar bazen tehlikeli olabilmektedir. Lezyon nedir tıp literatüründe doku bozukluğu olarak adlandırılır. Bazen ciltte sivilce şeklinde görülse de bazen derinlere inerek testler üzerinden anlaşılır.
Genellikle saçlı deri, kaş ve burun, boyun ve göğsün orta hattında bulunan (deri ve eklerinin doğuştan inklüzyonlarıdır) tamamen hareketli veya deri ve deri altı dokularına fikse olabilen ağrısız şişliklerdir.
Boyun tümörüne lipom, nörinom, fibrom ve hemanjiom gibi iyi huylu tümörler sebep olabileceği gibi lanfoma, sarkoma, tükürük bezi kanserleri, tiroid bezi kanserleri, ağız, gırtlak, yutak kanserlerinin metastazları, vücudun başka bölgelerindeki kanserlerin metastazları da sebep olabilmektedir.
Boyunda meydana gelen kitleler; lenf bezlerinin büyümesinden veya diğer organlarda (gırtlak, ağız içi, boğaz vb) iltihaplanma, tümör ile kist oluşumuna bağlı olarak gelişen büyümelerdir. Bu kitleler, dışarıdan görülebildiği gibi elle muayenede şişlik biçiminde hissedilen oluşumlar olarak da karşımıza çıkmaktadırlar.
Bu nedenle herhangi bir boyun kitlesi 2 haftadan uzun süredir var ise mutlaka Kulak burun boğaz doktoruna gidilmelidir. Boyun bölgesinde gelişen şişliklerden deriye açılan yara şeklinde olan bir şişlik varsa bu bir cilt kanseri veya boyun kanserinin cilde açılması da olabilir.
Kısa zamanda ortaya çıkan kitleler önemsenmeli
Büyüyüp küçülen ve uzun zamandır var olan boyun kitleleri genellikle doğumsal veya enfeksiyona bağlı yani iyi huylu olarak değerlendirilir. Sürekli büyüme eğiliminde olan ve çok kısa zamanda ortaya çıkan kitleler ise kötü huylu bir oluşumu düşündürmektedir.
Lezyon, genel olarak vücutta veya organizmanın bir bölgesinde meydana gelen patolojik veya anormal değişiklikleri ifade eden bir tıbbi terimdir.
Solid Lezyon Nedir? Solid lezyon içeriği yoğun doku (hücre ve destek yapılar) olan lezyonlara verilen addır. Solid lezyon iyi huylu da olabilir kötü huylu da. Yani her solid lezyon kanser demek değildir.
Diş lezyonu, dişleri saran ve çevreleyen parçalarda bozulma veya farklılık olması sonucu ortada çıkan durumlara denir.
Lenf bezlerindeki şişkinlik halk arasında ilk olarak lenfomayı akla getiriyor. Ancak boyunda veya vücudun herhangi bir yerinde lenf bezlerinde yaşanan şişkinliğin büyük bir çoğunluğu kanser dışı nedenlerden meydana geliyor. Yine de bu tür şişkinliklerde zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyor.
Boyun Ultrasonografisinde; Tiroid bezine ek olarak, boyun bölgesindeki tükrük bezleri, damarlar ve lenf bezi büyümeleri ayrıntılı olarak incelenir. Çoğu enfeksiyonda ve çok sayıda iyi ve kötü huylu hastalıkta boyun bölgesindeki lenf bezlerinde büyüme olur.
Özellikle hormon düzensizliği yaşayan kadınlarda büyüme ve gelişme dönemlerindeki düzensizlikler meme dokusu içinde bağ ve kist yapılarından oluşan iyi huylu kitlesel lezyonlarla sonuçlanabilir. Fibrokistik hastalık, genç kadınlarda memede görülen kitle lezyonlarının en sık sebeplerindendir ve kanserleşme göstermez.
Reaktif lenf nodu, genellikle enfeksiyon sonucu lenf nodunun büyümesi, şişmesi, genişlemesine denir. Bir diğer deyişle vücudun savunma sisteminden olan lenf nodlarının, enfeksiyon varlığına reaksiyon göstermeleri sonucu hafifçe büyümeleridir. Reaktif görünümlü lenf nodu olarak da adlandırılır.
Çok farklı sebeplerle olabilir. Genel olarak lezyon dişlerde meydana gelen ve tedavi edilmeyen geniş çürükler ve iltihaplanmalar sonucu oluşur. Çürükler tedavi edilmediği sürece mikroorganizmalar köklere doğru ilerlemeye başlar.
Bununla birlikte, lezyonlar atrofiye bağlı olarak da küçülebilir veya tamamen ortadan kaybolabilir. Genel olarak göz ardı edilmesine veya tedavi edilmesine rağmen, bu fenomen aslında tek başına bir görüntüleme biyolojik belirteci olabilir.
Primer (birincil) lezyonlar genellikle travma gibi dış etkenler olmaksızın doğrudan cilt yüzeyinde meydana gelen lezyonlardır. Sekonder lezyonlar ise daha çok güneş yanığı, travma, kaşıntı gibi dışarıdan yapılan müdahaleler sonucunda veya primer lezyonun form değiştirmesi ile ortaya çıkan ikincil lezyon türüdür.
Muayenede lastik kıvamında, yuvarlak, düzgün yüzeyli, iyi sınırlı ve hareketli lezyonlar olarak ele gelirler. Genellikle 1-2 cm boyutlarında olup,nadiren büyük boyutlara ulaşırlar. Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde boyutları büyüyebilir. Tanı meme ultrasonografisi, mamografi ve ince iğne biyopsisi ile konur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri