Fiziksel aktiviteler vücudun hareketli olduğu ve ısındığı aktivitelerdir. Örneğin, bisiklete binmek, merdiven çıkmak, yürümek, dans etmek, sportif aktivitelere katılmak (atletizm, yüzme, tenis, voleybol, vb... ).
Yürüme, koşma, yüzme, sıçrama, bisiklete binme, baş ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümünü ya da bir kısmını içeren çeşitli spor dalları, dans, egzersiz, oyun ve gün içerisindeki aktiviteler fiziksel aktivite olarak kabul edilebilirler.
Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler -koşmak, sıçramak, yüzmek, bisiklete binmek, kol ve bacak, baş ve gövde hareketleri- fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir. Fiziksel aktivitenin bedensel, zihinsel ve sosyal birçok yararı vardır.
Koşma, yüzme, baş – kol – bacak ve gövde hareketleri, günlük yapılan diğer hareketler, bisiklet sürme gibi gün içerisinde yapılan hareketler ise fiziksel aktivite olarak nitelendirilir.
İlgili 18 soru bulundu
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önerilen minimum haftalık fiziksel aktivite düzeyi, yetişkinler için haftada en az 150 dakika orta düzeyde aerobik aktivite veya 75 dakika yüksek yoğunluklu aerobik aktivite yapmaktır. Ayrıca, haftada en az iki gün kas güçlendirme egzersizleri yapılması da önerilir.
Dayanıklılığı geliştirecek aktivitelere örnek olarak; düzenli ve sık adımlarla yürüme, bisiklete binme, uzun süreli yüzme, bahçe veya tarlada çalışma, tenis gibi aşırı yüklenme olmayan aktiviteler verilebilir. Kuvvet, kasın dirence karşı koyabilme yeteneğidir.
Yetişkinler: Haftanın en az 5 günü, tercihen her günü, günde 30 dakika tempolu yürüyüş, bisiklete binme, yüzme gibi orta şiddette fiziksel aktivite. Tavsiye edilen 30 dakika, gün içinde 10'ar dakikalık parçalar halinde yapılabilir.
Egzersizin temel amacı vücut hareketi ile kas iskelet sistemini hareket ettirmek, yormak, güçlendirmektir. Bu amaçları sağlamadığı ve düzensiz olduğu zaman fiziksel aktivite olarak tanımlanır. Belli bir düzene, vücut sağlığı amacına, terletme derecesinde zorlamaya başladığı zaman Egzersiz olarak adlandırılır.
Fiziksel aktivite: Günlük yaşam içerisinde, iskelet kasları kullanılarak yapılan ve enerji harcamasını gerektiren her hareket fiziksel aktivite olarak tanımlanır.
Fiziksel aktivite ve egzersizin yararları arasında vücut esnekliğini ve kas gücünü geliştirmesi, kalp ve damar çalışmalarının dayanıklılığını arttırması, zihin ve psikolojik sağlık yönünden yararlı olması ve daha zinde olunmasını sağlaması gibi daha birçok madde sıralanabilmektedir.
Etkinlik olarak tanımlanır. Aktivite Örnek Anlatımı: Aktivite; herhangi bir durum veya durumda etkin, aktif olma hali, bir radyoaktif kaynağın yoğunluğu, kimyasal bir reaksiyonda yer alabilme, fizyolojik bir işlem, solunum aktivitesi gibi anlamlar için de kullanılan bir kelimedir.
Egzersiz tipleri
İlki; yürüme, koşma, bisiklet sürme, yüzme ve kürek çekme gibi kardiyovasküler egzersizlerdir. İkincisi; vücut ağırlığı ya da ek ağırlıklarla yapılan kuvvet egzersizleridir. Üçüncüsü; germe ve dördüncüsü; denge egzersizleridir.
Fiziksel aktivitenin düzenli ve yeterli seviyeleri:
Kemik ve fonksiyonel sağlığı geliştirir, Hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, felç, diyabet, meme ve kolon kanseri ve depresyon riskini azaltır, Kalça ve omurga kırıklarından korunmak için düşme riski azaltılmalıdır. Enerji dengesi ve kilo kontrolü esastır.
Fiziksel aktivitenin karmaşık ve çok boyutlu bir davranış olması nedeniyle hassas ve kesin bir şekilde sayısallaştırılması zordur. Ancak fiziksel aktivitenin dört boyutuna (süre, sıklık, şiddet, tip) ilişkin veri toplanması durumunda sayısallaştırılması mümkün olmaktadır.
Fitness, düzenli egzersiz yapmayı, sağlıklı beslenmeyi ve yaşam tarzında aktif olmayı içerir. Bu kavram, fiziksel dayanıklılığı artırmak, kas kuvveti ve esnekliği geliştirmek, vücut ağırlığını kontrol etmek, kardiyovasküler sağlığı desteklemek ve genel yaşam kalitesini yükseltmek için birçok fayda sağlar.
Egzersizler; Aerobik egzersiz hareketleri. Direnç, kuvvetlendirme ve ağırlık egzersizler hareketleri, Denge ve germe egzersizleri olarak üçe ayrılmaktadır.
Yürüme, yavaş koşu (jogging), bisiklet, kürek çekme, tenis, futbol, basketbol, yüzme, dans etme bu tür egzersizlerdir. Bunların içinde en kolay ve her zaman yapılabilecek egzersiz, tempolu yürüyüşlerdir. Kuvvet gerektiren egzersizler ise anaerobik egzersiz olarak bilinir.
Egzersiz yaparak elde edilen başarma hissi, özgüven, özyetkinlik ve zindelik vermekte, rekabet, zaman darlığı gibi stresörleri vücut daha az tehditkâr algılamakta, stres azalmaktadır. Düzenli egzersizin stresle başa çıkmadaki psikolojik etkileri endojen opioid ve endorfinlere de dayanır.
“Yoğun fiziksel aktivite,” bedenin enerji harcamasını artıran, kalp hızını yükselten ve kasları aktif olarak kullanmayı gerektiren fiziksel etkinlikleri ifade eder. Bu tür aktiviteler genellikle kalori yakımını artırır, kardiyovasküler sağlığı destekler ve genel fiziksel dayanıklılığı artırır.
Fiziksel Uygunluk Bileşenleri
Bu çerçevede; Kardiyovasküler dayanıklılık, kas kuvet, kas dayanıklılığı, esneklik, vücut kompozisyonu sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk bileşenleri iken çabukluk, koordinasyon, sürat, güç gibi faktörler performans ile ilgili fiziksel uyguluk bileşenlerini oluşturur.
Fiziksel uygunluk testi, günlük aktiviteleri rahatlıkla ve zorlanmadan yapabilmek, dinç bir şekilde günü tamamlamak ve yaşam kalitesinin yüksek olması bakımından kişinin fiziki durumunun tespit edilmesi için yapılan bir testtir.
Fiziksel aktivite ölçümünde sahada sübjektif ve objektif birçok yöntem kullanılmaktadır. Sık kullanılan yöntemlerden anketler ve günlükler sübjektif yöntemleri oluştururken, pedometre ve akselerometre gibi ölçüm araçları kullanımı ise objektif yöntemleri oluşturmaktadır.
Bilimsel kanıtlar fiziksel aktivitenin, kalp hastalıkları, diyabet, kanser (göğüs ve kolon), obezite, hipertansiyon, osteoporoz ve depresyon da dâhil olmak üzere çoğu kronik hastalıkların önlenmesinde ve yönetilmesinde etkili olduğunu göstermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri