Boza hem kış aylarında hem de içerdiği laktik asitin serinletici etkisiyle yaz aylarında tüketilen geleneksel fermente bir içeceğimizdir.
Boza; darı irmiği, şeker ve sudan yapılan fermente bir içecek türüdür. Boza mayalanarak oluşur ve probiyotik içerir.
Bozanın alkole dönüşmesi için 3 ay geçmesi iki kere köpürmesi gerekir.
Boza, fermente bir üründür. Florasında pek çok laktik asit bakterisi bulunur. Bu mayalar ve laktik asit bakterileri probiyotik etki gösterirler.
II. Sultan Selim zamanında Tatar Bozası denen bir boza moda olmuş da, padişah yasaklayıvermiş. İçindeki mini mini alkol oranı, 1600'lerde II. Mehmet'i de rahatsız etmiş ve alkollü bütün içkileri yasaklarken, bozayı da yasak etmiş bu padişah.
İlgili 18 soru bulundu
Taze boza içmek caizdir.
Boza afrodizyak etkisiyle cinsel gücü ve isteği artırıyor. Aynı zamanda emziren annelerin sütünü de artırıyor.
Hayır, sindirimi kolaylaştırdığı ve gaz problemlerini azalttığı için boza gaz yapmaz. Anne sütü aracılığıyla bebeğine geçtiğinde de bir sorun yaratmaz.
Fermente probiyotik gıdalar, canlı mikroorganizmalar içermesi nedeniyle bağırsak mikrobiyatası ve genel sağlık üzerinde yararlı etkileri vardır. Geleneksel fermente bir besin olarak sınıflandırılan boza, probiyotik yapısı ve içerdiği yüksek laktik asit içeriği sebebiyle bağırsak florasını olumlu etkiler.
Aşırı tüketilen bozanın zararları arasında; gaz, şişkinlik ve ishal gibi sorunlar yer alabilir. Ayrıca kalori değeri yüksek olan bu besini özellikle hamile ve diyabet hastalığı bulunan kişilerin tüketmeden önce bir doktora başvurması önemlidir.
Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen alkolsüz, hafif mayalı bir içecektir.
1 bardak bozadan alınacak kalori 2 kase sütlü tatlıya eş değer olduğundan tüketim miktarına ve sıklığına dikkat edilmelidir. Haftada sadece tek bir gün en fazla 1 bardak boza içilmeli, fazla tüketimden uzak durulmalıdır.
Boza uygun şartlarda 4 mevsim tüketilebilir, 4 derecede muhafaza edilirse 15 gün tazeliğini ve kıvamını korur. Peki bozanın bozulduğu nasıl anlaşılır? Eğer tadı çok ekşir, üzerinde kabarcıklar oluşur ve keskin kötü bir koku yayılırsa, boza bozulmuş demektir. Tüketirken bu gibi durumlara dikkat edilmelidir.
Saccharomyces carlsbergensis Hansen ve Saccharomyces cerevisiae mayaları bunlara ek olarak; Streptococcus sp. Micrococcus varians migula, Lactobacillus sp. bakterileri bulunur. Candida mycoderma ve Torulopsis candida mikroorganizmalarının da bozada bulunduğu bilinmektedir.
Bozanın üzerini süsleyen ve bozaya ayrı bir tat veren leblebi midenin suyunu aldığı için hazmı kolaylaştırıyor ve tok tutuyor. Bozanın, tarçın ve leblebi ikilisi ile bir araya geldiğinde keyifli bir içimi var.
Bozanın bileşiminde bulunan B12 vitamini ve diğer mineraller, cilt sağlığı gibi saç sağlığı için de çok yararlıdır. Kuru ciltlerin nemlenmesini sağlar. Bozanın cildi yumuşatma özelliği vardır ve kuru ciltler için çok faydalıdır. Ayrıca kuru ciltlerde döküntü oluşmasını önler.
Boza: Kış Gecelerinin Geleneksel İçeceği
Eski yıllarda özellikle kışa denk gelen Ramazan aylarında boza akşamdan hazırlanır ve sokak satıcıları tarafından satılırmış. Sıcak olması ve tok tutucu özelliği ile sahurların vazgeçilmezi olan boza zaman içinde sadece ramazanda değil her gece satılmaya başlanmış.
Nedeni çok basit şifa kaynağı olan boza sıcak saatlerde dışarı çıkarsa hemen bozulur. Bu sebeple boza gece satılır.
Rahat Bir Uyku Sağlar; Gün içerisinde tüketilen bir bardak boza gece yattığınız zaman rahat bir uyku sağlar.
Özellikle sindirim sistemine iyi gelen boza aşırı bir şekilde tüketilir ise gaz ve şişkinlik gibi problemlere yol açmaktadır. Bunun yanı sıra karbonhidrat oranı yüksek bir içecek olduğu için kalori oranı yüksektir.
BOZANIN ZARARLARI
Bunlardan ilki aşırı boza tüketimi midede gaz, şişkinlik ya da ishal gibi sindirim rahatsızlıklarına yol açabilir. Ayrıca boza yaklaşık 150-200 kcal enerji içerdiğinden dolayı gereğinden fazla tüketimi kilo artışlarına neden olabilir.
Yapılan araştırmalara göre boza dikkat edilmediğinde zehirlenmelere yol açıyor. Ayrıca kilo alımına neden olabilir.
“frijidite” veya “cinsel soğukluk” olarak da adlandırılmaktadır. Cinsel isteksizlik, tıp dilinde 'hipoaktif cinsel istek' olarak da bilinmektedir.
Ülkemizde üretilen bozada alkol oranının %1 civarında olduğu diğer ülkelerde ise bu oranın %1-6 olduğu bildirilmektedir [5, 9]. Bozanın ilk üreticileri Türkler olmasına rağmen ülkemizde uzun yıllar ihmal edilmiş sadece kışın sokak aralarında satılan ve tüketilen bir ürün olarak tanınmıştır.
Bozanın besin değeri tablosuna göz attığınızda karbonhidrat oranının çok fazla olduğunu göreceksiniz. Karbonhidrat açısından zengin bir içecek olduğu için de sürekli içtiğinizde kilo alabilirsiniz. Bu demek oluyor ki; boza fazla tüketimde kilo aldırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri