Haphephobia'yı geçmişte yaşanan bir travma veya cinsel taciz tetikleyebiliyor. Fakat çoğu zaman, Haphephobia'nın ortaya çıkış nedeni tam olarak bilinemiyor. Haphephobia spesifik bir olaya bağlanamıyorsa, uzmanlar bu fobinin ortaya çıkışını çocukluk yıllarında yaşanan bir olayla bağlantılı olduğunu düşünüyor.
haptofobi dokunmaktan veya dokunulmaktan korkma fobisi. Bu fobi genellikle cinsel saldırı korkusu ile ilişkilendirilir.Michell Dorais'a göre cinsel tacize uğrayan kişilerde genellikle dokunulma korkusu vardır ve cinsel taciz kurbanlardan biri dokunulmayı "Ateş gibi yanan" bir şey olarak tanımlamıştır.
Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB): Dokunulma korkusu, saldırı veya cinsel istismara tanıklık etmek veya tanık olmak gibi, dokunma ile ilgili önceki bir travmatik deneyimden kaynaklanabilir. Fobiler nispeten yaygındır.
Temelde kompülsif bir davranış haline gelen temas etme durumu, obsesif düşüncelerin bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Bilişsel davranışçı terapi ile obsesif düşünceler incelenir ve buna bağlı davranış ortadan kalkar. Siz de HiDoctor üzerinden psikologlarımızla iletişim kurarak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
Talassofobi sözcüğü Yunanca deniz ve korku anlamlarına gelen iki sözcüğün birleşmesiyle oluşur ve deniz korkusu anlamına gelir. Kısa tanımıyla talassafobi büyük su kütlerinden korkmak anlamına gelir. Talasofobisi olan insanlar okyanustan, denizden ve büyük göllere karşı korku besler.
İlgili 33 soru bulundu
Nosofobi (Hastalanma Korkusu) hastalık fobisi, “anksiyete bozuklukları içinde kategorize edilir ve hastanın ölümcül bir hastalıktan muzdarip veya gelişmesine neden olan şiddetli, gerçekdışı ve kontrol edilemeyen bir korkuya yada belirli bir hastalık geliştirme korkusu karakterize edilir (Apa, 2013).
Glossofobi veya konuşma kaygısı halka açık konuşma ya da genel olarak konuşma korkusudur. Kelime glossofobi Yunancadaki γλῶσσα glōssa, dil anlamına gelir, ve φόβος phobos, korku veya endişe anlamına gelir.
Haphephobia herkes tarafından anlaşılması zor olduğu için, dokunma fobisine sahip insanların fiziksel temastan kaçması kişisel algılanabilir. Oysa ki böyle bir durumda kişinin kendini kötü hissetmemesi gerekir. Diğer fobiler gibi dokunma fobisini de yenmek için terapistlerden yardım alınabilir.
Temas bağımlılığı, temelde dokunma ve hissetme şeklinde ortaya çıkan bir çeşit hastalıktır. Tabi bu kavram aşk veya durdurulamaz bir dürtü olarak ta görülebilir. Temas bağımlılığı olan kişiler çoğu zaman yoksunluk çekerler. Çünkü bu kişilerin sürekli olarak partneri ile temas şansı yoktur.
Bunun en kolay yollarından biri, diş fırçasının üzerine kolonya dökmektir. Kolonya döktüğünüz diş fırçası ile ahize ya da soketi temizleyin, temizlerken de soket kısmını yere doğru tutun ki kirler yer çekimine yenik düşsün.
Filemafobi: Birini öpmekten veya öpülmekten duyulan gerginliktir.
Nozofobi herhangi bir hastalığa yakalanma korkusudur. Bu korkunun nedensiz, yersiz ve aşırı olması nozofobi belirtilerindendir.
Nosofobi, yani hastalık fobisi, bir bireyin herhangi bir hastalığa yakalanmak konusundaki anormal, irrasyonel ya da aşırı düzeyde olan korkmasına verilen bir isimdir.
2. Jöle fobisi (Jangelaphobia)
Çocukluk yaşlarında başlayan bu fobide kişiler jöleden korkar, görmeye dayanamaz ve uzaklaşır.
Pedofobi (Yunanca παιδοφοβία, pedophobia), psikolojide "çocuk korkusu" olarak adlandırılan bir rahatsızlıktır. Pedofobi, bugün tedavi edilebilen rahatsızlıklar kapsamında ele alınmaktadır. Yaşlara göre değişik tarzda efebifobi ve gerontofobi de vardır.
Xanthophobia (Sarı renk korkusu)
Bu nadir fobiye sahip kişiler genellikle taksiler ve çiçekler gibi sarı olan herhangi bir nesneden korkarlar. Xanthophobiası olan kişiler ne pahasına olursa olsun sarı renkten kaçınabilir ve hatta sarı yiyecekleri rahatsız edici bulabilirler.
Akrep hem gizem, hem de temas bağımlısı olabilir. Hayatlarına seçtikleri her şeye karşı derin bir tutkuyla sarılır ve takıntı haline getirebilirler. Yay, değişim ve değiştiren her şeyin bağımlısı olabilir.
Sindirim sistemini ve karaciğer hastalıklarına neden olabilir. Duyu organlarını körelterek tat, koku, görme, işitme bozuklukları ve his kaybı yapabilir. Solunum sistemini baskılar. Nefes darlığı, öksürük, boğulma hissi ve daha ileri aşamada solunum felci yaparak ölüme neden olabilir.
Ani kilo kayıpları ve iştah sorunlarının olması Uyku düzeninin bozulması Göz çevresinde kızarmalar, donuk bakışlar olması Elde ve vücutta daha önce görmediğiniz titremelerin olması ve daha birçok aniden değişen sosyal ve fiziksel şartların olması.
Tedavide en iyi sonuç, doktor kontrolünde ilaç desteği ve psikoterapi kombinasyonu şeklindedir. Psikoterapi desteği ile kişinin bedensel belirtilerini felaket olarak görmesine yol açan tetikleyici etkenler ve bu kaygıya özdeş belirtiler üzerinde durulur.
Fobiler, davranış terapileri ile tedavi edilebilir ve tamamen ortadan kalkabilir. Gerekli durumlarda ilaç ve terapi beraber yürütülebilir. Online terapiye uygun bir tedavi yöntemi ile de üstesinden gelinebilir. Eğer fobiniz hayatınızı olumsuz yönde etkiliyorsa, vakit kaybetmeden destek almaya başlayın.
Hafefobi (aynı zamanda aphefobi, haphofobi, hapnofobi, haptefobi, haptofobi, thikofobi) dokunma ya da dokunulma korkusunu içeren nadir bir fobidir.
Amaksofobi kişinin araç kullanmasını engelleyen, hayat kalitesini düşüren, korku ve panik atak semptomları gösterebilen bir kaygı ve korku türüdür.
Agorafobi, kaçışın veya işler ters giderse yardımın almanın zor olabileceği ortam ve/veya durumlarda bulunma korkusudur. Kişi Toplu taşıma araçlarını kullanmak, sırada beklemek, açık veya kapalı alanlarda veya kalabalığın içinde olmak gibi beklenen bir olağan durumlardan korkar.
Filofobi Yunanca philos “sevmek” ve phobia “ korku” anlamına gelen kelimelerin birleşimiyle oluşmuştur. Aşık olmaktan ya da duygusal bir ilişki kurmaktan korkmak şeklinde tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri