Sütlaca nişasta eklenmez. Nişastanın verdiği pelte dokusu sütlaç için uygun değildir. Sütlaç olabildiğince akışkan olmalıdır. Bunu da pirinç unu sağlar.
1 litre sütten yarım su bardağı bir kenara ayırıp geri kalan tüm sütü haşladığınız pirinçlerin üstüne ekleyip kaynatın. Kenara ayırdığınız sütün içinde 2 yemek kaşığı nişastayı ekleyip pütür kalmayacak şekilde karıştırın ve kaynatın.
Sütlaç temelde süt, pirinç, şekerden yapılıyor. Bağlayıcı bir maddeye ihtiyaç duyulduğu durumlarda genellikle içerisine yumurta, nişasta veya pirinç unu da girebiliyor.
Süt ısınmaya başladığında ayrı bir kabın içerisinde nişasta ve suyu eritin. Sütlü karışımdan bir kepçe alarak nişastalı suya ilave edin ve karıştırın. Ardından azar azar nişastalı karışımı kaynamaya başlayacak olan sütün içerisine yine azar azar, karıştırarak ilave edin.
Kaynayan sütümüzün üzerine 1 su bardağı şekerimizi ve vanilyamızı da ekledikten sonra 3 yemek kaşığı mısır nişastasını sütümüzde 3/1 ini bir kaba alarak karıştırdıktan sonra sütümüze karıştırarak yavaş yavaş ekliyoruz.
İlgili 29 soru bulundu
Hem fırın sütlaçlar da hem de klasik sütlaçlarda nişasta kullanılabiliyor. Kıvam arttırıcı özelliği bulunduğu için ilk kullanılan ve başvurulan yöntemlerden biri nişastadır. Süt, pirinç ve şekerden oluşan sütlacı kıvamını kolaylıkla nişasta ile tutturabilirsiniz.
Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır. Suyu tencereye koydunuz, su güzelce kaynadı. Pirinçleri ilave edin ve güzelce yumuşayana kadar pişirin.
Pirinci kendi nişastasının sütle nefis bir kıvam oluşturmaya yetmediği durumlarda, mısır ya da buğday nişastasını doğru ölçülerde kullanarak sütlacı tutturmak mümkün.
Bu aşamada nişastanın topaklanmamasına özen gösterin. Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
Üstüne haşladığınız pirinçleri ilave edin. Süt kaynayıncaya kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra orta ateşte kıvam alıncaya kadar pişirin. Kıvamı muhallebi kıvamından biraz sulu olacak, karıştırırken kaşığı tutmaya ve ağırlaştığını hissedersiniz.
Sütlaç gibi tatlılar yaparken şekerini fazla kaçırdığınızı fark ettiğinizde sütlacı kısık ateşte bekletirken yaptığınız sütlacın yarısı kadar şekersiz sütlacı ayrı bir tencerede tekrar yapın. İkisi de pişmeye yakınken birleştirip bir taşım kaynatın.
Nişastasız sütlaç yapımında; öncelikle yarım su bardağı pirinci iyice yıkayıp, orta boy derin bir tencere içine koyun. Pirincin üzerine 2 su bardağı su döküp, kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın. Kısık ateş üzerinde pirinçler suyunu çekip, iyice yumuşayana kadar, ara ara karıştırarak pişirin.
3 yemek kaşığı buğday nişastasını bir kase içinde yarım çay bardağı süt ile eritin.
Süt kaynadıktan sonra sütlacı ocakta iyice kıvamlı olarak 40-45 dakika kadar pişiriyorum fırının ızgara bölümünü yakıp sütlaçları fırına veriyorum.
Sütlaca Nişasta Eklenir mi? Sütlaca nişasta eklenmez. Nişastanın verdiği pelte dokusu sütlaç için uygun değildir. Sütlaç olabildiğince akışkan olmalıdır.
Pirinçler yumuşadıktan sonra suyunu süzelim. Sütü ocağa alıp süzdüğümüz pirinci içine dökelim. Kaynamaya çıktıktan sonra altını kısıp 20 ila 30 dakika kaynatalım. Bu işlem yoğunlaşmasını sağlar.
Opak yerine saydam bir karışım elde etmek amacıyla bazen tamamen un yerine kullanılır. Nişasta ısıtıldığında molekül zincirleri çözülür ve diğer nişasta zincirleriyle çarpışarak kafes (meş) oluşturup sıvıyı koyulaştırır (Nişasta jelatinizasyonu).
Yemek Pişirmek İçin
Sosları ve pudingleri kalınlaştırmak veya tavada kızartmak için et istediğinizde mısır nişastası kullanın. Ama mısırdan öğütülen bu nişastanın mutfağın ötesinde onlarca kullanım alanı var. Kağıt, yapıştırıcı ve kaplama yapan endüstrilerde temel bir malzemedir.
Mısır nişastası buğday nişastasına göre daha beyaz olduğu için muhallebi ve sütlü tatlılarda daha parlak bir görünüm için kullanılır.
Süt kaynamaya başladığında ocağın altını kısın ve 20 dakika boyunca kısık ateşte pişirin.
Karıştırın ve süt kaynayana kadar ara ara karıştırmaya devam edin. Kaynadıktan sonra altını kısın, 8-10 dakika daha bu şekilde karıştırarak kısık ateşte pişirin. Ardından şekeri ekleyin, karıştırın. Tekrar kaynamasını bekleyin ve 4-5 dakika daha da kısık ateşte bu şekilde kaynatın.
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri