Bozuk cep telefonu geri dönüştürebilir. Fakat bataryası şişmise kullanılamaz.patlayabilir. bu durumdada dönüştürülmez. çünkü yüzümüze patlayabilir ve bu durumda kötüdür.
Cep telefonlarının geri dönüşümü, sera gazı emisyonlarını azaltır ve doğal kaynakları korur. Eski bir cep telefonunun atılması için çeşitli çevre dostu seçenekler var. Bunlar geri dönüşüm, yeniden satış ve yeniden kullanmaktır.
Kullanılmayan atık cep telefonları; Belediyelerin veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş kuruluşların veya üreticilerin oluşturdukları toplama yerlerine bırakılabilir. Yeni ürün alındığında atık cep telefonları ürün teslimatını yapan kişilere geri kazanım/bertaraf bedeli ödemeksizin verilebilir.
Birçok insan cep telefonu servislerinin hatalı ya da arızalı cep telefonlarını almayacağını düşünür. Ancak durum böyle değildir. Cep Market bizzat telefon onarımları yaptığından kırık ekranlı telefonlarınızı satın almayı kabul eder.
İlgili 44 soru bulundu
Hurda cep telefonları, bilgisayar ve elektronik geri dönüşüm malzemesi olarak işlem görmektedir. Hurda cep telefonları geri dönüşüm merkezlerinde en küçük parçalarına ayrılarak her bir parça ayrı şekilde işlem görmektedir. Örneğin ana kart, sim girişi, tuş takımı, ekran, hafıza kartı, elektronik bölmeler gibi.
Telefonun en çok para eden parçası da zaten ekran ve anakart. Bu ikisinden birisi arızalıysa hurda fiyatına satabilirsin (100-300 tl) ancak telefonu. Ayrıca telefonun marka ve modeli de önemlidir bu fiyatın belirlenmesinde.
Akıllı telefonlar değerli metal ve nadir elementlerle yüklüdür. Örneğin tipik bir iPhone 0,034 gr altın, 0,34 gr gümüş, 0,015 gr paladyum ve gramın binde biri kadar platin içerir. Ayrıca biraz daha ucuz olan alüminyum (25 gr) ve bakır (15 gr) da vardır.
Eski telefonlarda şu an kullandığımız telefonlara göre çok daha fazla değerli maden bulunuyor. Telefonlarda kullanılan en yaygın değerli madenin ise altın olduğu belirtiliyor. Toplam 7000 eski cep telefonundan ortalama 1-2kg altın ile 2-3kg gümüş ve bakır madeni elde ediliyor.
Neden eski telefonlarınızı atmamalısınız? Elektronik cihazlar, arsenik ve kurşun gibi asla çöp sahasına girmemesi gereken zehirli maddelerle dolu. Bu maddeler çöplüğe girerse bitki ve hayvan yaşamına zarar verebiliyor.
BM elektronik atık raporunda yer alan bilgiye göre ise, 1 gram altın elde etmek için, geri dönüştürülmesi gereken telefon sayısı 41'dir. Başka bir ifade ile bir ton eski telefon(bataryaları hariç) 300 gram altın içerir. Bu bilgiye göre, cep telefonlarında altın cevherinden daha fazla altın olduğunu söyleyebiliriz.
Maddeler, işlemler esnasında temel özellikleri değişmezse, neredeyse sınırsız olarak geri dönüştürülebilir. Ancak ürün, daha düşük kaliteli bir ürüne indirgenir veya miktarı azalırsa, geçirebileceği geri dönüşüm ne yazık ki sınırsız olmamaktadır.
Elektronik Atık Geri Dönüştürülebilir Mi? Atık elektrikli ve elektronik eşyalar ön işlem tesislerinde elle veya kırıcı makineler ile kırılarak metal, plastik, cam vb. parçalar ayrıştırılır. Ayrıştırılan bu parçalar geri kazanım tesislerine gönderilerek her bir malzemenin geri kazanımı sağlanır.
Yeni Model Çıktığında
Özellikle aynı serinin bir üst modeli piyasaya sürüldüğünde beğendiğiniz telefon modelinin fiyatı mutlaka düşecektir.
1 Galeri uygulamasına dokunun. 2 Sağ üst köşede bulunan Üç Nokta simgesine dokunun. 3 Çöp Kutusu sekmesine dokunun. 4 Bu alanda sildiğiniz fotoğraf ve videoları görüntüleyebilirsiniz.
Kullanım ömrünü tamamlayan ya da işlevini yerine getirmeyen elektronik atıkları, atık eşya toplama konusunda destek veren firmalara teslim ederek geri dönüşüme katkı sağlayabiliriz. Bilgisayar atıkları içerisinde; yongalar, kablolar, cam, alüminyum, çelik, bakır ve plastik parçalar barındırmaktadır.
Bilgisayar, tablet, cep telefonu ve benzeri teknolojik ürünlerde en hızlı iletken altın olmasından dolayı ana kart üzerinde mevcut veri yollarının altın suyu ile yapıldığını belirten Coşkun, “Ayrıca bu cihazların işlemcilerinde ve çiplerinde altın kullanılmaktadır.
Android cihazlarda fabrika ayarları sıfırlandığı durumlarda bile güvenlik açığı riskiyle karşılaşılabiliyor. Bu yüzden hassas bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi adına ikinci el cihaz alım satımlarında kullanıcıların profesyonel kişilerden, kurumsal şirketlerden destek alınması gerekiyor.
Mühendis Martin Cooper'ın dünyanın ilk cep telefonu aramasını yaptığı elindeki bu telefon yaklaşık bir kilo ağırlığındaydı. Amerika Birleşik Devletleri'nde Motorola şirketinde çalışan bir mühendis, 50 yıl önce bugün, 3 Nisan 1973'te insanlık için yeni bir çağ başlatan bir telefon görüşmesi yaptı.
Bazı raporlar bize eski tarz bir bilgisayarın tamamının 9 dolar değerinde altın içerdiğini söylüyor. Diğer bazı kaynaklar, ortalama bir masaüstü bilgisayarın bir gram altının yaklaşık 1 / 5'i değerinde, dizüstü bilgisayarların ise genellikle bir gram altının yaklaşık 1 / 10'u değerinde altın içerdiğini tahmin ediyor.
Yaklaşık 1 ton cep telefonundan 3,5 kilogramdan fazla gümüş, 3 ton telefondan ise 0,5 kilogram altın elde edilebildiğine dikkat çekildi . Çin'in güneyindeki Guiyu kenti dünyadaki 20-50 ton arasında değişen elektronik atıkların yüzde 72'sinin toplandığı yer.
Elektronik parçalarda altının en yoğun bulunduğu alan, işlemci ayakları ve kart bağlantı portlarıdır. Buralardaki altın, ince bir tabaka halinde üretilmiştir. Bu nedenle ekonomik bir üretim için çok büyük miktarlarda atığa ihtiyaç vardır.
Cep telefonu kaskosunda bulunan “hırsızlık teminatı” sayesinde çalınan telefonuz, sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Kolluk kuvvetlerine teslim edilen veya herhangi bir suretle ele geçirilen cihazların, emniyet veya adli mercilerce IMEI numarası ile birlikte Kurumumuza bildirilmesi durumunda cihazın teslim edilebilmesini teminen ihbarı yapan kişinin kimlik ve irtibat bilgileri anılan mercilere gönderilmektedir.
BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu): BTK'nın 120 numaralı ihbar hattını arayarak kayıp çalıntı ihbarında bulunabilirsiniz. E-devlet kapısı: Cihazınızın elektronik haberleşme şebekesinden hizmet almasını engellemek için e-devlet kayıp çalıntı bildirimi sayfası üzerinden kayıp telefon bildirimi yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri