En yakın yasal mirasçıların reddi, kendilerinden sonra gelen mirasçılar yararına olmadıkça ve bunlar Yasanın 614. maddesinde gösterilen usul çerçevesinde mirası açıkça kabul etmedikçe miras, sonra gelen mirasçılara geçmez.
Kendisi sağ olduğu için kendine kalan mirası reddeden kişinin çocuğu ölen kişinin mirasını kabul edememektedir. Tüm bu durumlara en net şekilde açıklık getirmek için sizlerde varsa dava dosyanız yoksa delilleriniz ile birlikte miras avukatı ile birlikte bir görüşme gerçekleştirebilirsiniz.
Babanızın mirasını sizin reddetmeniz, çocuklarınızın babanızın mirasçısı olmasına engel değil. Eğer babanızın borçları sebebiyle mirası reddetti iseniz, bu borçlar için babanızın alacaklıları çocuklarınızın üzerine malvarlığı varsa onlara yönelebilirler. Çocuklarınızın da mirasın reddi yapması çok iyi olurdu...
Mirasın reddi mirasçılık sıfatını geçmişe etkili olarak sona erdirir. Miras, mirası reddetmiş olan mirasçı miras bırakandan önce ölmüş gibi paylaştırılır. Mirası reddedenin altsoyu varsa miras payı onlara geçer, yoksa bu durumda onunla aynı zümrede mirasçı olanların miras payı artar.
Reddi Miras Yapınca Miras Kime Kalır? Mirasçılardan biri tarafından reddi miras yapılması halinde mirası reddeden kişi muristen önce ölmüş gibi kabul edilir. Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi hak sahiplerine geçer.
İlgili 28 soru bulundu
Reddini vukuu halinde reddeden, mirasa tamamıyla ya bancı kalır ve umumiyetle mirasçı sıfatiyle beraber miras üzerindeki haklarımda kaybeder. Red beyanı, mirasın açıldığı andan itibaren hükümlerini husule ge tirir ; red eden mirasçı sanki hiç mirasçı olmamış addedilir.
Reddi Miras Bozulur Mu (İptal Edilir Mi)?
Reddi mirasta bulunan mirasçı veya mirasçıların geri alabileceğine dair Türk Medeni Kanunu'nda bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak reddi mirasın geri alınmasına ilişkin Yargıtayın yerleşmiş kararlarında tüm mirasçıların geri almaya dair rızasının alınması gerektiğidir.
Mirasın reddi halinde miras ret eden kişinin alt soyuna geçmektedir.
Malvarlığı borcuna yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse; alacaklıları veya iflâs idaresi, kendilerine yeterli bir güvence verilmediği takdirde, ret tarihinden başlayarak altı ay içinde reddin iptali hakkında dava açabilmektedirler. Ret iptal edilirse, miras resmi tasfiyeye tabidir.
Ret Beyanında Bulunan Mirasçı
Red beyanı sulh hakimine ulaştığı andan itibaren hüküm doğurur ve bu andan sonra geri alınamaz. Red süresi mirsbırakanın ölüm tarihinden itibaren 3 aydır.
Mirasçının Borcundan Dolayı Reddi Mirasın Sonuçları
Mirasçı, miras bırakanın borçlarından sorumlu olmaz. Mirasçı, miras bırakanın malvarlığından herhangi bir hak veya alacak iddia edemez. Mirasçı, miras bırakanın mirasçılarından mirasçı sıfatıyla herhangi bir talepte bulunamaz.
Buna göre aşağıdakiler reddi miras yapamaz: Mirası ret süresi sona ermeden mirasçı olarak tereke işlemlerine karışan kişi. Terekenin olağan yönetimi niteliğinde olmayan veya murisin işlerinin yürütülmesi için gerekli olanın dışında işler yapan kişi. Tereke mallarını gizleyen kişi.
Hükmen ret durumunda mirasçıların miras bırakanın borçları sebebi ile sorumluluğu düşer. Hükmen ret halinde mirası kabul eden bir mirasçı yoksa miras mahkeme tarafından resmen tasfiye edilir. Miras bırakanın borçları malvarlığından ödenir.
Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar.
Bu nedenle bu kanun her zaman kişilerin lehine sonuçlanmaz. Mal varlığı borçlardan az ise mirasçılar reddi miras yoluna gidebilir. Mirasın borçlardan fazla olması durumunda bu sonuç olumsuz bir duruma dönüşmezken borçlar mirastan daha fazlaysa mirasçılar genelde reddi mirası tercih etmektedirler.
İİK.nun 53. maddesine göre, borçlunun ölüm günü ile beraber üç gün içinde takip geri bırakılır. Mirasçı mirası kabul veya reddetmemişse mirası ret süresince mirasçılar hakkında takip yapılamaz.
Mirasın reddi süresi, mirasçıların mirası reddetme hakkını kullanmak için sahip olduğu süreyi ifade eder. Türk Medeni Kanunu'na göre, mirasın reddi süresi üç aydır. Yasal mirasçılar, miras bırakanın ölümünden itibaren üç ay içerisinde mirası reddetmelidirler.
Bu reddetme işlemi sözlü veya yazılı beyanla sulh hukuk mahkemelerine yapılmaktadır. Bu beyanlar için reddi miras ücreti alınmamaktadır.
Bunun sonucu olarak mirası red eden kişinin, miras bırakanın üst soyundan mirasçı olmasına bir engel yoktur. Örneğin; Babasının mirasını reddeden bir kişi, babasından sonra ölen babasının babası (dedesi) veya babasının annesine (ninesine) mirasçı olması mümkündür.
Mirasın Reddi Çeşitleri Nelerdir
Medeni Kanun Madde 605'te reddi mirasın iki çeşidinden söz edilmiştir. Bunlar mirasın gerçek reddi ile mirasın hükmen reddidir.
Mirasın reddi emeklilik bağlığı aylığı bağlanmasını engel teşkil etmez. Mirasın reddi halinde anne babası yada eşine kaybeden kişiye reddi miras yapmış olsa dahi emeklilik aylığı bağlanır. Yani mirasın reddi emeklilik maaşı dul ve yetim aylığı almaya engel teşkil etmez.
Mirasın reddi için başvuru miras bırakanın son yerleşim yerinde ki Sulh Hukuk Mahkemesine yapılmalıdır. Tam ehliyetsizlerin, miras reddini ancak yasal temsileri tarafından yapılması mümkündür. Vesayet altındakiler ise vasi beyanı ve sulh veyahut asliye hukuk mahkemelerinden izin alınarak reddi miras yapabilirler.
Davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi ve tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve herhalde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi 20 yıldır.
Mirasın hükmen reddi davasının açılması süre şartına bağlı değildir, her zaman açılabilir.
Alacaklılar yönünden reddin iptali davası açılabilmektedir. Bu sebeple yasal süreyi beklemeniz ve süre dolduktan sonra kesinleştirmeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri