Kediler et yiyicidirler ve güçlü bir kalp, iyi bir görüş ve sağlıklı bir üreme sistemi için etten protein almaları gerekir. Bu nedenle kedilerin tavuk, hindi, pişmiş sığır eti ve az miktarda yağsız şarküteri gibi besinleri yemesi normaldir. Ancak çiğ ya da bozulmuş et kedinizi hasta edebilir.
Bozuk yiyecekler (yumurta, süt vb.) de kediler için zehirleyicidir. Yine halk arasındaki yanlış bir inanış da kedilerin bozuk yiyecekleri sindirmekte bir sağlık problemi yaşamayacaklarına ilişkindir. Oysa kikedilerin mideleri çok hassastır. Özellikle bozuk yiyecekleri yemeleri halinde zehirlenme ciddi bir olasılıktır.
Bozuk yiyecek
Ev kedileri sokaklarda yaşayan kedilere göre bozuk yiyeceklere karşı daha duyarlılar, özellikle de bozuk et ürünleri ve küflü peynir kedilerin zehirlenmesine yol açabiliyor.
Kedilere Çiğ Tavuk Verilir mi? Kesinlikle kedinize çiğ tavuk vermeyin! Çünkü çiğ tavuk kedilerde parazit oluşumuna neden olur. Kedinizin mamasına ekleyeceğiniz çiğ gıdalardan uzak durunuz.
Kedilerin kusturulması için kullanılan sıvılardan biri belli bir oranda sulandırılmış hidrojen peroksittir. Veteriner hekiminizin yönlendirdiği şekilde hidrojen peroksiti sulandırın ve yine hekiminizin önerdiği aralıklarla içirin. Eğer kediniz bu işlemden sonra kusmazsa kliniğe götürmeniz gerekebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Tüy Yutma Nedeniyle Kusma
Kediler, en çok tüy yuttukları için kusarlar. Bu, genellikle periyodik olarak devam eden bir durumdur. Her gün kendilerini dilleriyle temizledikleri için tüyleri midesine dolar ve bir süre sonra onu rahatsız etmeye başlar. Bu rahatsızlık ancak kusma yoluyla giderilebilir.
Zirai ilaç, zehir vb ile zehirlendi ise Acil Veteriner talimatlarına uymanız en mantıklısı olacaktır. Eğer Veteriner Kliniği uzakta ya da götürme şansınız yok ise vakit kaybetmeden kusturmanız gerekmektedir. Eğer yutma refleksi var ise tuzlu su içirebilirsiniz.
Kastetiğiniz piliç eti kokusundan farklı kötü bir koku ise tüketmemelisiniz. Taze olarak satın aldığınız piliç etini, etiketinde yazan son tüketim tarihine kadar buzdolabının (0-4 derece) gözünde muhafaza edebilirsiniz.
* Tavuğun ekşimsi, çürük yumurta gibi hoş olmayan kokusu varsa bozulmuştur. Ancak baharatlı ya da çeşniliyse kokuyu anlamayabileceğiniz gibi tadından anlayamayacaksınızdır. Bu nedenle bilmediğiniz yerlerde tavuk eti yemeyin. Tavuk zincirlerini tercih edebilirsiniz.
1 - Kokusu : Pişmiş tavuk etinde baharatlar kokuyu bastırabilir. Fakat bozuk tavuk eti çürük yumurtayı andırır bir şekilde kokar. Böyle bir koku mevcutsa o tavuk eti bozulmuştur. 2 - Rengi : Bozulmuş tavuk eti pişirildiğinde rengi beyazdan griye doğru değişmeye başlar.
Semptomlar: Zehirlenmenin belirtileri ilacın alımını takiben 1-4 saat içinde ama genellikle 6-24 saat içinde görülmeye başlar.
Sahte ya da son kullanma tarihi geçmiş mamalar kedi ve köpek gibi evcil hayvanların sağlığını olumsuz etkiliyor. Uzun süreli hastalıklara sebep olabiliyor.
Koku gelmiyorsa et tazedir, asit bazlı ekşimsi bir koku burnunuzu rahatsız ederse etin bozuk olduğunu anlayabilirsiniz. - Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir.
Bozulmuş tavuk Campylobacter, Salmonella gibi patojenik bakteriler nedeniyle gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Gıda zehirlenmesi, yüksek ateş, titreme, mide bulantısı, kusma, ishal, kanlı dışkı ve dehidrasyon gibi semptomlara ve hatta ölüme neden olabilir.
"HAYVANLARA ÇİĞ ET VERİLMEMELİ"
"Köpeklere çiğ gıda veya hastalıklı et parçalarının verilmesi insan sağlığı için büyük tehlike oluşturmaktadır. Hayvanların hastalıklı et parçaları imha edilmelidir. Hayvan dışkısı ile parazit, yiyecek ve içeceklere bulaşarak insanların hasta olmasına sebep olabilir.
- Raf ömürleri geçen ürünler, kokularını veya tatlarını kaybedebilir. Fakat yendiği zaman zehirlemez, kişi veya canlılar için bir zarar oluşturmaz. Son kullanma tarihi geçmiş ürün ise sağlık açısından sakıncalı olmakla birlikte yendiği kişilere veya canlılara zarar teşkil eder.
Bu semptomlar vücudun su kaybetmesine sebep olur. Dolayısıyla tavuk zehirlenmesi durumunda su tüketimi mutlaka artırılmalıdır. Suyun dışında elektrolit içeren sporcu içecekleri, maden suyu, sebze suyu ve tavuk suyu tüketilebilir. Ağır vakalar, dehidrasyonu önlemek için buz parçaları emebilir.
Bunun için de bol bol sıvı alması çok önemlidir. Bol bol sıvı alarak vücutta ki toksin maddelerden uzaklaştırılır ve aynı zamanda tavuk zehirlenmesine bağlı olarak vücutta oluşan serbest radikallerin de dışarı atılmasını sağlar. Bundan ötürü tavuk zehirlenmesi yaşayan bir kişi bol bol sıvı alması gerekir.
Eğer tavuk etinin kötü koktuğunu fark ederseniz pişirmemelisiniz. Tavuk pişirirken de kötü kokmaya başlayabilir, eğer tavuk pişirirken kötü koktuğunu anlarsanız o eti yememelisiniz. Tavuk etine dokunduğunuzda tavuğun yüzeyinin çamur gibi yapışkan bir salgısı varsa tavuk bozulmuş demektir.
a) Buzdolabında saklama:
Pişmiş et yemekleri diğer pişmiş yemekler gibi buzdolabının üst veya orta raflarında saklanmalıdır. Etlerin buzdolabında güvenli saklama süreleri; büyük parçalı pişmiş tavuk yemekleri için 3 gündür.
Buzdolabında duran tavuk 3-5 gün arasında tüketilmelidir. Ayrıca tarihi geçmiş olan tavuk buzdolabında ise kesinlikle yenmemelidir.
Bozulmuş hindi eti nasıl anlaşılır? - Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir.
Kedilerde zehirlenmesinde iyileşme süreci zamana bağlıdır. Zehrin kedinizin vücudundan atılması zaman ister. Ne kadar kısa süre içerisinde tedavi edilirse o kadar erken sağlığına kavuşur.
Kediler kendilerini ve sağlıklarını koruma açısından son derece temkinli hayvanlar olsa da yedikleri bitkiler, deterjan, böcek ilacı ve benzeri kimyasallarla temas, zehirli bir maddeyi yutma gibi durumlar zehirlenmelerine neden olabilir.
Bulantı, kusma, karın ağrısı, hâlsizlik, baş dönmesi ve ishal, zehirlenme varlığında en sık görülen belirtiler arasında yer alır. Zehirlenme sıklıkla besinlere bağlı olarak gerçekleşir. Ancak solunum ve cilt yoluyla zehirlenmelerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri