Bozulan güneş kremleri maalesef işe yaramaz ve seni güneşten korumaz. Bu durum hem kimyasal hem de mineral filtreli güneş kremleri için geçerlidir. Güneş kreminin son kullanma tarihinden önce bozulmasına neden olan bir diğer unsur ise bakteriler.
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel, tarihi geçmiş güneş kremlerinin deride kızarıklık, kaşınma ve yanma gibi başlayan alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği uyarısında bulundu.
Koruyucu kremlerin büyük bir çoğunluğu on ikinci aydan sonra bozulmaya başlayacaktır. Bozulma süreleri ve hızları, güneş kremlerinin saklanma koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. On iki aylık bozulma süresi, önerilen saklama koşullarında tutulan güneş kremleri için geçerlidir.
Güneş koruyucu ürünleri paketi açmamışsanız 3 yıl içinde tüketilmelisiniz. Uygun koşullarda sakladığınız krem veya losyonları açtıysanız en geç bir sonraki yıl tüketmeniz gerekiyor.
1 - Eski yıllardan kalan güneş koruyucularınızdan kurtulun
Güneş koruyucu kremlerin ortalama raf ömrü kutu açılmadığı takdirde 2-3 yıl kadardır.
İlgili 35 soru bulundu
Güneş kremin eğer renk değiştirdiyse, kötü kokuyorsa ve daha tanecikli bir yapıdaysa bu bozuldu anlamına gelir. Güneş kremi artık eski formunda değil, ağdalı veya tam tersi sulu bir formdaysa son kullanma tarihinin geçtiğini anlayabilirsin.
Ürünü açılmadan 3 yıl, açıldıktan sonra 12 ay içerisinde tüketmeniz önerilir. Bebekler ve Çocuklar İçin Doğru Güneş Koruyucu Kremi Nasıl Seçilir?
Bu durumda ürün cildinizde yeterli koruma sağlayamaz, yanık oluşumuna neden olabilir. Ayrıca içerisinde bakterilerin çoğalması bazı enfeksiyonlara ortam yaratabilir. Ürünün kokusu, kıvamı ve rengi değişmiş ise kimyasal yapısı değişmiştir. Bu da doğal olarak ciltte tahriş ve alerjilere neden olabilir.
Dermatolog Shari Marchbein, güneş kremlerinin son kullanma tarihinin geçtiğini ve bu durumda kullanılmaması gerektiğini belirtiyor. Son kullanma tarihi geçmiş güneş kremleri, koruma özelliklerini kaybeder ve cilt hasarı riskini artırır.
Açılmamış olsa bile tarihi geçmiş kremlerin kullanılması önerilmez. Zamanla krem içerisindeki aktif bileşenler bozulabilir ve beklenen etkiyi göstermeyebilir. Ayrıca cilt sağlığı için risk taşıyabilir.
Güneşe karşı ciltte bariyer oluşturan kremlerin koruma süresini hesaplamak için dakika ve faktör değerinin çarpılması yeterlidir. Zararlı UV ışınlarına maruz kalan bir cildi daha fazla muhafaza eden 50 faktör güneş kremleri, 500 dakikaya kadar koruma sağlar.
Eğer su bazlı bir nemlendirici üzerine yağ bazlı bir güneş koruyucu (yada tam tersini) uygularsanız birbirini tutmaz ve topaklanırlar. Silgi gibi pütürlenip dökülürler. Mümkünse yağ bazlı ve su bazlı ürünleri birbirinden ayırın ve rutini doğru katman sırasına göre ayarlayın.
Güneş kremi, yaklaşık 20 ile 25 dakika içerisinde etki etmeye başlar. Bu sebeple güneş ışınlarına maruz kalmadan önce uygulamalı, belirtilen süreden sonra dışarı çıkmalısınız. Hızlı etki gösteren ürünlerde bu süre daha kısa olabilir.
Kullanım Kolaylığı: Güneş sütü, sıvı formu ve hafif kıvamı nedeniyle kolayca cilde yayılabilir ve emilir. Güneş kremi ise daha yoğun yapısı nedeniyle cilde uygulanması biraz daha fazla sürebilir. Sonuç olarak, güneş sütü ve güneş kremi arasındaki temel farklar kıvam, SPF seviyesi ve cilt tipine uygunluktur.
Belirli bir son kullanma tarihi yoksa, FDA'ya göre satın alma tarihinden itibaren 3 yıl boyunca iyi olduğunu varsayabilirsiniz. Eğer güneş kreminin kokusu kötü gelmeye başladıysa, kıvamında değişiklikler varsa, bu kremi kullanmayın.
Buzdolabına koymaktan kaçının: Buzdolabı içinde soğutulan güneş kremleri, kullanılacakları zaman buzdolabından çıkartılarak yüksek sıcaklığa maruz bırakılıp tekrar buzdolabına koyulurlar. Bu sıcaklık değişiklikleri de bozulmalara yol açacağından, güneş kremleri buzdolaplarında saklanmamalıdır.
Kremin yenilenmesi krem türüne ve kremin koruma faktörüne bağlıdır. En yoğun etkili güneş kremlerinin bile maksimum 2 saatte bir olacak şekilde yenilenmesi gerekir.
Dolayısıyla güneş kremi kaç saat korur, güneş kremi ne kadar sürede yenilenmeli, güneş kremi günde kaç kez sürülmeli gibi soruların yanıtları değişkendir. Ancak en yoğun etkiye sahip güneş kremleri dahi maksimum 2 saatte bir yenilenmelidir.
UVA'ya nazaran daha masum görünen UVB ışınları ise verdiği bronz görünümün ötesinde, güneş lekelerine yol açabiliyor. Bu nedenle bir yandan güneşlenirken diğer yandan cildinizi de etkin bir şekilde koruyabilmek adına, güneş kreminizi bir ila iki saatte bir yenilemeniz gerekiyor.
Bazı güneş koruyucu maddeler bazı insanlarda cilt alerjilerini tetikleyebilir. Bu alerjiler ciltte kızarıklık, kaşıntı ve şişme gibi belirtilere neden olabilir. Güneş kremi, vücudu ultraviyole (UV) radyasyonun zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur; bu nedenle yararlıdır.
Güneş Kremi D Vitaminini Engeller mi? Güneş koruyucu kullanmak cildin D vitamini üretimini azaltabilir. Yeterli D vitamini almadığınızı düşünüyorsanız, doktorunuzla seçenekleri konuşabilirsiniz. Birçok insan, ihtiyaç duyduğu vitamin D'yi gıdalardan ve / veya vitamin takviyelerinden alabilir.
Güneş kremini iki parmak kuralı ile işaret ve orta parmağınıza uzunlamasına iki şerit halinde uygulamanız gerekiyor. Bu miktar ile yüz ve boyun bölgeniz için tam koruma sağlayacaktır. Yazın giydikleriniz güneşten korunmak için alabileceğiniz en basit ve öncelikli önlemlerden birisidir.
Güneş koruyucu kışın da kullanılmalıdır. Yazın cildimize sürdüğümüz kadar çok faktörlü olmasa da en azından 30 faktörlü losyon kullanmalı ve tenimizin sağlığını korumalıyız. Birçoğumuz yazın güneş koruyucu kullanıp, kışın hepsini rafa kaldırırız. Ancak güneş koruyucular kışın da kullanılır.
Kremlerin kullanım ömrünün bittiğini renklerindeki ve kıvamlarındaki değişimden anlamanız mümkündür. Bir süredir kullanmadığınız bir kremin kapağını açtığınızda üzerinde bir yağ tabakası görüyorsanız, bu durum da artık o ürünün bozulduğu anlamına gelmektedir.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri