Resmi Vasiyetnamenin (Bozulmayan Vasiyetname) Şartları Genellikle vasiyetnameler, noter huzurunda düzenlenmektedir. Resmi vasiyetnamenin diğer bir geçerlilik şartı ise 2 tanık huzurunda yapılmasıdır. Mirasbırakan, vasiyetnameyi okuduğunu, bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan eder.
Öncelikle bilmelisiniz ki; vasiyetname kendiliğinden bozulmaz. Mirasçılardan birinin vasiyetnamenin iptali için dava açması gerekir. Hiç bir mirasçı yasal süresi içinde dava açmazsa vasiyetname geçerli olacaktır.
Vasiyetname, miras bırakanın son istek ve arzuları ile mirasının paylaşım esaslarını belirleyen yazılı belge veya sözlü beyandır. Vasiyetname, resmi memur (noter, hakim vs.) huzururunda yapılabileceği gibi miras bırakanın kendi elyazısı ile veya koşulları varsa sözlü beyan yolu ile de geçerli bir şekilde yapılabilir.
Vasiyetname noterde de yapılmış olsa iptal edilebilir. Kanunda öngörülen şekil şartlarına aykırı olan vasiyetin iptali istenebilir. Bunun için süresi içinde iptal davası açmanız gerekmektedir.
Mirasbırakanın vasiyetname düzenlediği tarihte irade yokluğunda olması, kanunda belirtilen şekil şartına uygun olmaması, ahlaka uygun şart olmaması, anlaşılır nitelikte olmaması halinde vasiyetnamenin geçersiz olduğunu belirterek vasiyetnamenin iptali davası açılabilir.
İlgili 37 soru bulundu
El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek yazılmış olmalıdır. El yazılı vasiyetnamenin mirasbırakan tarafından imzalanmış olması zorunludur. İmza vasiyetnamenin en altına atılmış olmalıdır. El yazılı vasiyetnameye yapılan her türlü ekleme tarih de atılarak imzalanmalıdır.
Vasiyetnamenin iptali davası, iptalde menfaati olan her mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabilir. Mirasçı veya vasiyet alacaklısı sıfatını taşımayan kişiler tarafından açılamaz. Örneğin, tereke alacaklıları, tereke borçluları veya bir mirasçının alacaklısı, iptal davası açamaz.
10 MİLYONDAN FAZLA VASİYETNAME SORGULAMASI YAPILDI
Bu kapsamda sulh hukuk mahkemelerince açılan vasiyetnameler 22 Şubat 2018'den bu yana e-devlet üzerinden görüntülenebiliyor. 2020 yılının tamamında “Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama” ekranı üzerinden 2 milyon 879 bin 396 adet sorgulama yapıldı.
Vasiyetname İtiraz
Vasiyetnameye itiraz dava yoluyla yapılır. Mirasbırakanın ölümünden sonra, vasiyetname, sulh hukuk hakimliğince mirasçılar huzurunda açılır ve okunur.
Kişinin 65 yaşından büyük olması halinde vasiyetname yapılacağı gün bir devlet hastanesinden vasiyetname yapmaya ehil olduğuna ilişkin sağlık raporu alınması gerekiyor. Bu raporun aynı gün alınması önem arz ediyor.
“El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması zorunludur. El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hâkimine veya yetkili resmi memura bırakılabilir.”
Madde 2 - Noterler, yaptıkları vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemesinden 783,82 TL düzenleme ücreti alırlar. Bu işlemlerden vazgeçme veya bunların feshi, iptali ve değiştirilmesi yukarıda belirtilen ücretin üçte biri oranında ücrete tabidir.
Mirastan mahrum bırakma hukuki açıdan bakıldığında ölüme bağlı tasarruftur. Dolayısı ile de belli şekil şartına tabidir. Vasiyetname şekillerinden biriyle yapılması yeterlidir. Mirastan mahrum bırakma dilekçe örneği ya da vasiyetname şekilleri ile mirasçı mirastan çıkarılacak ise bunun açıkça ifade edilmesi gerekir.
Vasiyetnamenin açılması ve ilgililere okunmasının ardından 1 yıllık iptal davası açma süresi başlar. Vasiyetnamenin iptali davası bu süre içerisinde açılmazsa bu hak artık kaybolur. Vasiyetin iptali davası, her türlü iddiaya dayanarak açılabilen bir dava değildir. Kanununda hangi sebeplere dayanıldığı açıklanmıştır.
Resmî vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenir. Resmî memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabilir. Mirasbırakan, arzularını resmî memura bildirir. Bunun üzerine memur, vasiyetnameyi yazar veya yazdırır ve okuması için mirasbırakana verir.
Vasiyetnamenin açılması davasında da diğer davalarda olduğu gibi ilk derece mahkemesi tarafından karar verildikten sonra yasal itiraz süresi içinde istinafa başvuru hakkı vardır. Mahkeme tarafından gerekçeli kararın yazılıp taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içinde istinafa başvurulmalıdır.
Genel ortalamalara bakıldığı zaman vasiyetnamenin tenfizi davalarının ortalama olarak 4 ila 8 ay arasında sonuçlandığı söylenebilir. İlk derece mahkeme kararının ardından başlayan İstinaf ve Yargıtay aşamaları hesap edildiğinde bir davanın 1-2 yıla kadar uzaması mümkündür.
Vasiyet alacaklısı; kendisine bırakılan malın, kendisine tebliğ edildiği tarih itibariyle, 10 yıl içinde davayı açmalıdır. Bu süre zarfında herhangi bir vasiyet tenfiz davası açılmama durumu varsa, vasiyet alacaklısı, dava açma hakkını da kaybetmiş sayılır.
Verilen karara karşı itiraz süresi gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren başlar. 2 haftalık süre içerisinde karara karşı itiraz edilmezse karar kesinleşir. Karar kesinleşmeden vasiyetnamenin tenfiz edilmesi mümkün değildir.
Yabancılık içeren mirasçılık belgesi taleplerinde sürecin daha hızlı işlemesi bakımından, murisin Türkiye'deki son ikametgâh adresi veya tereke mallarının bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuru yapılır. Mahkemeye tek bir mirasçının başvurması yeterlidir, tüm mirasçıların birlikte hareket etmesine gerek yoktur.
Vasiyetname tesliminden itibaren 1 ay içinde açılır. Açılma gün ve saatine sulh hukuk mahkemesi karar verir. Bilinen mirasçılara çağrı işlemi yapılır. Çağrı sonucu hiçbir mirasçı gelmese bile sulh hukuk mahkemesi vasiyetnameyi açar ve vasiyetname okunur.
Noter kararı veya mahkemeler ile alınan vasiyetnameler kısa süre sonra e-Devlet'ten de sorgulanabilecek. Vasiyetname sorgulama işlemi uygulamaya konulduktan sonra e-Devlet sistemine TC numarası ve şifre ile giriş yapan vatandaşlar Adalet Bakanlığı sekmesinden vasiyetname sorgulama ekranına erişebilecek.
Vasiyetnamenin iptali davasının bir yıl içerisinde açılması gerekmektedir. Ancak her durumda, vasiyetnamenin açıldığı an itibariyle on yıl içinde dava açılmalıdır. Bu on yıllık süre, davanın açılması için azami olarak öngörülen süredir.
Bir kişi, malının üçte birden fazlasını vasiyet etmiş olursa, bu vasiyetin geçerli olması varislerin kabulüne bağlıdır. Kabul ederlerse vasiyet yerine getirilir, etmezlerse terekenin üçte birine tekabül eden kısmı ifa edilir, üçte birden fazlası varislerin hakkı olarak kalır.
Vasiyetnamenin İptali
Mirasçılar veya vasiyet alacaklıları tarafından yapılan bu itiraz beyanı ile vasiyetname iptal edilmeyecektir. Ancak veraset ilamının miras alacaklısına verilmesinin önlenmesi sonucunu doğuracaktır. Ayrıca ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri