Bradikardi, kalp atış hızının normalden daha yavaş olması durumudur. Normal bir yetişkinde kalp atış hızı genellikle dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Bradikardi ise kalbin düzensiz veya düşük hızda atması ile karakterizedir.
Bradikardi Olan Hastaya Ne Yapılır? Tedavi uygulamasında ise ilaçlar ve elektriksel tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra cerrahi tedavi de uygulanmaktadır. İlaç alınmadı zaman kateter ablasyonu ile ritim bozuklukları normal hale gelebilir.
Bradikardi kalp hızının 60 altında olmasıdır ancak şikâyetler genelde kalp hızı 50'nin altında iken ortaya çıkar. Bu hız 40'ın altına düşerse ya da 60'ın altında iken belirtilere yola açıyorsa tehlikelidir ve müdahale etmek gerekir.
Bradikardinin tedavisi nedene yönelik yapılır. Altta yatan hipotiroidi, uyku apnesi,elektrolit bozukluğu gibi hastalıklar varsa önce bunların tedavisi yapılmalı; ilaçlara bağlı görülüyorsa ilaçların değiştirilmesi gerekir. Eğer tehlikeli boyutta bir yavaşlama söz konusuysa kalp pili takmak gerekebilir.
Bradikardi yani düşük nabız kalp atım hızının normal kabul edilen değerlerin altında olması durumudur. Nabız ölçme sonucunda dakikada 40 ve altında atan kalp, yeterli miktarda kan pompalayamaz ve vücut yeteri kadar oksijenlenmediği için dokular zarar görür.
İlgili 37 soru bulundu
Sinüs düğümünü kalbin doğan pili olarak da niteleyebiliriz. Bradikardi bazı insanlarda herhangi bir soruna ya da şikayete neden olmaz. Yine de düşük nabız, kalbinizdeki elektrik sistemindeki bir sorundan kaynaklanıyor olabileceği için bir uzmana görünmeniz gerekir.
Normal şartlar altında yetişkin ve sağlıklı bir kişinin kalbi dakikada 60 ile 100 kez arasında atar. Bu atış egzersiz halinde artarken dinlenme halinde azalma gösterebilir. Ancak kalbin dakikada 60 kereden az atması istenen bir durum değildir. Bu duruma bradikardi denir.
Herhangi bir efor sarf edilmeyen, nabızı yükseltecek bir eylemin gerçekleştirilmediği normal durumlarda kalp atış hızı 60 ila 100 arasında olmalıdır. Düzenli egzersiz ve sporunu yapan kişilerde ise bu değer 45-60 aralığında da olabilmektedir. Anormal oranda düşük ya da yüksek nabız, bazı hastalıkların haberci olabilir.
– ilk tedavi atropin uygulanmasıdır (Sınıf IIa, KD B). için hazırlık yaparken kalp hızını arttırıcı etkileri olan ilaçların (dopamin, epinefrin) (Sınıf IIa, KD B) infüzyonu veya transkütanöz pace (TKP) etkili olabilir (Sınıf IIa, KD B)
Bu duraklamalar bir kaç saniye sürebilir ve genellikle bayılma ile sonlanır.
Bradikardi nedenleri arasında kalp ritim bozuklukları, kalp yetmezliği, tiroit bozuklukları ve bazı ilaçların yan etkileri sayılabilir. Bradikardi tedavisine ihtiyaç duyan kişiler için doktorlar, ilaçlar, kalp pacerleri veya kalp cerrahisi gibi çeşitli tedavi seçeneklerini önerebilir.
Kalp pili, kalbin ritmini düzenleyerek kalp atış hızını normale getirir. Bradikardi ölüme yol açar mı? Bradikardinin potansiyel ve en ciddi komplikasyonları arasında sık bayılma, kalbin yeterince kan pompalayamaması (kalp yetmezliği) veya ani kalp durması ve ani ölüm yer alır.
Kalp ritim bozukluğuna iyi gelen en önemli etkenler arasında egzersiz vardır. Her gün tempolu yürüyüş yapmak kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Bunun dışında lahana, ıspanak, roka ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Yaygın olarak görülen bir anormallik olan bradikardi şiddetli hale geldiğinde tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Kalp atış hızı çok yavaş olan bireylerde organlara yeterli oksijeni ulaştırılamaz. Bunun sonucunda doku ve organlarda hasar veya ölüm meydana gelebilir.
Tüm etkenler göz önüne alındığında yetişkin kişilerde ortalama nabız, 10 dakikalık bir dinlenmeden sonra 60 ila 100 arasında olmalıdır. Bu değer çocuklarda 70-100 arasındadır. Kalp atış hızının bu değerler altında olması, nabız düşüklüğü ya da bradikardi olarak adlandırılır.
Kalp atışlarının yavaşlatılması için soğuk bir duş almak, yüzü soğuk su ile yıkamak ya da soğuk su içmek gibi yöntemler tercih edilmelidir. Yüksek nabız problemi olanların beslenmelerine ve egzersizlerine de dikkat etmeleri önerilir.
İlk olarak fiziksel aktivite doğal olarak kalp atış hızınızı artırabilir. Egzersiz yaptığınızda kalbinizin daha fazla oksijen ve besin maddesi pompalaması gerekir bu da nabzınızın yükselmesine neden olur. Ayrıca stres, anksiyete ve heyecan gibi duygusal durumlar da nabzın yükselmesine sebep olabilir.
Kriz esnasında kişinin kalp atış hızı dakikada 150'ye ulaşabilir. Fakat kalp krizine verilen tepkiler hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Bazı hastalarda nabız değişmeyip sabit kalırken bazılarında ise normal değerden düşük olabilir.
Nabzı yükseltmenin aslında tek ve kolay yolu kalp pili takılmasıdır. Kalbimizde nabız düşüklüğüne yol açan sorun geçici değilse ve bazı tedbirler ile düzeltilemiyor ise tek tedavi seçeneğimiz kalıyor, o da kalp pili takılmasıdır.
1–10 yaş dönemi içerisinde ki çocuklarda 70–120 arası, 11–17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerde dakika içerisinde 60–100 arası, 17 yaş ve üstü genç ve yetişkinlerde dakika içerisinde 60–100 arası, Sporcularda 40–60 arası olması normal kabul edilir.
Tüm bunlar dikkate alındığında bugün için kalp yetersizliği tedavisinde mortalite ve morbidite yararının yanısıra güvenliğin de kanıtlandığı tedavi hedefi aralığı olarak kalp hızının 60-70 atım/dk olarak belirlenmesinin uygun olacağı söylenebilir.
EF, bir kalp döngüsünde kalbin içindeki kanın ne kadarının vücuda pompalandığını gösteren bir parametredir. Sağlıklı insanlarda %60-65 arasındadır. EF değeri %40'ın altında olan hastalar düşük EF'li kalp yetmezliği, %40 ve üzerinde olan hastalar ise korunmuş EF'li kalp yetmezliği hastaları olarak tanımlanmaktadır.
EF, her kalp atışında kalbin kendine gelen kanın ne kadarını pompaladığını gösterir. Normal EF %50-70 arasındadır. (Yani kalp, kendine gelen kanın %50-70'ini vücuda pompalamaktadır.). Yüzde 40'ın altındaki EF değerleri genellikle sistolik KY tanısını koydurur.
Çarpıntı Hissedildiğinde:
Su içmek, vücuttaki elektrolit dengesini düzenler. Elektrolit dengesizlikleri, çarpıntıya neden olabilir. Su içmek, vücuttaki sodyum, potasyum ve diğer elektrolit seviyelerini düzenleyerek kalp ritmini stabilize edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri