Buna göre en yüce güç Brahman'dır ve bireyde parçalara ayrılmış halde yaşamaktadır. Bireyde bulunan Brahman'a 'Atman' adı verilir. Bu anlamda çokluktan söz edile- mez. Vedalarda yer almayan bu anlayış Upanişadların genelinde hâkim olan bir düşüncedir22.
Brahman, Hint felsefesi geleneğinde, hem içkin hem de aşkın olan ve hem evrende hem de kendisinde var olan en yüksek varlığa kendinden kendine birleşmenin nihai ve en yüksek hedef olarak addedildiği dünya ruhudur.
Brahma (Sanskrit: ब्रह्मा), Hindu dininde yaratılışın tanrısıdır. Vişnu ve Şiva ile birlikte Trimurti denilen tanrı üçlemesini teşkil eder. Brahma Purana'ya göre Manu'nun babasıdır. Manu, kendisinden bütün insanların türediği kişidir.
Bu Hindu inançlarında “yapılan her şeyin neden ve sonucundan insan kendi sorumludur” yasasına göre “Karma”, insanların eylemleri doğrultusunda onların Yeniden Doğuş'unu, Reenkarnasyonu etkiler ve Tanrı'nın bir parçası olan “Atman”la, insanın kurtuluşu başlar.
Adhvaryu (Kurbanı İcra Eden): Kurbanla ilgili bütün işleri yapar. Aynı zamanda bazı dualar ve kurban okur. Brahman (En Yüksek Din Görevlisi): Kurban töreninin belirli bir düzen içinde işlemesini sağlamak Brahmanın görevidir.
İlgili 15 soru bulundu
Brahmanlar, prensip olarak bir yaratıcıya inanırlarsa da, Peygamberlere inanmazlar. Bâtıl inançlarına göre Brahma, en olgun ve hep sükut eden bir ilah olup, her şeyin aslıdır. Fakat bu ilah, diğer iki ilah vasıtası ile işlerini yapar. Bunlardan biri Vişnu, diğeri Siva'dır.
hinduizm inancına göre ölümsüz ruh. insanın özü,her şeyin özü.
Türkçe İngilizce sözlükte arama yapmak için ise tıklayabilirsiniz. (i). (Hindu dininde) can, ruh, nefes.
Çoğu dinlerin aksine Hinduizm, tek bir tanrıya tapınmayı öngörmez. Bir Hindu; Şiva, Vişnu, Rama, Krişna veya diğer tanrı ve tanrıçalara tapabilir ya da her ferdin içinde yer alan "Yüce Ruh"a veya "Yıkılmaz Ruh"a inanabilir ve hâlâ Hindu olarak anılabilir.
Hinduizmin temellerini oluşturan önemli dini metinlerden biri Upanishadlar'dır. Zira Hinduizmin temel taşları olan doğum-ölüm döngüsü (karma- tenasûh) ve kişinin bu doğum-ölüm döngüsünden hangi yollarla kurtulabileceği (moksha) gibi düşüncelerin teolojik temelleri ilk olarak Upanishad metinlerinde yer alır.
BRAHMA. Brahma Hinduizm'in yaratıcı tanrısıdır. Hindu Tanrılarından Şiva ve Vişnu ile birlikte Trimurti'yi yani Hindu tanrı üçlemesini oluşturur. Brahma, yaratım sürecine “Om” (Aum) sözüyle (sesiyle) başlamıştır ve bu ses insanda, tanrılarda, dünyada her zaman yankılanmaktadır.
Ramayana'da ve Mahabharata'da Brahma bütün insanların ilk ceddi olarak geçer. Brahma, Hindu Vedanta felsefesinde bütün varlıkları kapsayıcı üstün ruh olarak kabul edilen ve cinsiyetten münezzeh Brahman ile karıştırılmamalıdır. Brahma'nın eşi Saraswati'dir, ayrıca Sávitri veya Gáyatri adıyla da anılır.
Tipik Asya ırkı özelliği gösteren brahma tavukları, küçük ibikleri, iri ve sakin görünüşe sahiptirler ve oldukça fazla tüylenmiş bacakları ve paçalı ayakları vardır. Kümes ve sergi hayvanları olan tavuk ırkı sakin ve arkadaş canlısı olarak bilinmektedir.
Bu tanrı, tüm evrenin yaratıcısıdır ve ona Pracāpati (Yaratıkların Efendisi) denir. O, sadece dünyadaki canlıların değil, tanrıların da yaratıcısıdır. Şatapatha Brāhmaṇa'da (XI, 2, 3, 1) şöyle denir: “Başlangıçta sadece Brahman vardı. O, tanrıları yarattı; onları yarattıktan sonra dünyaları onlara barınak olarak verdi.
Alimler sınıfına mensup olan kimse anlamına gelmektedir. Bu kelime evrenin ruhu ve mutlak varlık sözcüklerinden türetilmiştir. Brahman kelimesi ilk kez Mehmet Bahaettin'in Yeni Türkçe Lugat eserinde geçmiştir. Türkçe'de bu kelimenin anlamı bu basamaktan olan kimse demektir.
Brahma, genellikle eşlerinden biri olan bilgi ve bilgelik tanrıçası Saraswati ile birlikte görülür. Brahma, Hint mitolojisinde esas olarak dünyayı, gökyüzünü, havayı, suyu ve bunların içindeki tüm canlıları Dünya'daki ilk gününde yaratan yaratıcı tanrı olarak tasvir edilir. Binek hayvanı kuğu veya kazdır.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Hinduizm'de Kutsal Kitaplar, Vedalar, Brahmanalar, Aranyakalar ve Upanişadlar olarak gruplandırılan onlarca ciltten oluşur. Kutsal Kitapların dili Sanskritçe'dir. Bunlara, vahyedilen veya ilham edilenler anlamında Sruti türü eserler denir.
Hinduizm'in temel tanrılarını Üçleme (Trimurti) olarak tasvir edilmiştir. Bunlar Vişnu, Şiva ve Brahma'dır. Araştırmada bu üç Tanrının yanı sıra diğer önemli Tanrı ve Tanrıçalardan Lakshima, Durga, Sarasvati, Krishna, Rama, Hanuman, Ganesha, Kali, Nandi, Ganga ve Budha isimli tanrılardan bahsedilmiştir.
Yaratılışta yaratılışın efendisi konumundaki Prajapati, Vedik kahinler tarafından Mutlak Bir'in kişileştirilmiş hali olarak kabul edilmiştir. Özellikleri arasında “ölümsüzlük ve ölüm bahşeden” de vardır12. Ölüm ve ölümsüzlük yine karşıt şekilde ifade edilirken böylece varlık sahasına da çıkmışlardır.
Hint mitolojisinde ve düşünce sisteminde ölüm ile ilgili olarak ön plana çıkan en önemli yapı karma yasasıdır. Buna göre; insanlar öldükten sonra bedenlerini terk eden ruhları, o kişinin bu hayatında ve önceki hayatlarında yaptıklarına göre dünyada yeniden bedenlenmektedir.
Hinduizm mistik bir din olarak geçiyor, kitabı yok, peygamberi yok, Brahman olarak bilinen yüce bir yaratıcı güce inanıyorlar. Her şey Brahman'dan geliyor ve ona dönüyor.
Yok Edici Tanrı
Bazı görüşlere göre Şiva Tanrı'nın üçüncü biçimi/yüzü, Trimurti'nin (Hint Teslisi) bir parçasıdır. Trimurti'de, Brahma yaratıcı, Vişnu koruyucu, Şiva ise yok edicidir. Her ne kadar yok etmeyi temsil etse de, olumlu bir güç olarak görülür (Kötülüğün Yok Edicisi).
Brahmanizm dininin Hinduizm dininden farkı ise dhamma inancıdır. Dhamma inancı kutsal metinlerin yazıldığı bir din karşılığı olarak bilinmektedir. Gerçek doktrinlerin ve doğruların yer aldığı bu din bu şekli ile Brahmanizm'den ayrılmıştır.
Katı vejetaryenler
Genç kadın Brahman kastına mensup. Brahmanlarda et yemek yasak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri