Tedavi süresi ortodontik problemin şiddetine, çeşidine ve sizin yaşınıza bağlıdır. Tedavinin en kısa sürede ve en iyi şekilde bitirilebilmesi için hekiminizin uyarılarını dikkate almalı, kontrol ve randevularınızı aksatmamalısınız. Genellikle ortodontik tedavilerin süresi 6 ay ile 2 yıl arasında değişir.
Dişe takılan braketlerin içinden geçen telin dişe uyguladığı baskıyla dişlerin gerekli yeri yavaş yavaş alması sağlanır. Braket kullanımı hastanın diş yapısına ve kullanıma göre 6 ay-3 sene gibi bir zaman alabilir. Braketler özel bir yapıştırıcı ile dişlere takılır.
Diş teli tedavisinin uzun sürdüğü bir gerçektir. Teller takıldıktan sonra hastanın doktor tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmesine de bağlı olarak 18 ila 24 ay arasında tel takma süreci oluşabilir. Ancak genel tedavi süresi 8 ila 30 ay arasındadır.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Diş hareketleri istenilen gibi olmaz. Bu da tedavi süresinin uzamasına neden olabilir. Lastikler yapıları gereği gevşemeye müsaittir. Bu nedenle 24 saatte bir değiştirilmesi gerekir.
İlgili 43 soru bulundu
Elastikler uyurken de kullanılmalıdır. Gün içinde mümkün olduğunca aynı elastik kullanılmalıdır. Elastikleri çok sık değiştirmeniz diş hareketinizin durmasına bile neden olabilir. Ayrıca çok sık değiştirilen elastikler dişlerde daha çok ağrıya neden olur.
Unutulmamalıdır ki; diş lastikleri takılmazsa ortodonti tedavisi tamamlanmamış olur. Hasta, diş lastikleri için doğru performansı sağlarsa tedavi sürecine artı değer katmış olur.
İskelet ve çene yapısının esnek olduğu çocukluk dönemlerinde gerçekleştirilen diş teli tedavilerinde kısa süreler içinde sonuç almak mümkündür. Çocukların diş yapısındaki bozuklukların büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 6-9 ay tedavi süresi ön görülebilir. Bazı durumlarda bu sürenin 2 yıla kadar çıkması beklenebilir.
Hayır diş teli 8 ayda çıkmaz. Çünkü sağlıklı ve başarı bir diş teli tedavisi için en az 1,5 yıl geçmesi gerekir. Aslında bu konu hastadan hasta çok fazla değişiklik göstermektedir. Bu süre zarfında dişler ancak yerlerine oturacaktır.
Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır. Bir diğer sebebi mekanik olarak alt tellerin takılabilmesi için bir miktar üst dişlerde düzelme gerekmesidir. Ortodontik tedavinin ilk başları dişlerin hızlıca düzeldiği seviyelenme aşamasıdır.
Diş teli kullanma süresini kısaltmak için; ortodontist önerilerine uygun beslenmek, tellere ve braketlere zarar verecek hareketlerden kaçınmak, kötü alışkanlıkları bırakmak gerekir. Bilinçli hasta ve doktor uyumu ile ortodontik tedavi planlanan sürede bitecektir.
Braketlerin kırılması ya da yerinden çıkması genelde hastanın sert yiyecekler yemesinden kaynaklanır. Braketlerin üzerindeki yapıştırıcı da zamanla zayıflayıp braketin yerinden çıkmasına sebep olabilir. Braket dişinize yapıştığı yerden çıkmış fakat; ark teline bağlı duyursa, çıkarmak için zorlamayın.
Renk değişikliği Diş teli takarken dişlerinize ve diş etlerinize gereken özeni göstermiş olsanız bile, maalesef dişlerinizde bir miktar renk değişikliği ve hatta dişlerinizde kireçlenme veya kalsiyum birikintileri fark edebilirsiniz. Bütün bunlar zamanla halledilebilir.
Braketin kopması korkulacak bir durum değildir. Braket diş yüzeyinden ayrıldıktan sonra yerinden oynar, hastaların dudak ve yanaklarını yara yapabilir. Randevuya gidene kadar hastalar kendilerine verilen ortodontik mumları kullanabilirler ki dudak ve yanaklarda yara olmasın.
Braket Kırılması
Dişlerin üzerine yapışan braketler, bazen sert gıdaların tüketilmesi, darbe alması, sert yiyecek çiğnenmesi, ağızda yabancı bir cisimle temas etmek veya düzenli diş fırçalama işleminde aşırı güç uygulamak sonucunda yerlerinden çıkabilir.
Kopan band ya da braket
Eğer kopan braket hala ark teline bağlı durumda ise onu yerinden çıkartmak için çaba sarf etmeyin. Bir sonraki kontrolde doktorunuz eğer gerekli görürse braketi tekrar yapıştırır. Ortodontik problemlerin birçoğunu evde kendiniz çözebilirsiniz.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Estetik olarak burunda değişiklik yapılacaksa ortodontik tedavinin bitmesi beklenilmelidir. Ortodontik tedavi ile dişlerin ve dudakların pozisyonları değişmektedir. Bu sebeple burun estetiği ortodontik tedavi sonrasına bırakılmalıdır.
Ortodontik tedavi(diş teli tedavisi), çapraşıklığın özelliğine bağlı olarak, 5-6 li yaşlardan başlayarak ömrün sonuna kadar yapılabilir. Genel olarak sadece dişsel bozukluklarda, ortodontik tedavi için en uygun dönem 11-13 yaşlarında, iskeletsel ve dişsel bozukluklarda ise 7-8 li yaşlarda başlamalıdır.
Normal koşullarda hastalar günde 3 kez dişlerini fırçalamalıdırlar. Diş teli kullanan hastalar ise bundan fazlası, günde beş altı kere dişlerini fırçalamaları gerekmektedir. Yemeklerden sonra dişler mutlaka fırçalanmalı ve diş tellerinin ara temizliği ve bakımı yapılmalıdır.
Yani diş yapınız dudaklarınızın da yapısının bozulmasına sebep olur. Diş teli tedavisine başlandıktan sonra bozukluk olan dudaklarda da bir düzelme gerçekleşir. Yani kişilerin dudakları direkt olarak büyümemekte, tedavi gereğince olması gerektiği hali almaktadır.
6 ay ila 3 sene arasında değişen diş teli lastiği tedavisi kişinin lastikleri gün içinde kullanma süresine ve şekline bağlı olarak kısalabilir veya uzayabilir. Ancak genellikle diş teli lastiği tedavisinin en az 6 ay sürdüğü ekstrem iyileşme durumları haricinde daha kısa sürelerde kullanılmadığı bilinmektedir.
Çay, elbette ki diş teli tedaviniz sırasında tüketebileceğiniz bir içecektir.
Ortodonti tedavilerinin son aşamasında istenilen konuma ya da şekle gelmeyen dişlerin, istenilen konuma veya şekle getirilmesi için Diş Teli Lastiği kullanılabilir. Bu lastikler braketler üzerine takılarak zaman içinde dişlerin hareket etmesine ve istenilen konuma gelmesine yardımcı olur.
Diş teli lastiğinin ne zaman ya da hangi aralıklarla takılacağı diş hekimi tarafından belirlenir. Genel itibari ile diş hekimleri özellikle yemek yenirken diş teli lastiğinin çıkarılmasını önermektedir. Geceleri de diş teli lastiği takılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri