Cep telefonu adli inceleme alanında sıklıkla sorulan sorulardan biri de budur. Cihazdan bilerek veya bilmeyerek silinen bütün veriler, alanında uzman bilirkişilerimiz tarafından özel veri kurtarma yazılımları ile işlem yapılarak kurtarılabilir.
Kolluk görevlisi elinizdeki telefona suçta kullanıldığı veya suça ilişkin delil elde edildiği gerekçesi ile el koyabilir, bunu karıştırabilir ve bu durumda Whatsapp'a da ulaşabiliyorsa, mesajlarınızı ve rehberiniz ile resimlerinizi inceleyebilir.
Mobil cihazlar üzerinde yapılan adli inceleme ve analiz normal şartlar altında 2 ile 15 gün arasında sonuçlanır. Ancak acil durumlarda savcıların özel istek ve beyanıyla bu süre kısalabilir.
Genel olarak 2-15 gün içerisinde inceleme tamamlanarak teslimi yapılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Bilirkişi Raporunun Teslimi ve Taraflara Tebliği
HMK m. 280 hükmü raporun mahkemeye, CMK m. 67, f. 1 hükmü ise ilgili mercie (Cumhuriyet savcılığına, hâkime veya mahkemeye) teslim edileceğini öngörmektedir. Özellikle burada mahkemeden anlaşılması gereken, yazı işleri müdürlüğüdür[22].
Bilirkişi raporu hazırlanırken, bilirkişi tarafından yapılan incelemeler, belgelerin incelenmesi, tanıkların dinlenmesi ve diğer yöntemler kullanılabilir. Bilirkişi, incelemeleri sonucunda elde ettiği bulguları, raporunda açıklayarak, mahkemeye sunar. Rapor, mahkemece kabul edilirse, dava sonucunu etkileyebilir.
İlgili hükmü vermekle görevli mahkeme yargılamayı yapan mahkemeye aittir. Aşağıda bulunan dilekçe ile mahkemeden karar istenir, bu karar çıktıktan sonra karar alınarak Adli Emanet Bürosuna götürülür ve el konulan eşya iade alınır. El konulan eşyanın iadesini asil veya vekili teslim alabilmektedir.
Telefon incelemesinde Neye Bakılır ? Talebe göre istenilen her türlü bilgiye bakılır. Bunların başında, silinen mesajlar, internet geçmişi, resimler, konum geçmişi, videolar ve konuya dahil olmuş her türlü bilgiye titizlikle bakılır ve geri getirilir.
Adli Bilişim'de çalışan uzmanlar tarafından gerçekleştirilen incelemeler sonrasında gerekli verilerin kullanılması mümkün olmaktadır.
Bu hususa ilişkin olarak verilen kararda, mobil telefon numarası ve tespit işleminin süresi belirtilir. Tespit işlemi en çok üç ay için yapılabilir; bu süre, bir defa daha uzatılabilir. Bu madde hükümlerine göre alınan karar ve yapılan işlemler, tedbir süresince gizli tutulur.
Cep telefonu inceleme raporu ile mahkeme, savcılık ve idari soruşturmalarla ilgili konularda delil olabilmektedir. Özellikle boşanma davasında Cep telefonunda mevcut veya silinmiş Whatsapp kayıtları, instagram kayıtları ve sms mesajları delil olabilmektedir.
İşlevi itibariyle cep telefonu bilgisayar niteliğinde olduğundan, üzerinde inceleme yapılabilmesi için CMK/134 uyarınca hakim kararı alınması gerekir; karar alınmadan yapılan arama ve inceleme yasaya aykırıdır.
(1) Hâkim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri, elkoyma işlemini gerçekleştirebilir.
Kriminal İnceleme Raporu Ne Kadar Sürmektedir? Mahkemeler tarafından bilirkişiye ortalama 1 ay süre verilmekte, bilirkişi, yaptığı ilk değerlendirmede inceleme sürecinin uzayacağı kanaatine varırsa mahkemeden ek süre talep etmekte, mahkeme bilirkişiye 3 aya kadar ek süre vermektedir.
Her türlü ceza davasında, soruşturmayı yürütenler akıllı telefondaki fotoğrafları, kişileri, konum verilerini, Whatsapp mesajlarını, kısa mesajları vb. aramak için akıllı telefona erişmek isterler. Soruşturmanın bir parçası olarak, polis akıllı telefona el koyma yetkisine sahiptir.
Adli belge incelemesi, insanlar arasında meydana gelen anlaşmazlıklarda delil niteliği taşıyan her türlü belge üzerinde incelemeler yapan bir bilim dalıdır. İnceleme yapılan materyal sıklıkla kâğıt olmakla birlikte farklı materyaller de incelenmektedir.
Imaj incelemesi nedir? İnceleme yapılacak cihazın birebir kopyaları oluşturulur ve bu kopyalar üzerinden inceleme işlemi yapılır. Oluşturulan bu kopyalara imaj (görüntü) denir. İnceleme yapılacak cihazın fiziksel veya mantıksal imajı alınır.
Kolluk görevlileri (Polis, Jandarma vs.) şüphelinin cep telefonunu hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda savcı talimatı olmaksızın alıp inceleme ve arama yapamaz. Yargıtay cep telefonun da bilgisayar niteliğinde kabul etmektedir bu yüzden arama kararı olmadan inceleme ve arama yapılamaz.
El konulan eşyanın iadesi, ceza muhakemesi kanunu'nun 131. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, el konulan eşya, soruşturma veya kovuşturmanın seyri bakımından gerek kalmadığında veya eşyadan delil elde etmenin imkansız olduğu ya da gereken delilin elde edildiği hallerde, sahibine iade edilir.
Eğer yoğunluk yoksa 2 ayda gelir. Yoğunluk varsa 2 yılda gelmez. Ne ile ilgili gözaltına alındığına göre de değişebilir.
El konulan eşyanın iadesi için izlenecek yol, el konulan eşyanın sahibinin Cumhuriyet savcılığına veya mahkemeye başvurmasıdır.
Bilirkişilik, ceza yargılamasının konusu olan uyuşmazlığa ilişkin bir meselenin çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektirtiği hâllerde başvurulan bir usul hukuku kurumudur (CMK m.63). Bilirkişi, soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında ise hakim veya mahkeme tarafından görevlendirilir.
Bilirkişiler, UYAP Bilişim Sistemi'ne Bilirkişi olarak tanımlandıktan sonra sahibi oldukları e-imza veya m-imza ile e- devlet kapısı üzerinden UYAP Bilirkişi Portal Bilgi Sistemi'ne giriş yapabilirler.
Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak uygulanır. Yani yazılı yargılama usulüne tabi dosyalarda bir bilirkişinin dosyayı teslim etmesi gereken azami en üst süre 6 ay basit yargılama usulüne tabi dosyalarda ise azami süre 4 aydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri