Belirgin ve güçlü bir aromaya da sahip olan Brie artizan peynirin kabuk dokusu yumuşak ve hafif küflü şeklindedir.
Brie peynirinin kabuğu acı ve gevrektir. İsteğe göre peynirle birlikte kabuğu da tüketilebilir.
Danish Brie, yumuşak neredeyse yayılacak bir kıvama sahip olan hafif, biraz aromatik bir tada sahip, beyaz bir peynirdir. Tadı camembert peynirine benzer.
Kremsi bir yapısı olan bu peynirin kabuğu da bulunur. Brie kabuğunun içinde yer alan kremsi tabaka çok lezzetlidir. Aynı zamanda sarı ve kirli renkleri bulunur. Bu peynir türünün oda sıcaklığında saklanması gerekir.
Bonus Gurme Brie peyniri, Fransa'nın dünyaca bilinen tescilli şarküteri çeşididir.
İlgili 31 soru bulundu
Aslında aradaki fark yok denecek kadar az. Brie (biri) peyniri Camembert (kamember) peynirine göre daha yumuşak ve krema oranı daha fazla. Ayrıca Brie peynirinde belirgin bir fındık aroması hakim. Ama sonuçta her ikisi de Fransız peyniri ve her ikisi de pastorize edilmemiş sütten yapılıyor.
Hellim gibi tek başına da kızartılıp tüketilebilen brie peyniri, sandviçlerin içine konur veya sade halde yenilebilir. Sıcak ya da soğuk olarak kraker ve ön atıştırmalıkların yanında servis edilir. Meyve tabaklarının yanında sunulur ve şampanya ile uyumlu bir tada sahiptir.
Fransız mutfağında genellikle sıcak ve kızarmış yiyeceklerin üzerine sos yapımında kullanılan Brie peyniri, kullanım alanı bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu lezzetli peyniri, fırında soslarla kızarttığınız tavuğun üzerine ince dilimler halinde keserek kullanabilirsiniz.
Kaşar gibi kuru peynir türlerinin ambalajları açıldıktan sonra ise bu peynirlerin kalan kısımları önce havlu kağıda sarılmalı ve ardından streç filmle kaplanmalıdır. Bu şekilde küf oluşumuna sebep olan nem ve oksijenin peynire etki etmesi engellenmiş olur.
Keskin tat ve kokuya rağmen yumuşak bir dokusu ve zengin bir aroması olan Camambert, %100 inek sütünden yapılır. Açık sarı-kremsi bir rengi vardır. Beyaz renkteki kabuğu peynirle birlikte yenir.
Gouda peyniri ya da hoda peyniri, “yıkanmış teleme” olarak sınıflandırılan, ısındıkça uzayan, sandviç ve pizzalarda ek olarak kullanılabilen, bir tür yumuşak peynirdir. Peynir, adını bununla meşhur olan Gouda şehrinden almıştır.
keçi peyniridir. eğer yabancı bir ülkeye gidildiyse ve peynir bulmakta güçlük çekiliyorsa damak tadımıza en uygun peynirdir. bulgaristan'dan hollanda'ya birçok avrupa ülkesinde bulunan ve ilk kez gören türklerin muhakkak fotoğrafını çektiği beyaz peynir. keçi değil koyun peyniridir.
Brie peyniri, inek sütünden yapılan, pürüzsüz ve kremsi bir dokusu olan yumuşak bir Fransız peyniridir. Bu peyniri tanımıyor olabilirsin; etrafında yenebilen beyaz bir kabuğu da vardır. Geleneksel olarak küçük üçgenlere bölünür ve sade ekmek veya kraker ile yenir. Ayrıca her tür sos ya da içecekle de eşleştirilebilir.
Eğer ki peynir yarı-yumuşak veya sert yapılıysa, küf derinlere inemeyeceği için kesilip atıldıktan sonra yenebilir. Bu peynirler arasında çedar, kolbi, Parmesan, İsveç peynirleri bulunur. Bunlar bile küfle birlikte yenmemelidir. Küfün etrafında en az 2.5 santimetre peynirden de alacak şekilde kesilip atılmalıdır.
1-Taze peynirler kolay bozulur, olgunlaşmış peynirler daha dayanıklıdır. 2-Niteliksiz bir peynirin tadı ve aroması bozuk, kokmuş, lezzetsiz, sert ve keskindir. 3-Donuk, kirli beyaz renkli peynirler kaliteli değildir. 4-Peynirin içinin bazı kısımları pembe renkteyse almayın.
Çünkü bu peynirlerin küflü hallerinin sağlık açısından tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Peynirde oluşan küfün rengi önemlidir. Yeşilimsi olanların dışındaki peynirleri yemeniz önerilmez.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Küflü peynir içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücut için güçlü bir antibiyotiktir. Bu sebeple düzenli tüketildiğinde vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirerek mikroplara karşı kalkan vazifesi görür. İçerdiği vitaminler sayesinde vücut direncini arttırmaktadır.
Peynirde bulunan diğer organik maddeler, önerilen koşullar altında saklanmadığı sürece olumsuz bir şekilde etkilenerek bozulma durumuyla karşı karşıya kalabilir. Örnek vermek gerekirse, beyaz peynir ve çeşitleri oksijenden, kaşar peyniri ve benzerleri ise rutubetten olumsuz miktarda etkilenir.
B12, B6, riboflavin, D vitamini, folik asit ve kolin gibi vitaminlerden de zengin olan Gouda peyniri sodyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez ve magnezyum içerir. Bu peynir çeşidi kalp krizi riskinden kemik ve diş sağlığına kader geniş bir yelpazede insan sağlığına faydaları olan bir besindir.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Pizzalık mozzarella peynirleri ise genellikle rendelenmiş olarak kullanıma sunulur. Pizza yapımında kullanılan peynirler daha az tuzlu ve daha az yağlıdır. Pizzada kaşar peyniri yerine mozzarella peyniri kullanılmasının sebeplerinden biri, eriyen mozzarella peynirinin kaşar peyniri kadar çabuk donmamasıdır.
Casari Brie peynirin üzerine bir kürdan yardımı ile delikler açılır. Yağlı kağıdın ortasına peynir koyulur. Kağıdın 4 köşesinden tutularak kese kağıdı ağzı gibi büzülür ve önceden 175 dereceye ısıtılan fırında 6-7 dk. pişirilir.
Ezine tipi beyaz peynir, veya kısa ismi ile Ezine peyniri, Türkiye kökenli olgunlaştırılmış bir tam yağlı beyaz peynir çeşidi.
Çeçil (Civil) Peyniri: Kolay Erir, Lezzeti Hafif
Bunun dışında börek, makarna, omlet gibi farklı yemeklerle birlikte tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri