Buzdolabı poşetlerimizin içerisine paylaştırıyoruz ve ağızlarını sıkıca bağlayıp buzluğumuza koyuyoruz. Evinizde brokoli bulunmadığı zamanlarda veya yaz aylarında çorbalarınızda rahatlıkla taze bir şekilde kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Tamamen temizlendiğinden emin olduğunuz brokolileri buzluğa atmadan önce şoklama işleminden geçirmeniz gerekiyor. Böylece brokoliler hem besin değerlerini ve renklerini kaybetmiyor hem daha uzun süre dayanıyor hem de buzlukta koku yapmıyor.
İlk yöntemde brokoliler çiçeklerinden ve saplarından ayrılarak yıkanır. İyice kurulandıktan sonra porsiyonlara bölünerek poşetlenir. Dondurucuya koyulur ve istediğiniz zaman dondurucudan çıkartarak haşlayarak, yemeklerinizde, çorbalarınızda kullanabilirsiniz.
İyi bir derin dondurucuda en az üç ay boyunca taze kalacak bu sebzeyi doğru şekilde dondurabilmek için ise ihtiyacınız olan tek şey buzdolabı poşeti ve su.
İlgili 44 soru bulundu
Bu şoklama işleminden sonra süzgeç üzerine alıp fazla sularının akmasını bekliyoruz. Buzdolabı poşetlerimizin içerisine paylaştırıyoruz ve ağızlarını sıkıca bağlayıp buzluğumuza koyuyoruz. Evinizde brokoli bulunmadığı zamanlarda veya yaz aylarında çorbalarınızda rahatlıkla taze bir şekilde kullanabilirsiniz.
Brokolileri kaynayan suda fazla tutmamalısın. Brokoli haşlama süresi 2 ya da 3 dakikayı geçmemelidir. Aksi halde besin değerini kaybedebilir. Haşlanmış olan brokolileri canlı yeşil renklerini kaybetmemeleri için haşlama suyundan çıkarıp buzlu su dolu bir kaba al ve 2 dakika kadar da burada bekletip şokla.
Bir tencerede kaynattığımız suya, tuz ilave ederek, brokolileri içerisine koyalım ve 7-8 dakika haşlayalım. Rengi solmadan ve çok yumuşamadan süzgeçten geçirerek servis tabağına alalım. Üzerine zeytinyağı, limon suyu ve çırpılmış yoğurdu gezdirerek servise hazırlayalım. Arzuya bağlı üzerine pul biber serpebilirsiniz.
Brokolilerin üzerini aşmayacak miktarda kaynar suyun içerisine brokolilerin çiçekleri üst kısımda kalacak şekilde koymalısınız. Brokolileri haşlarken tencerenin kapağı mutlaka açık olmalı. Brokolilerin besin değerinin kaybolmaması için mümkün olduğunca az pişirilmeli.
1) Sirkeli Suda 15 Dakika
Ufak yaprakları temizledikten sonra, tek köke bağlı brokolinin öbek öbek minik parçalardan oluştuğunu göreceksiniz. Bu parçaların köklerinden bıçak darbesi ile ayrılmasını sağlayın. Dilediğiniz boyuttaki öbekleri bir kap içinde atın ve üzerini geçecek kadar soğuk suyla doldurun.
Sebzeler. Dolmalık biber, havuç, fasulye, ıspanak, mantar, bezelye, kabak, mısır, brokoli gibi sebzeler dondurulabilir. Doğal olarak yüksek bir su içeriğine sahiplerse, dondurmadan önce püre haline getirilmeleri, sotelenmeleri veya pişirilmeleri en iyisidir.
Sararan brokoli zehirli değildir, tüketen kişiler zehirlenmez. Ancak yenmemesi tavsiye edilir. Eğer brokolinin bir kısmı sarı ise, o kısmı çöpe atılır ve geri kalan yeşil kısmı kullanılır. Çiğ brokoli nasıl acı ise, sarardığında özellikle de piştiğinde acılığına acılık katar.
Brokoli pişirmek için çok fazla haşlamanıza gerek yoktur. Çok lezzetli ve sağlıklı olan bu sebzeyi bir süre haşlamak için tencereye üzerini geçecek kadar su eklemelisiniz. Brokolinin yaklaşık olarak 7-8 dakika kadar tencerede haşlanması yeterli olacaktır.
Sararmış brokolinin tüketilmesinde herhangi bir problem yoktur fakat tadı ve besin değeri sebebiyle tüketilmesi önerilmez. Eğer çok sararmış kısım yoksa buralar ayrılarak tüketilebilir.
C VİTAMİNİ İLE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUR!
Brokoli, iltihabı azaltmak, kan şekeri kontrolünü iyileştirmek, bağışıklığı güçlendirmek ve kalp sağlığını geliştirmek gibi çeşitli şekillerde sağlığınızı iyileştirebilecek, besin açısından zengin bir sebzedir.
Kansere karşı koruyucu
Biyoaktif bileşenleri içeren brokoli, pek çok turpgil ailesinden gelen sebzeler gibi kronik hastalıklara karşı kalkan görevi görür. Çeşitli araştırmalar, brokolinin meme, prostat, mide, kolarektal, böbrek ve mesane kanserlerini önlemede ve tedavisi sırasında destek olduğunu belirtmiştir.
Brokoli, günlük tüketilmesi önerilen ve sağlıklı bir vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri karşılar. Lahana ailesi üyelerinden olan brokolide protein ve lif oranı oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra folik asit, magnezyum, kalsiyum ve selenyum bulunur.
Brokolinin buharda ve suyun içinde haşlanma süresi birbirinden farklıdır. Buharda haşlandığında ortalama 10 dakika yeterlidir. Bu süreden daha fazla pişerse tüm besin değerini kaybedebilir. Tencere içinde suyla beraber brokoli haşlamak istediğinizde 5 dakikayı geçmemelidir.
Havuçlar soyularak istenen büyüklükte doğranır. Kaynayan suyun içine havuçlar atılarak haşlanır. Brokoli de istenen büyüklüğe getirilerek aynı suda havuçtan sonra haşlanır. Soğuduğunda üzerine limon suyu, nar ekşisi ve yağı da ekleyip tuzu ayarlanarak servis edilir.
2) Brokoli ve Karnabahar
Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
Uzmanlar bu yüzden haftada bir iki kezde olsa brokoli tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. - Sülfür maddesi iltihap oluşumunu önleyerek damar duvarlarını genişletir. Bu da tıkanma gibi sağlık sorunlarını engeller. Kan akışı bu sayede normale döndüğünden kalp hastalıklarına yakalanma oranı da azalır.
Zengin miktarda lif içermesinin ve bütün lif içeren besinlerin zayıflamaya yardımcı olmasının dışında sindirim sistemi sağlığına ciddi katkılarda bulunabilirler. Bu sebepten dolayı öğünlerde brokoliye yer verilerek kilo verme sürecini hem hızlandırır hem de sağlıklı bir şekilde kilo verilmesini sağlar.
Önceden ısıtmış olduğunuz 200 derece fırında tercihen alt raflara yerleştirerek 20-25 dakika pişirin. Uçları hafifçe renk almaya başlayınca kürdan veya bıçak ucuyla pişme derecesini kontrol edin. Hafif dişe gelir kıvamda seviyorsanız 15 dakika, pişmiş seviyorsanız 20 dakika kadar fırında tutun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri