Bu süreden daha fazla pişerse tüm besin değerini kaybedebilir. Tencere içinde suyla beraber brokoli haşlamak istediğinizde 5 dakikayı geçmemelidir. Eğer havuç ve patatesle beraber brokoli haşlamak isterseniz; tüm sebzeleri aynı boyutta kesip 6 – 7 dakika haşlayabilirsiniz.
Havuçlar soyularak istenen büyüklükte doğranır. Kaynayan suyun içine havuçlar atılarak haşlanır. Brokoli de istenen büyüklüğe getirilerek aynı suda havuçtan sonra haşlanır. Soğuduğunda üzerine limon suyu, nar ekşisi ve yağı da ekleyip tuzu ayarlanarak servis edilir.
Haşlama Brokoli Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak güzelce yıkadığımız brokoliyi çiçeklerine ayıralım. Uygun bir kapta hazırlamış olduğumuz sirkeli suyun içerisinde 5 dakika kadar bekletelim. Bir tencerede kaynattığımız suya, tuz ilave ederek, brokolileri içerisine koyalım ve 7-8 dakika haşlayalım.
Su kaynarken içine bir tutam tuz atmanız faydalı olacaktır. Kaynayan su içerisine brokolileri atın ve 10 dakika kadar kaynatın. Bu süre 7-8 dakika kadarda yeterli olmaktadır. Bunun için brokoliler haşlanmaya başlayınca kontrol etmenizde fayda vardır.
Ancak brokoli çok fazla pişmeyi sevmeyen bir sebze olduğu için bazı noktalara dikkat edilmediği takdirde pişerken rengini, dolayısıyla ona sağlık katan besin değerlerini kaybedebiliyor. O yüzden brokoliyi haşlarken bu adımları izlediğinizden emin olun.
İlgili 25 soru bulundu
Haşlama süresi; parça iriliği, olgunluk ve çeşide bağlı olarak 2-8 dakika arasında değişir.
Önce havuçları kaynar suyun içine koyup 10 dakika haşlıyoruz. Sonra brokolileri ekleyip tencerenin kapağını kapatıp buharla birlikle haşlıyoruz. 15 dakika sonra kontrol edin damak zevkinize göre yumuşak isterseniz birazdaysa bekleyebilirsiniz.
Brokoli, kalp sağlığı için harikadır ve genel olarak kardiyovasküler hastalıkları önler. Kötü kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ayrıca tansiyonu düzenler ve yüksek tansiyonun da önüne geçer.
Brokolileri tüketmenin en sağlıklı yolu tabii ki onları haşlamak. Peki brokoliyi haşlarken nelere dikkat etmelisin, brokoli haşlama nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir bir bakalım: Bir tencereye brokolileri çok aşmayacak kadar su doldur ve içine 1 tatlı kaşığı kadar da tuz ekle.
10 dakika kadar karbonatlı suyun içinde bekleyen brokoliyi, bir süzgeç içine alarak soğuk sudan geçirin. Karbonatlı suyun etkisi ile brokoli öbeklerinin arasında bulunan minik böcekler ve tozlar suyla beraber akıp gidecektir. Böylece daha temiz ve sağlıklı brokoli tarifleri hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!
Kaynayan suyun içine dallarına ayırdığınız brokoli ve karnabaharları koyun. Hafifçe yumuşayana kadar haşlayın. 2 adet havucun da kabuklarını soyup, küçük bir tencere içinde haşlayın. Daha sonra haşladığınız brokoli, karnabahar ve havucun suyunu süzüp, soğumaya bırakın.
2) Brokoli ve Karnabahar
Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
Brokoli haşlarken tencerenin ağzına kadar su doldurmayın. Brokoli çiçeklerinin üstüne gelecek şekilde su doldurmanız yeterli. Su kaynadıktan 5 dakika sonra tencereyi ocaktan alın ve suyunu süzüp ardından şoklama yöntemini uygulayın.
Genel olarak brokoli suyunun faydaları İbrahim Saraçoğlu tariflerine göre haşlama suyu şeklinde hazırlanır ve gün içinde içilebilecek 500 ml olarak tüketilir. Bu su aynı zamanda iştah kesici özellikleri ve detoks etkisi ile sağlıklı zayıflamayı sağlar.
Sararmış brokolinin tadı acımsı olur ve besin değeri de oldukça düşüktür. Sağlığa herhangi bir zararı olmasa da besin değerinin düşmesi nedeniyle brokolinin sararmış şekilde yenmesi uzmanlar tarafından önerilmez.
Brokoli, bireylerin vücudunda bulunan enfeksiyonları azaltmaktadır. Brokoli içerisinde Omega 3 yağ asitleri barınmaktadır. Bu yağ asitleri de vücuttaki iltihabı artırmaktadır.
Uzmanlar bu yüzden haftada bir iki kezde olsa brokoli tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
Brokoli ve yoğurdu birlikte yemek bağırsak kanserini önlüyor hatta tedavi ediyor. Brokoli, kanserle mücadele eden sülforan maddesini içeriyor. Yoğurt ise içerdiği probiyotikler ile mide ve bağırsaktaki bakterileri önlemeye yardımcı oluyor.
İspanya Ulusal Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, bu sebzeleri sevmenin nedeni genetik. Araştırmaya göre insan vücudunda bulunan tas2r38 adlı bir gen, bazı yeşil sebzelerde bulunan ve “phenylthiocarbamide” adı verilen bir kimyasal maddeyi sevip sevmediğimizi kontrol ediyor.
Brokoli pişmiş veya çiğ olarak yenebilir ikisi de tamamen sağlıklıdır ancak farklı besin profilleri sağlar. Kaynatma, mikrodalgada pişirme, tavada kızartma ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri, sebzenin besin bileşimini değiştirir, özellikle C vitamininin yanı sıra çözünür protein ve şekeri azaltır.
Önceden ısıtmış olduğunuz 200 derece fırında tercihen alt raflara yerleştirerek 20-25 dakika pişirin. Uçları hafifçe renk almaya başlayınca kürdan veya bıçak ucuyla pişme derecesini kontrol edin. Hafif dişe gelir kıvamda seviyorsanız 15 dakika, pişmiş seviyorsanız 20 dakika kadar fırında tutun.
Havuçlar da soyulur ve 2'ye kesilir o da ilave edilir ve haşlanır. Tuzu da ilave edilir ve yaklaşık 15 dk. haşlanır. Çok fazla da haşlanmasın aksi halde hamur oluyor. Diğer yandan yoğurt mayonez ve sarımsak karıştırılır ve hazır edilir.
Eleğin içine yıkamış olduğunuz brokolileri koyun. Tencerenin kapağını örterek pişirirseniz çok daha güçlü bir buhar olacaktır. Yaklaşık 10 dakikada buharla pişiyor. Brokoli ne çiğ kalmalı ne de tam ölmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri