Buhar: Kış aylarında kullanılan iç mekan ısıtma sistemleri, içindeki havayı kurutur, öksürür ve boğaz ağrısına neden olur. Sıcak ve nemli hava, bronşitin neden olduğu öksürüğü hafifletir.
Çocuklarda akut bronşit genellikle iki hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak bundan sonra kuru bir öksürük birkaç hafta devam edebilir. Yatak istirahati ve bol su içmek özellikle önemlidir. Çocuk ne kadar küçükse, iyileşme sürecini aktif olarak desteklemek ve semptomları hafifletmek o kadar önemlidir.
Ortamın oksijen düzeyini ve nem oranını arttırmak için hava temizleme ve nem arttıran cihazlardan destek alınabilir. Balgam sorunu mevcutsa gidermek adına tuzlu su ile gargara yaparak boğaz temizliği yapılabilir. Evde bronşit tedavisinde en kolay yöntemlerden birisi bol su tüketimi yaparak yutak yolunu arındırmaktır.
Kronik bronşitin en büyük nedeni olan sigara gibi etkene maruziyet devam ederse ve zamanında uygun tedavi başlanmaz ise sık akciğer enfeksiyonu (zatürre) KOAH ve hatta solunum yetmezliği gelişebilir.
Bronşit belirtileri
Öksürük. Beyaza yakın, sarımsı ve grimsi ya da yeşilimsi renkte aşırı miktarda balgam(mukus) üretimi. Halsizlik. Nefes daralması
İlgili 15 soru bulundu
Kronik bronşit, akut bronşite göre oldukça ciddi bir rahatsızlıktır.
Azitromisin 500 mg oral olarak bir kez, daha sonra 4 gün boyunca günde bir kez 250 mg veya 7 gün boyunca günde 2 kez 500 mg klaritromisin gibi bir makrolid verilir.
Viral bronşit genellikle 7-10 gün içinde geçer. Bakteriyel bronşitte ise antibiyotik tedavisine rağmen belirtiler 14 güne kadar sürebilir.
Adı geçen uyaranlara maruziyet sonucu hastalarda, akciğer yollarında daralma, göğüste sıkışma hissi, öksürük krizi, balgam da artış ve hırıltı/hışıltı görülür. Bazen bu şikayetlerin ağır olmasına bağlı olarak ciddi nefes darlığı, nefes alamama hissi ve sık nefes alma belirtileri de görülebilir.
Bronşit doğal yollarla nasıl geçer sorusuna İbrahim Saraçoğlu'nun bir cevabı da sinirli ot ve yaban kekiğidir. Bir tutam sinirli ot ve bir tutam yaban kekiğini kaynamış suya ekleyin ve 5 dakika demlenmesini bekleyin. Hazırladığını bitki çayını akşam yemeklerinden sonra içebilirsiniz.
Bununla birlikte, özellikle anti-enflamatuar özellikleri ile akut bronşit tedavisinde kullanılabilir. Özellikle kuru öksürük ve balgam için zencefil çayı ve nane çayı içebilirsiniz. C Vitamini: C vitamini, güçlü bir antioksidan, bronşitlerden daha çabuk kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Bronşit Türleri
Akut bronşitin tedavisi, genellikle semptomları hafifletmeye yönelik olup istirahat, bol sıvı alımı ve gerektiğinde ağrı kesici ilaçların kullanımını içerir. Antibiyotiklere ise ancak bakteriyel enfeksiyon şüphesi olduğunda başvurulur. Çoğu zaman akut bronşit birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir.
Kronik bronşit genellikle tamamen geçmez ancak tedavi ile daha iyi hale gelebilir.
Ilık sıvılar tüketmek de çocukların boğazının rahatlamasına katkıda bulunur. Ilık süt, bitki çayı veya sadece su bile bu konuda size yardımcı olabilir. Öksürüğün yanı sıra viral enfeksiyon gibi durumlarda da bol sıvı tüketmek hastalığın daha çabuk atlatılmasını sağlayabilir.
Bolca su içirin. Özellikle bu, geniz akıntısına bağlı gece öksürüğüne birebirdir. Solunum yollarındaki tahrişi ve kuruluğu önleyen bol su tüketimi,boğazı temizleme ve geniz akıntısının yoğunluğunu azaltma etkisine sahiptir.
Astım solunum yollarındaki uzun süreli bir iltihabi hastalıktır. Bu iltihap mikrobik bir iltihap değildir. Bronşit çok daha genel bir tanımdır ve bronşlardaki iltihabi durum demektir ve daha çok mikrobiktir.
Öksürük ile havaya yayılabilen ve bulaşıcı hale gelen akut bronşit etkenleri, aşırı soğuk ya da kuru havalarda daha kolay yayılabilir.
AUGMENTIN, aşağıdaki durumlarda AUGMENTIN'e duyarlı bakterilerin neden olduğu bakteriyel enfeksiyonların kısa süreli tedavisinde endikedir: Tekrarlayan bademcik iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları Kronik bronşitin akut alevlenmeleri, akciğer iltihabı gibi alt solunum yolu ...
Kış aylarında en çok görülen rahatsızlıklardan olan akut bronşitin yüzde 90'dan fazlasının virüs kaynaklı olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tekin Yıldız, her öksürüklü ve ateşli hastalıkta antibiyotik tedavisi uygulanamayacağını ifade etti.
Balgam viral nedenlerden oluştuğunda tedavisinde antibiyotik kullanılmamaktadır. Daha çok iyi beslenme, nemlendirme ve istirahat etme gibi yöntemler yeterli olmaktadır.
Öksürük Tedavisinde Antibiyotik
Çocuklarda öksürük tedavisi için sıklıkla antibiyotik tedavisi verilir ancak antibiyotikler öksürük süresinde faydalı olmaz.
Nefes borusu rahatsızlıkları ve bronşite iyi gelir. Balgam, idrar, safra ve gaz söktürücüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri