Arapça kökenli bir isim olan Fatıma'nın sözlük anlamı sütten kesilmiş annedir. Dinimizde bu isim saflığı, masumiyeti ve günahlardan sakınmayı simgeler. Bu nedenle Hz. Muhammed, kızı Fatıma'ya ''sen ve soyun cehennem ateşinden korunanlardasınız'' demiştir.
Fatma ismi Kur'an'da geçmemektedir. Peygamber Efendimizin kızının ismi olması sebebiyle pek çok anne baba kızlarına Fatma ismini vermektedir. Bu nedenle Fatma ismi caiz isimlerden birisidir. Ayrıca İslam dünyasının kadınlarını temsil etmektedir.
Fatma ismi, Arapçada "çocuğunu sütten kesen kadın " anlamına gelmektedir. Aynı zamanda Fatma isminin anlamı temizlik, saflık, namus, iffet kavramlarına işaret etmektedir. Bu ismi taşıyan kadınlar, dürüstlüğü, kararlılığı ve güçlülüğü ile bilinmektedir.
Arapça kökenli bir sözcük olan Fatıma ismi özellikle de Arap ülkelerinde çok yaygın olarak kullanılmakta olan isimler arasında öne çıkmaktadır. Fatıma ismi aynı zamanda İran ve Türk toplumlarında da yaygın olarak kız çocuklarına verilen isimlerdendir.
Fatoş ismi, çocuğunu sütten kesen kadın " anlamına gelen Fatma isminin kısaltılmış şeklinde kullanılmakta olan halidir. Bu bakımdan Fatma ismi ile aynı anlama işaret etmektedir. Arapça kökenli bir isim olan Fatma isminin kısaltılmışı olan Fatoş ismi ülkemizde çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Türkçe kökenli olmayan ancak ülkemizde yaygın olarak kullanılan bazı isimler bulunmakta ve bu isimler arasında Feray ismi yer almaktadır. Feray ismi kız çocuklar için yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Lakabı “beyaz, parlak ve aydınlık yüzlü kadın” anlamında Zehrâ olmakla beraber “iffetli ve namuslu kadın” anlamındaki Betûl lakabıyla anıldığı da görülmektedir (Ebû Nuaym, II, 39). Kaynaklarda Hz. Fâtıma'nın çocukluk ve gençlik yıllarına dair pek az bilgi bulunmaktadır.
Fatıma'dan 5 çocuğu olmuştur; isimleri şunlardır: Hasan, Hüseyin, Zeynep el-Kübra, Ümmü Gülsüm (Hz. Ömer ile evlenmiştir) ve Muhsin.
Buna göre Alevi, Hz. Ali'nin Hz. Muhammed'den sonra devlet başkanlığına Allah ve Hz. Peygamber tarafından tayin edildiğine inanan ve imametin kıyamete kadar Fatıma'dan olan soyunda olduğunu savunan toplulukların müşterek adı olmuştur.
Erva ismi, anlam olarak letafet ve güzellik anlamlarında kullanılmaktadır. Bu isim, çok genç ve güzel insanlar anlamına da gelmektedir. Aynı zamanda yiğitlik ve cesaret olarak da kullanılır. Eski şiirlerde susuz kalan kimselere su veren güzel kız anlamında kullanılmıştır.
Zeliha ismi su perisi anlamına gelmektedir. Zeliha ismi Arapça kökenli olan kız isimlerinden biridir. Oldukça narin bir anlama sahip olan Zeliha ismi aynı zamanda Hz. Yusuf'un eşinin de ismidir.
Leyla, yüzyıllardan bu yana kullanılan bir isimdir. Arapçadan gelen Leyla, "gece" anlamında kullanılmaktadır. İsim, siyah saçlı güzel kadın anlamını da taşımaktadır. Bu isim ile simsiyah gür saçlara sahip bir kadın kastedilir.
Fatma ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Fatma ismini koymak caizdir.
Fatma isminin yanına yakışan isim olarak ise Elif, Lina, Asel, Ece, Betül, Hira, Lara, Nida, Sahra, Nisan, Alin, Güneş ve Sare isimleri önerilebiliyor.
Muhammed'in soyu, Fatıma ve eşi Ali bin Ebu Talib'in çocukları yoluyla devam etmiştir, çünkü Muhammed'in ölümünden sonra hayatta kalan tek çocuğu Fatıma'dır. Sünni inanışına göre 605 veya 609, Şîʿa'ya göre 614 yılında Mekke'de dünyaya gelmiştir. 632 yılında, Medine'de babasının ölümünden 6 ay sonra ölmüştür.
Peygamber Efendimiz en küçük kızı Fâtıma'yı anne sevgisiyle sever, ona “babasının annesi, anam” diye hitap ederdi.
Ali'ye ve sahabeden sevdiklerine onların güzel özelliklerini vurgulayan sıfatlarla hitap etmiş. Toprak babası, Kedicik babası, Allah'ın aslanı, Allah'ın kılıcı… Sütannesi Halime'ye ve çocukken evinde kaldığı amcasının hanımı Fatıma Hanıma “Anneciğim” diye hitap ederdi.
Hamza bin Abdülmuttalib ( y. 568 – 23 Mart 625), İslam Peygamberi Muhammed'in amcası ve süt kardeşidir. Abdülmuttalib bin Haşim'in on oğlundan biridir. Künyesi Ebu Umare ve Ebu Ya'la olup, lakâbı "Esedullah", yani "Allah'ın Aslanı"dır.
Ülkemizde Fatıma ismini yaklaşık 18 bin kişi taşıyor. Fatma ismi ise Türkiye'de en çok kullanılan 2. isimdir. 2021 yılı itibariyle Fatma ismini kullanan kişi sayısı 1 milyon 200 binin üzerine çıkmıştır.
Hz. Fatıma'ya (s.a) ek olarak Hz. Meryem (s.a) ve diğer peygamber kızları da asla adet görmemiştir. Bundan dolayı bir olgunun olağan dışı olması onun değer ve erdem ile çelişmesine neden olmaz.
13 Mayıs 1917'de Portekiz'in Fatima kentinde dünya tarihini etkileyecek bir olay gerçekleşti. Fatima şehrinin yakınlarında bulunan Cova da Iria bölgesinde çobanlık yapan üç çocuk aniden gök gürültüsüne benzeyen bir ses duydular. Şimşeğe benzeyen patlamanın ardından parlak giysili beyaz bir kadın göründü.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Ayfer ismi ne demek ve anlama gelir sorularının yanıtları şu şekildedir; Gösterişli, Gül ve Ay Kadar Güzel. Ay yüzlü, Ay Gibi Güzel, Parlak Işık Saçan. Şan, Haşmet Sahibi.
Fuat ismi erkeklere verilen bir isimdir.
Peki, Nilay isminin anlamı nedir? Nilay, 'ayın parlaklığı' gibi çok özel bir anlama sahiptir. Aynı zamanda geleceğinin parlak ve umut dolu olduğunu resmeden bir isim şeklinde ele alınır. Son zamanlarda kız çocukları için yeniden oldukça popüler hale gelmiş isimlerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri