Brüksel lahanasının içeriğinde C vitamini bulunuyor. Bu sayede bağışıklığı arttırıyor, bağ dokusu ve kemiklerin yapısında bulunan kolajen üretimi destekliyor ve dokuların büyümesi, onarılmasında önemli rol oynuyor. K vitamini açısından da besin zenginliği sunan Brüksel lahanası, kemikleri güçlendiriyor.
Turpgiller ailesine aittir, Çin lahanası(bok choy), brokoli, Brüksel lahanası ve bahçe teresi ile kuzen olan bir sebzedir. Haşlayarak, pişirerek, buharda pişirerek, soteleyerek veya suyu sıkılarak tüketilebilir.
BRÜKSEL LAHANASINI TÜKETİRKEN DİKKAT
Kan sulandırıcı alıyorsun. Diğer bazı turpgil sebzeler gibi, Brüksel lahanası da kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olan K vitamini bakımından yüksektir. Kan sulandırıcı denilen bir ilaç kullanıyorsanız, çok fazla K vitamini olması gerektiği gibi çalışmasını engelleyebilir.
2- Kolesterolü düşürür: Bürüksel lahanası kötü huylu kolesterol (LDL) düzeyini düşürmeye yardımcı olur. İçerdiği lif ile bağırsaklarda yağ asitlerini bağlayarak atılmasını sağlar.
İlgili 26 soru bulundu
Ülser gibi mide rahatsızlıklarına sahip kişiler dikkat etmelidir. Bazı uzmanlar guatr hastalarının tüketmemesi gerektiğini belirtir. Fazla tüketimi idrar yolunda tahrişe ve su kaybına neden olabilir. İshal sorunu yaşayanlar dikkat etmelidir.
Bunların yanı sıra kalsiyum, fosfor, folik asit, beta karoten, E vitamini, B6, B1 vitamini, Manganez ve Omega3 yağ asitleri ile K vitaminini de bulundurur. Yüksek tansiyonu düşürerek tansiyonun dengede kalmasını sağlar. Kalp krizi ve kalp hastalığı riskini düşürür.
1. Bağışıklığı Güçlendirir
C vitamini yönünden birçok sebzeye göre içeriği çok daha kuvvetli olan beyaz lahana enfeksiyonlara karşı korur, bağışıklığı güçlendirir.
Brüksel lahanasını suyun altında yıkayın ve sararan yaprakları temizleyin. Su kaynamaya başladığında lahanaları içerisine alarak 10-15 dakika pişirin. Çatalı brüksel lahanasına batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Pişen lahanaları tuz, tereyağı ve biber ile karıştırarak lezzetlendirin.
Brüksel lahanası, turpgiller familyasından besleyici bir sebzedir. Genellikle kavurma, buharda pişirme veya kaynatma gibi yöntemlerle pişirilirken, Brüksel lahanasını çiğ olarak da yiyebilirsiniz.
Lahana suyunda iltihap giderici bir etki bulunur. İdrar yolu enfeksiyonunda ve çeşitli iltihaplarda lahana suyunun içilmesi önerilir. Çünkü lahana suyu kısa sürede vücutta oluşan iltihapları temizleyecektir.
15 gün boyunca günde 1 bardak lahana suyu tüketimi hem kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlar hem de hastalıklarla mücadele için savunma sistemini güçlendirir. Kanın temizlenmesini sağlar ve damar tıkanıklığını giderir.
Mide iç yüzeyinin iltihaplanması olarak adlandırılan mide iltihabı can yakıyor. Uzmanlar bu rahatsızlığın çaresinin lahanadan geçtiğini bildiriyor.
KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Brokoli, lahana, kara lahana, Brüksel lahanası, ıspanak, yeşil fasulye, kuşkonmaz ve bezelye gibi sebzeler ise, gastrite iyi gelen koyu yeşil yapraklı sebzelerden bazılarıdır.
Brüksel lahanasının acı olmasının pek çok sebebi olabilir. En bilinenleri; yetiştiği hava şartları, boyutu ve mevsimi dışında tüketilmesidir. Brüksel lahanasının acılığını giderebilmek için, pişirmeden önce soğuk suyun içerisinde bir süre bekletilmesi, tadındaki acılığın azalmasını sağlayacaktır.
100 gram pişmiş Brüksel lahanası 173 mg bitkisel omega 3 (ALA) içerir. Omega 3 yağ asitleri kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü artırmaya, enflamasyonu azaltmaya, bilişsel yetiyi güçlendirmeye ve insülin direncini azaltmaya yardımcı olur.
Ne Zaman Tüketilmelidir? Birçok sebze ve meyveyi artık her mevsimde bulabiliyor olsak da mevsim sebze ve meyvelerini tüketmenin sağlıklı olduğunu unutmamalısınız. Brüksel lahanasının asıl mevsimi ise kıştır. Ağustos ve mart ayları arasında sağlıklı ve lezzetli bir Brüksel lahanası tüketmek mümkündür.
-Bir tencere suyu kaynatın ve içerisine bir tutam tuz ekleyin. Suyun kaynaması için birkaç dakika bekleyin. -Brüksel lahanalarını kaynayan suya ekleyin ve 10-15 dakika yumuşayana kadar pişirin.
Tavada Brüksel Lahanası yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, terbiyeli yeşil mercimek çorbası, tavuklu fırın makarna, tavada brüksel lahanası ve fırın poşetinde kabak tatlısı son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Düşük kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Lahana hangi organa iyi gelir? Lahananın iyi geldiği organlar arasında beyin, kalp, bağırsak ve göz bulunur. Bu organlar lahananın içinde yer alan A, B ve C vitamini, antioksidan ve polifenol sayesinde güçlenir.
Lahananın içerisinde bulunan antioksidanlar ağrıyı önler ve şişkinliği giderir. Lahananın içerisinde bulunan mineraller eklemlerde oluşan ağrıları engellediği gibi vücudunuzda veya herhangi bir yerinizde oluşan ödemin de giderilmesine yardımcı olur.
Çarpmaya bağlı bacaklarda, kollardaki şişlikler için: Hepimizin başına geliyor. Gün içinde elimizi, bacağımızı istemeden bir yerlere çarpıyoruz ve bunlar da ağrılı şişlikler olarak bize geri dönüyor. Bu ağrıyı azaltmanın ve şişlerden kısa sürede kurtulmanın bir yolu ise o bölgeye lahana yaprakları sarmak.
C vitamini deposu olan Brüksel lahanası bağışıklık sistemi için de dost besinlerden biridir. Sindirim sisteminin düzelmesine yardımcı olur. Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar.
"Brüksel lahanası kabız yapar mı?" diye düşünüyorsanız, Brüksel lahanası sindirim sistemini çalıştırdığından kabızlık durumunun önüne geçilmesini sağlıyor. Riskli gebelik durumlarını önlüyor. Folik asit içerdiğinden anne ve bebek sağlığını koruyor.
Uzmanlar kimon ve sarımsağın kan basıncı üzerinde ciddi bir etkisinin olmadığını söylüyor. Kan basıncı yükseldiği sırada gerginsek bu gerginliği giderecek, bizi rahatlatacak herhangi bir yaklaşım kan basıncımızı düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri