A ve C vitamini açısından zengin olan Brüksel lahanası, beyin gelişimi açısından da faydalı bir besindir. Zihni açan ve dinçlik sağlayan bu besin dikkat dağınıklığı olan kişilere etkili olmaktadır. Salatada ya da yemeklerde tüketildiğinde, sinir sistemini kontrol altına alarak kişilerin daha sağlıklı olmasını sağlar.
Brüksel lahanası içersindeki lif (pişmiş fincan başına yaklaşık 4 gram) kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur, sindirim sağlığını destekler, bağışıklığı güçlendirir ve faydalı bağırsak bakterilerinin beslenmesine yardımcı olur.
Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde tüketiliyor ve Türkiye'de de tarımı yapılan bir sebze.
2- Kolesterolü düşürür: Bürüksel lahanası kötü huylu kolesterol (LDL) düzeyini düşürmeye yardımcı olur. İçerdiği lif ile bağırsaklarda yağ asitlerini bağlayarak atılmasını sağlar.
İlgili 18 soru bulundu
A ve C vitamini açısından zengin olan Brüksel lahanası, beyin gelişimi açısından da faydalı bir besindir. Zihni açan ve dinçlik sağlayan bu besin dikkat dağınıklığı olan kişilere etkili olmaktadır. Salatada ya da yemeklerde tüketildiğinde, sinir sistemini kontrol altına alarak kişilerin daha sağlıklı olmasını sağlar.
Brüksel lahanası, beyaz/kırmızı lahana: ''Sulforafen'' içeren bu sebzeler yağ yakıcı enzimlerin ortaya çıkmasını sağlar. Bu sebzeler karın yağlarını yakmaya yardımcıdır.
Brüksel lahanası ve Iceberg marul
Yaprakların arasında sizi bekleyen kir, çamur veya küçük böcekler olabilir. Bu yapraklar arasındaki kiri temizlemek için en iyi çözüm, en dıştaki birkaç katmanı koparıp attıktan sonra kalan kısmı dilerseniz dilimleyerek dilerseniz de dilimlemeden 10 dakika sirkeli suda bekletmektir.
Ne Zaman Tüketilmelidir? Birçok sebze ve meyveyi artık her mevsimde bulabiliyor olsak da mevsim sebze ve meyvelerini tüketmenin sağlıklı olduğunu unutmamalısınız. Brüksel lahanasının asıl mevsimi ise kıştır. Ağustos ve mart ayları arasında sağlıklı ve lezzetli bir Brüksel lahanası tüketmek mümkündür.
100 gramı sadece 36 kalori olan Brüksel lahanası, tam bir diyet sebzesidir.
Lahanaların üzerine gelecek kadar yaklaşık 1,5 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarın. Kısık ateşte lahanalar yumuşayana kadar pişirme işlemini sürdürün. Ocaktan aldıktan sonra limon suyunu ekleyip karıştırın. Zeytinyağlı Brüksel lahanasını ılık ya da soğuk olarak servis edin.
BRÜKSEL LAHANASINI TÜKETİRKEN DİKKAT
Kan sulandırıcı alıyorsun. Diğer bazı turpgil sebzeler gibi, Brüksel lahanası da kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olan K vitamini bakımından yüksektir. Kan sulandırıcı denilen bir ilaç kullanıyorsanız, çok fazla K vitamini olması gerektiği gibi çalışmasını engelleyebilir.
Brüksel lahanasının acı olmasının pek çok sebebi olabilir. En bilinenleri; yetiştiği hava şartları, boyutu ve mevsimi dışında tüketilmesidir. Brüksel lahanasının acılığını giderebilmek için, pişirmeden önce soğuk suyun içerisinde bir süre bekletilmesi, tadındaki acılığın azalmasını sağlayacaktır.
"Brüksel lahanası kabız yapar mı?" diye düşünüyorsanız, Brüksel lahanası sindirim sistemini çalıştırdığından kabızlık durumunun önüne geçilmesini sağlıyor. Riskli gebelik durumlarını önlüyor. Folik asit içerdiğinden anne ve bebek sağlığını koruyor.
Brüksel lahanasını yıkayıp 10-15 dakika pişene kadar haşlıyoruz.
Havuç, tatlı patates, kuşkonmaz, brüksel lahanası, lahana, enginar gibi lif bakımından zengin yiyecekler, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olarak sizi kabızlık gibi problemlere karşı korurlar.
Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye'de de tarımı başlamış olup sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır. Bir yıllık otsu bitki olan Brüksel lahanası, fide durumundayken lahanaya çok benzer.
Bürüksel lahanaların bir kısmını kızartma tavasına dizin, üzerine sıvı yağ, tuz, karabiber döküp, kapağını kapatın orta ateşte kızartın.
Brüksel Lahanası Nasıl Saklanır? Brüksel lahanası pişirilmemiş, taze şekilde buzdolabında 5 gün kadar saklanabilir. Eğer uzun süreli saklamak isterseniz, Brüksel lahanalarını güzelce yıkayın. Ardından 3 dakika kaynar suda hafifçe haşlayın.
Türkiye'de Brüksel Lahanası Üretimi Hızla Gelişiyor!
Ülkemizde Brüksel lahanasının üretimi üreticilerimizin yeni tanıştığı bir üretim şeklidir. Brüksel lahanasının gövde boyutu yaklaşık 1.5 – 2 metre kadar uzayabiliyor. Gövdeye bağlı yaprakların alt kısımlarından sarkar.
Lahananın kötü kokusunu gidermek için, haşlama suyuna elma kabukları ekleyebilirsiniz. Elma kabukları yerine 10 ml sirke eklemek de, kötü kokuyu bastırır. Lahananın kokusunu gidermek için kullanılan yöntemlerden biri de ekmek parçalarıdır.
Brüksel lahanası yetiştiriciliği için Karadeniz Bölgesinin sahil kesimi çok uygundur.
Bunlar sırasıyla; karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir. Genel olarak karbonhidratlar ve yağlar egzersiz sırasında temel yakıt olarak kullanılan enerji kaynaklarıdır. Proteinler organizmada yapıtaşı olarak görev yaparlar.
En sağlıklı ve doğal yağlardan biri olan hindistan cevizi yağı, yağ yakımınızı hızlandırır. Ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerin kilo vermeye yardımcı olduğu bilinir. Metabolizmayı hızlandırarak vücuttaki yağ birikimini engeller.
Kırmızı biber, somon, yumurta, yoğurt, Hindistan cevizi, ananas, kabak çekirdeği, avokado, yeşil çay, kahve, zerdeçal, zencefil yağ yakımını hızlandıran besinlerdendir. Bu besinleri beslenme rutininize ekleyerek vücudun yağ yakmasına destek sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri