Brüksel lahanasının acı olmasının pek çok sebebi olabilir. En bilinenleri; yetiştiği hava şartları, boyutu ve mevsimi dışında tüketilmesidir. Brüksel lahanasının acılığını giderebilmek için, pişirmeden önce soğuk suyun içerisinde bir süre bekletilmesi, tadındaki acılığın azalmasını sağlayacaktır.
Yıkadığınız Brüksel lahanasını, soğuk bir su içinde 20 dakika bekleterek acılığını alabilirsiniz. İsterseniz, su dolu bir kabın içinde buzdolabında da bekletebilirsiniz.
Acı tadı ve çıtır çıtır dokusuyla Brüksel lahanasını çiğ yiyip yiyemeyeceğinizi merak edebilirsiniz. Bu makale çiğ Brüksel lahanası yemenin güvenliğini, pişirmenin besin içeriğini nasıl değiştirdiğini ve onları hazırlamanın yollarını gözden geçiriyor.
Yıkanmış Lahanaları 3 dakika kaynar suya koyun, ardından şoklanması için 3 dakika buzlu soğuk suda bekletin. Pişirmelik olarak Koroplast Kilitli Poşetlere dağıtın. Derin dondurucuya yerleştirin. Bürüksel Lahanasının ömrü, derin dondurucuda 9-12 aydır.
-Bir tencere suyu kaynatın ve içerisine bir tutam tuz ekleyin. Suyun kaynaması için birkaç dakika bekleyin. -Brüksel lahanalarını kaynayan suya ekleyin ve 10-15 dakika yumuşayana kadar pişirin.
İlgili 18 soru bulundu
Suyunu süzdüğünüz brüksel lahanalarını uzunlamasına ortadan ikiye bölün. Ardından brüksel lahanalarını bir kap içine koyun. Üzerine 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı dökün. Daha sonra 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, yarım çay kaşığı karabiber ve yarım çay kaşığı tuz ekleyin.
Yıkadığınız lahanaları ortadan ikiye kesin. Lahanaları bir kasede zeytinyağı, tuz ve karabiber ile karıştırın. Saç tava gibi bir tavada dışı çıtır içi yumuşayana kadar yaklaşık 35-40 dakika kadar kavurun. Eşit şekilde pişirmek için tavayı aralıklarla sallayın.
Yaprakları sararmış, pörsümüş ve tadında acılık olan lahanalar kesinlikle tüketilmemelidir. Zira bağırsakları bozabilir.
Lifler sindirim sisteminin çalışmasında destekleyicidir. Brüksel lahanası, içerdiği liflerle sindirim sisteminin çalışmasını, rutine kavuşmasını destekler. Kabızlık, ishal, şişkinlik, hazımsızlık gibi problemlerin geçmesine yardımcı olur.
Brüksel lahanasının içeriğinde C vitamini bulunuyor. Bu sayede bağışıklığı arttırıyor, bağ dokusu ve kemiklerin yapısında bulunan kolajen üretimi destekliyor ve dokuların büyümesi, onarılmasında önemli rol oynuyor. K vitamini açısından da besin zenginliği sunan Brüksel lahanası, kemikleri güçlendiriyor.
Brüksel lahanası, karnıbahar, lahana, brokoli, kuru fasulye ve kepek ince bağırsakta tam olarak sindirilmezler. Tam olarak sindirilmemiş besin partikülleri kalın bağırsağa ulaşınca buradaki bakterilerce fermente edilip gaz oluşumuna neden olurlar.
Küçük yumru bir şekle sahip olan brüksel lahanası, kış sebzelerinden biridir. Kansere yakalanma riskini düşürdüğü söylenen bu sebze, haşlama, soteleme, kızartma ve fırınlama teknikleriyle pişirilir. Pişirme işlemleri esnasında tuz, biber gibi malzemeler eklenebilir.
Tuzladığınız mor lahanaların üzerine limon ya da sirke ilave edin. Ardından ovmaya başlayın. Suyu iyice çıkıp yumuşayana kadar ovma işlemine devam edin. Burada işin sırrı limon ya da sirkenin mor lahanayı yumuşatmasını sağlamak.
Haşlanmış Brüksel lahanalarını süzüp yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın. Bir kaseye zeytinyağı, sarımsak, tuz, karabiber, toz biber ve kimyonu ekleyin. Sosu üzerlerine bir kaşık yardımıyla dökün ve karıştırın. 200 derece fansız fırın ayarında 20 dakika pişirin.
Brüksel lahanalarının en dış kabukları soyulur. Alt kısımlarındaki sert kök kısmı kesilir ve bütün kirlerinden, mikroplarından arınsın diye sirkeli su da bekletilir.
Turpgillerden olan beyaz, kırmızı lahana, brüksel lahanası, Karnabahar ve brokolide bulunan sülforafan'ın yağ yakıcı enzimleri arttırdığı düşünülüyor ve son dönemlerde antikanser özelliği ile ilgili de birçok çalışma bulunuyor. Yüksek lifli oluşları ile de uzun süreli tokluk sağlıyorlar.
Bürüksel lahanaların bir kısmını kızartma tavasına dizin, üzerine sıvı yağ, tuz, karabiber döküp, kapağını kapatın orta ateşte kızartın.
Anavatanı Avrupa'dır. Ülkemizde yeni yaygınlaşmaya başlamıştır. Uzayan gövdesi üzerindeki yaprakların koltuklarında oluşan ceviz büyüklüğündeki tamamen baş lahanaya benzeyen minyatür başlar tü- ketilmektedir.
Brüksel lahanası, kanser gibi hastalıklara karşı koruyucu özelliği ile bilinir. Mide, kalın bağırsak, akciğer gibi kanserlere karşı yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur.
Önce brüksel lahanalarının dış kabuklarını atalım ve yıkayıp üzerine su ekleyip 15 dakika kadar kaynatalım ardından süzelim ve soğutalım. Yoğurda dövülmüş sarımsak ve tuz ekleyelim. Servis tabağına brüksel lahanasını alıp üzerine sarımsaklı yoğurt döküp onun da üzerine zeytinyağı gezdirip pul biber serpelim.
Saat'a bakılacak not edilecek. 10 dakika bitiminde yemeğiniz servise hazır. Limon veya sumak ekşisi ilavesiyle yemeğinizi tatlandırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri