Brüt Satış Kârı veya Zararı mal ve hizmet satışı ile doğru orantılı artıp azalır. Faaliyet Kârı veya Zararı, işletmenin esas faaliyetinden elde ettiği sonucu (kâr veya zarar) gösterir. Brüt satış kârı veya zararından, hiç satış yapılmasa bile katlanmaktan kaçılamayacak (personel giderleri, kira giderleri, vb.)
Brüt Kar = Satışlar - Satılan Ürünlerin Maliyeti
Satılan ürün veya hizmetlerin maliyeti malzeme, emek, üretim maliyetleri, nakliye gibi faktörleri içerir.
Brüt kâr marjı; firmanın ürettiği ürünlerden pazarlama, genel yönetim, finansman gibi giderler düşülmeden firmanın kâr edip etmediğini gösterdiği için önemli bir rakamdır. Mesela, işletmenizin brüt kâr marjı %24 ise bu, toplam gelirinizin %24'ünün kâr olduğu anlamına gelir.
Brüt Kâr Marjı = Brüt Satış Kârı / Net Satışlar
Brüt satış kârı satışlardan satışların maliyeti arasındaki farktır. Brüt satış kârı bu tutarın net satışlara bölünmesiyle elde eldir. Satışların ne kadarı üretim maliyetini ne kadarlık kısmı brüt satış kârını oluşturduğunu gösterir.
Brüt satış karı ve zararı üç adımda hesaplanır: Brüt satışlar = Yurt içi satışlar + Yurt dışı satışlar + Diğer faaliyet gelirleri. Net satışlar = Brüt Satışlar – Satış İndirimleri/İadeler. Brüt satış karı / zararı = Net satışlar - Satılan mal ve hizmetlerin maliyeti.
İlgili 31 soru bulundu
Şirketinizin satışlardan herhangi bir kesintisi olmasaydı, brüt ve net satış rakamlarınız aynı olurdu. Brüt satışlar, belirli bir süre içinde getirilen işin değerini gösterirken, net satışlar, bu satışların ürettiği gerçek para miktarını gösterir.
Brüt Satışlar = Yurt İçi Satışlar + Yurt Dışı Satışlar + Diğer Faaliyet Gelirleri.
Brüt kar marjı = (net satışlar - satılan malın maliyeti) ÷ net satışlar.
Sektördeki düzenlemelerdeki değişiklikler veya hatta bir şirketin fiyatlandırma stratejisindeki değişiklikler de brüt kar marjına neden olabilir. Bir şirket ürünlerini piyasada en yüksek seviyede satarsa, diğer her şey eşitse, brüt kar marjı artar.
BRÜT KAR, NET KAR NEDİR? Kârı ölçmenin de iki farklı yolu olduğunu belirtmekte fayda var: 'Brüt kar' satışlar, eksi sattığınız mal veya hizmetlerin maliyeti anlamına gelir - buna 'satış marjı' da denir. Net kar', belirli bir dönemde tüm giderler (idari ve vergi gibi) düşüldükten sonra kalan rakamdır.
Yani, FAVÖK ile bir şirketin faaliyetlerinden elde ettiği net karlılık ölçülür.
Favök kaç olmalı? S&P Borsa İndeksine göre 10'un üzerinde FAVÖK değeri iyi olarak kabul edilir.
Yüksek bir FAVÖK marjı, şirketin operasyonel faaliyetlerinin kârlı olduğunu ve maliyetlerini etkin bir şekilde yönettiğini gösterir. Diğer yandan, düşük bir FAVÖK marjı, şirketin operasyonel faaliyetlerinin az kârlı veya zararlı olduğunu gösterebilir.
Brüt Kâr: Brüt kâr satışların maliyeti çıkarıldıktan sonra elde edilen kârdır. Şirketin, ürünün üretim giderleri çıktıktan sonra elde ettiği kârı gösterir. Brüt kârlılığın korunması şirketler için hayati hedeflerden biridir.
Yüksek kâr marjlı ürünler ülkeden ülkeye değişmektedir. Global pazarda ürün satarken evrensel talep miktarını göz önünde bulundurmalısınız. Salehoo pazar araştırma laboratuvarına göre; genel bir kural olarak %10 net marj ortalama, %20 iyi ve %30'luk bir marj ise yüksek olarak kabul edilir.
Karlılığı etkileyen faktörler hasılat, öz sermaye ve aktifler olmuştur. Bunların yorumuna baktığımız zaman ise hasılat ve aktif büyüklüğü ile karlılık arasında negatif yönlü ilişki varken öz sermaye ile karlılık arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır.
Rekabet ve piyasa koşulları, işletmenizin piyasadaki payı, direk maliyetleri, ürünlerinizin kalitesi, müşteri yapısı, satış fiyatlarını, rakip sayınız, pazarın büyüme hızı, sattığınız ürünün talep elastikiyeti ile doğrudan ilgilidir.
Kârlılığı artırmak için şirketin satış faaliyetlerindeki etkinliğini artırması en temel yöntemdir. Mevcut müşterilere yönelik düşük kâr yüksek satış hacmini, yüksek kâr düşük satış hacmi gibi seçeneklerden işletmenizin satış sürecine uygun olanı benimseyerek kârlılığı artırabilirsiniz.
Brüt kâr marjı, satışlarla satışların maliyeti arasındaki farktır. Brüt kâr marjı, bu tutarın net satışlara bölünmesi sonucu elde edilir. Satışların üretim maliyetinin ne olduğunu ve ne kadarlık kısmının brüt satış kârını oluşturduğunu ifade eder.
Satılan mal ve hizmetler ile ilgili sübvansiyonlar, satış tarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili dönem içinde ortaya çıkan kur farkları, vergi iadeleri brüt satışlar içinde gösterilir. Brüt satışlara Katma Değer Vergisi dahil edilmez.", - "602.
Ciro ile kâr arasındaki fark, giderlerin hesaplanmasıyla ortaya çıkar. Söz konusu giderler düşüldükten sonra şirketin elinde kalan miktar kârı ifade eder. Ciro ise belli bir periyotta elde edilen net satış rakamıdır.
İşletmenin ülke içinde yaptığı satışların brüt tutarını gösterir. Satılan malların tutarı 600 YURTİÇİ SATIŞLAR hesabında gösterilir.
760 Hesap İşleyişi
Ürünün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
770. Genel Yönetim Giderleri: Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuru luşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin gi derleri bu hesaba borç kaydedilir.
602 Nolu Hesap İşleyişi
602 hesap işleyişinde dönem içindeki faaliyetlerden doğan sübvansiyon, vergi iadesi, vade farkları vb. tutarların saptanır ilgili hesaba borç, bu hesaba alacak şeklinde kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri