Brüt satış karı ve zararı üç adımda hesaplanır: Brüt satışlar = Yurt içi satışlar + Yurt dışı satışlar + Diğer faaliyet gelirleri. Net satışlar = Brüt Satışlar – Satış İndirimleri/İadeler. Brüt satış karı / zararı = Net satışlar - Satılan mal ve hizmetlerin maliyeti.
İşletmenin brüt satış karı net satışlardan satılan malın maliyeti düşülerek bulunur. Net Satışlar, toplam satış hasılatından varsa satış iade ve iskontolarının düşülmesiyle hesaplanmaktadır.
Brüt Satışlar = Yurt İçi Satışlar + Yurt Dışı Satışlar + Diğer Faaliyet Gelirleri.
Şirketinizin satışlardan herhangi bir kesintisi olmasaydı, brüt ve net satış rakamlarınız aynı olurdu. Brüt satışlar, belirli bir süre içinde getirilen işin değerini gösterirken, net satışlar, bu satışların ürettiği gerçek para miktarını gösterir.
Brüt satış kârı satışlardan satışların maliyeti arasındaki farktır. Brüt satış kârı bu tutarın net satışlara bölünmesiyle elde eldir. Satışların ne kadarı üretim maliyetini ne kadarlık kısmı brüt satış kârını oluşturduğunu gösterir.
İlgili 43 soru bulundu
Brüt satışlar = Yurt içi satışlar + Yurt dışı satışlar + Diğer faaliyet gelirleri. Net satışlar = Brüt Satışlar – Satış İndirimleri/İadeler. Brüt satış karı / zararı = Net satışlar - Satılan mal ve hizmetlerin maliyeti.
Brüt kar marjı = (net satışlar - satılan malın maliyeti) ÷ net satışlar.
Brüt Kar = Satışlar - Satılan Ürünlerin Maliyeti
Satılan ürün veya hizmetlerin maliyeti malzeme, emek, üretim maliyetleri, nakliye gibi faktörleri içerir.
Satılan mal ve hizmetler ile ilgili sübvansiyonlar, satış tarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili dönem içinde ortaya çıkan kur farkları, vergi iadeleri brüt satışlar içinde gösterilir. Brüt satışlara Katma Değer Vergisi dahil edilmez.", - "602.
Ciro ile kâr arasındaki fark, giderlerin hesaplanmasıyla ortaya çıkar. Söz konusu giderler düşüldükten sonra şirketin elinde kalan miktar kârı ifade eder. Ciro ise belli bir periyotta elde edilen net satış rakamıdır.
SATIŞ İNDİRİMLERİ
Net satış hasılatına ulaşabilmek için brüt satışlardan indirilmesi gereken değerleri kapsar.
Örnek verecek olursak, ürünün normal fiyatı 100 TL, indirim oranı %30 olsun. 100x%30=30 TL, bu fiyat yapılan indirimdir. 100-30=70 TL, ürünün indirimli fiyatıdır. Hızlı ve basit şekilde indirimli fiyatı bulmak için “liste fiyatı x (100-oran)/100” formülünü kullanarak sonuca ulaşabilirsiniz.
İşletmenin ülke içinde yaptığı satışların brüt tutarını gösterir. Satılan malların tutarı 600 YURTİÇİ SATIŞLAR hesabında gösterilir.
Net satış hasılatına ulaşabilmek için brüt satışlardan indirilmesi gereken değerleri kapsar. Satıştan iadeler, satış Iskontoları ve diğer indirimler şeklinde bölümlenir. Gelen iadeler tekrar satılmak üzere reyona veya stok ambarına konulur. Satışların maliyeti hesaplanmamış olması durumudur.
Genel Yönetim Giderleri: İşletme politikalarının tayini, organizasyonu, personel işleri gibi genel yönetim faaliyetleri ile ilgili olarak yapılan malzeme, personel, dışardan sağlanan fayda ve hizmet ile amortisman gibi giderler bu grupta yer alır.
Faaliyet giderleri, işletmenin esas faaliyeti ile ilgili bulunan ve üretim maliyetlerine yüklenmeyen; Araştırma ve Geliştirme Giderleri, Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri ile Genel Yönetim Giderlerinden oluşmaktadır (Haftacı 2010, 195; Türedi 2011, 481; Ildır 2014, 249).
Fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonralarında, belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan ödemeler ise katma değer vergisine tabi olacaktır.
Kesin satış bedeli müzayedeyi kazanan kişinin teklif ettiği bedeldir. Bu salt parasal bir bedeldir, yasa hükmü açık olduğundan alıcı teklif verirken "KDV dahil.........TL" ve benzer beyanları, KDV'nin bedellere dahil olmasına neden olamaz.
SMM'de hem stopaj (gelir vergisi) hem de KDV vardır. Stopaj brüt tutar üzerinden %20 ve KDV %18'dir. Stopajı müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine öder (muhtasar beyanname ile). KDV'yi de vergi dairesine siz ödersiniz.
Yani, FAVÖK ile bir şirketin faaliyetlerinden elde ettiği net karlılık ölçülür.
Sektördeki düzenlemelerdeki değişiklikler veya hatta bir şirketin fiyatlandırma stratejisindeki değişiklikler de brüt kar marjına neden olabilir. Bir şirket ürünlerini piyasada en yüksek seviyede satarsa, diğer her şey eşitse, brüt kar marjı artar.
Net kar', belirli bir dönemde tüm giderler (idari ve vergi gibi) düşüldükten sonra kalan rakamdır. Brüt karı hesaplamak için cironuzdan satışlarınızın maliyetini çıkarın. Net kar hesaplamak içinse brüt karınızı almak ve vergiler dahil diğer tüm masrafları düşmek gerekir.
Brüt Satış Kârı veya Zararı mal ve hizmet satışı ile doğru orantılı artıp azalır. Faaliyet Kârı veya Zararı, işletmenin esas faaliyetinden elde ettiği sonucu (kâr veya zarar) gösterir. Brüt satış kârı veya zararından, hiç satış yapılmasa bile katlanmaktan kaçılamayacak (personel giderleri, kira giderleri, vb.)
Satış maliyetinin en basit ve kullanışlıhesaplama yöntemi şöyledir: Satışmaliyeti = (Envanterde biriken mala ait maliyet) + (Üretilen malın maliyeti ) –( Envanterde yer alan bitmiş son ürün maliyeti)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri