Hekim, hastanın öyküsünü dinledikten ve fiziksel muayenesini yaptıktan sonra tanıya yardımcı olmak için bilgisayarlı tomografi isteyebilir. Kaza, düşme gibi ani travmalarda, beyinde ve vücudun diğer bölgelerinde oluşması muhtemel hasarlanmaları görüntülemek için de BT kullanılır.
Bilgisayarlı tomografi; kemik kırıklarında, kemik tümörlerinin teşhisinde, iç organlardaki yaralanmalar ve iç kanamaların teşhisinde, kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıkların teşhisinde, kanser evresinin belirlenmesinde, böbrek ve mesane taşlarında ve kanser tedavi etkinliğinin belirlenmesinde kullanılan bir ...
BT yani bilgisayarlı tomografi yöntemi, düşme ve kaza gibi ciddi travmalar sonrası beyin ve vücudun diğer bölgelerinde oluşma ihtimali olan hasarları görüntülemek adına çekilir. Bunun yanında BT genellikle aşağıdaki durumlar için kullanılır: Kemik direncini ölçmek. Kemik kırılmaları ve tümörlerini teşhis etmek.
BT ile MR arasındaki fark nedir? Bilgisayarlı tomografi daha çok kemik yaralanmalarında, ciğer ve göğüs problemlerinde ve kanser teşhisinde kullanılan radyolojik görüntüleme sistemdir. MR ise tendon yaralanmalarında, omurilik problemlerinde, beyin tümorlerinde ve yumuşak bağ doku teşhisinde kullanılan bir yöntemdir.
İlgili 28 soru bulundu
Bilgisayarlı tomografi taraması, x-ışını kullanımı nedeniyle radyasyon içermektedir. Ancak manyetik rezonans görüntüleme radyasyon içermez. Bt taraması daha kaliteli görüntüler elde edilmesine olanak sağlarken, emar taraması daha ayrıntılı görüntüler sunar.
Bilgisayarlı tomografinin kısaltılmış hali olan BT, İngilizcedeki karşılığı computed tomographydir. Computed tomography ise CT olarak kısaltılır. Bir Pet-CT taraması hastada kanser, tümör, enflamasyon, enfeksiyon odağı, beyin ve kalpte kanlanma sorunlarını inceleme için kullanılan güvenli bir görüntüleme yöntemidir.
İnce bağırsak, kolon, mesane, pankreas, safra kesesi gibi organlarda var olan ağrı yada rahatsızlıkların tespitinde doktor tarafından bu testin uygulanması istenebilir. Ayrıca kadınlarda rahim, yumurtalıklar ve erkeklerde prostat problemlerinin belirlenmesinde de alt batın tomografisi uygulanabilir.
Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, hastalıkları ve yaralanmaları tespit etmek için son derece faydalı bir teşhis yöntemidir. Bilgisayarlı tomografi taraması, yumuşak dokuların ve kemiklerin 3 boyutlu görüntüsünü üretmek için bir dizi X-ışını ve bir bilgisayar kullanır.
BT taraması sonucunda sorunlu doku, kemik, organ, damar kolayca tespit edilir. Bu yöntem ile hastalıkların seyri ya da tedavi sonrası hastalık bulgusunun olup olmadığı da kontrol edilebilmektedir.
Beyinde var olduğu düşünülen tümör, kafa yaralanmaları, inme, beyin kanaması ve diğer beyin ile ilgili hastalıkların teşhisinde kullanılan BT, hızlı ve etkili bir görüntüleme yöntemi olduğu için sıklıkla kullanılır.
Tomografi çeşitleri, hastanın şikayetleri doğrultusunda farklı şekillerde uygulanır. Bu nedenle de bilgisayarlı tomograf; beyin tomografisi, boyun tomografisi, toraks tomografisi ve batın tomografisi olarak 4 farklı çeşittedir.
Tomografik görüntüleme hastalıkların tanısında ve dolaylı yoldan tedavisinde belirleyici olduğundan tıp dünyası adına önemli bir buluş kabul edilir. Organ yapıları hakkında detaylı bilgi vermesi ve uzman hekimlerin tedavisini planlamasında etkili olduğu için tomografi sürekli geliştirilen ve yenilenen bir cihazdır.
BT (IT veya Bilgi Sistemleri) Envanter Yönetimi, belirli bir ağa bağlı veya tek başına çalışan donanım ve yazılımların envanterinin çıkartılması, izlenmesi yoluyla envanter hizmetlerinin etkin şekilde yönetilmesi, BT maliyetlerinin azaltılması ve verimliliğin artırılmasına yönelik çalışmaların bütünüdür.
BT donanımı, bir kuruluşun BT ortamında kullandığı tüm fiziksel makine ve cihazları ifade eder. Depolama cihazları ve bir işletmeye ağ kaynakları sağlayan sunucular, BT donanımının parçalarıdır. Bilgisayarlar, telefonlar ve tabletler gibi uç nokta cihazlarının hepsi bu kategoriye girer.
BT Altyapısı da bilişim teknolojileri işlerinin yönetileceği kurguya göre tasarlanmış donanım ağına verilen isimdir aslında.Bilişim teknolojileri (IT) altyapısı yazılım, donanım, ağ kaynakları ve hizmetlerini ifade eder. BT altyapısı, şirketin kendi içerisinde olacağı gibi bir bulut yapı içinde de kurgulanmış olabilir.
Bilgi teknolojileri (BT) riskleri, organizasyonlar açısından önemli ve dikkatli yönetilmesi gereken zorlu bir alandır. BT'nin bir organizyon içerisinde kullanımı, mülkiyeti, çalışması, faaliyetlere katılımı, etkisi ve sistemlerle uyumlaştırılması ile ilişkili riskler BT riskleri kapsamındadır.
BT anjiografi, vücuttaki başlıca damarların görüntülenmesinde kullanılan kol damarından ilaç verilerek yapılan bir görüntüleme yöntemidir. En sık kullanıldığı bölgeler kalp damarları (Koroner BTA), boyun ana damarları, akciğer damarları, karaciğer, böbrek ve beyin damarları ve aort ve bacak damarlarıdır.
Tetkikte damar yoluyla kontrast madde verilebilmektedir
Birçok BT tetkikinde işlem sırasında damar yolundan kontrast madde (opak madde) denilen, organların ve damarların çok daha iyi görüntülenmesini sağlayan bir ilaç verilmektedir.
Üst abdomen: Karaciğer, safra kesesi, dalak, pankreas, böbrekler, böbrek üst bezleri ve ana damarları içerir.
Abdomen BT İncelemesi Hazırlığı
Abdomen (karın bölgesi) BT inceleme bilgisayar teknolojisi ile X ışınlarını birleştirerek vücudunuzun kesitsel resimlerini oluşturan tanısal bir yöntemdir. Bu inceleme damar sisteminiz, organlarınız, kemikleriniz ve diğer dokularınız hakkında ayrıntılı bilgiler verir.
Kaza, düşme gibi ani travmalarda, abdomende ve oluşması muhtemel hasarlanmaları görüntülemek için BT kullanılır.
BT ile boyundaki kitle lezyonu (tümörler), lenf bezleri hastalıkları, infeksiyon, inflamasyon, teşhis edilmektedir. Çekim sırasında en net görüntülerin elde edilebilmesi için olabildiğince sabit durmaya ve hiçbir yerinizi hareket ettirmemeye çalışmalısınız. Bazı durumlarda çekim sırasında nefes tutmanız istenebilir.
Bilgisayarlı tomografi kolon kanserlerinin yaygınlığını tespit etmekte sık kullanılan görüntüleme yöntemidir.
Pozitron Emisyon Tomografisi (PET-CT) teknolojisi, Bilgisayarlı Tomografi (CT) ile birleştirilerek, birçok hastalığın teşhisine olanak sağlayan önemli teknoloji tıbbi görüntüleme yöntemidir. PET/CT çok büyük bir oranda kanserin tanı ve evrelemesinde kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri