Yanan kömürlerin yarattığı gaz ile hava kirliliği artarak asit yağmurlarının görülme olasılığını arttıracaktır. Aşırı sülfür ve kükürtlü bileşikler yüzünden nefes almak zorlaşacaktır. Termik santral olan bölgelerde KOA, astım gibi solunum yolu hastalıklarının yanında kanserin görülme sıklığı artmaktadır.
Termik santrallerde üretim sırasında azotoksit, kükürtdioksit ve pek çok küçük yapılı partikül açığa çıkmaktadır. Bu zararları maddeler salındıkları çevredeki insanların sağlığın için tehdit oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bu maddeler yöre insanının sinir sistemininde olumsuz etkilere yol açmaktadır.
Sistemlerin yüksek miktarda su gerektirmesinden dolayı su kaynaklarının azalmasına neden olması en büyük dezavantajlarından biridir. Termik santralin bir başka dezavantajı ise güç üretimi için kaynak olarak fosil yakıt kullanılmasıdır.
Termik Santralin canlılara ve doğaya zararları Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir: Hava Kirliliği, Su Kirliliği, Toprak Kirliliği, Canlılar üzerinde Yaptığı Etkiler.
ÇEVREYE ETKİLERİ
Yapılması planlanan termik santral yılda 1,6 milyon ton taban külü ve uçucu külün yanı sıra kükürtdioksit ve zehirleyici etkisi olan karbonmonoksit salgılayacak. Santrallerin bacalarından çıkan gazlar asit yağmuru oluşturacak ve yağan yağmurla toprağın kimyasal yapısı bozulacak.
İlgili 26 soru bulundu
sorun olarak durmaktadır [2].Termik santrallerin bacasından çıkan duman bileşenlerinin zamanla yere çökmesi, çevresindeki alanlarda toprak kirliliğine neden olabildiği gibi, yanma sonucu linyit kömüründe %35–55 oranında bulunan küller de kül barajında toprak üzerinde depolanarak toprak kirliliği oluştururlar.
Termik santral küllerinin toplandığı alanda (kül depolarında) oluşan Radon gazı (Ra222) havaya ulaşmaktadır. Bu küllerin üzeri toprakla örtülse dahi toprağın gözeneklerinden geçen Ra222 havaya karışır.
Nükleer santraller hem yakıt olan enerjisi hem de ürettiği elektriği fazla olan santrallerdir. Havaya karbondioksit salınmadığı içi havayı kirletmez ev sera gazı oluşumuna katkı sağlamazlar. Doğaya ve çiftçilere herhangi bir zararları yoktur.
Bölgenin arazi yapısı ve hava koşullarına bağlı olarak, etki yüzlerce kilometreye kadar yayılabilmektedir. Asit yağmuru denilen bu olgu yalnızca canlılar için değil, taş yapıtlar ve eski sanat eserleri için de önemli bir tehlike oluşturmaktadırlar. )
Nükleer santral çevresinde alınan radyasyon miktarı yaklaşık 1 röntgenin insana vereceği radyasyonun 50'de biri kadarıdır. Yani nükleer santral yanlış bilinenin aksine oldukça az radyasyon yaymaktadır. Nükleer enerji, termik santrallerden daha temizdir denebilir.
Hidroelektrik santralleri, akarsuların üzerine kurulan elektrik santralleridir. Çevresel koşullara uygun olarak inşa edildiklerinde doğaya zarar vermeden elektrik enerjisi üretilmesine imkân sağlarlar.
Nükleer santraller, normal işletme koşullarında herhangi bir hava kirliliğine sebep olmamaktadırlar.
Nükleer santraller çevreye 0.01 mSv' lik ilave bir doza neden olurlar. Termik santralleri ise nükleer santrallere oranla yüz kat daha fazla ek radyasyona neden olurlar.
Ömrü dolan termik santral şu; bir termik santrale yatırım yapılırken, ÇED raporlarına ortalama ömrü yazılır. Bu 30 ila 35 yıl arasında değişebilir.
Buhar türbinli santrallerde yakıt olarak linyit kömürü, fuel-oil, doğal gaz ve büyük şehirlerin çöp atıkları kullanılır. Termik santraller, üretilen elektrik enerjisinin maliyetini daha fazla artırmamak için kullanılan yakıtın bulunduğu yerin yakınına kurulurlar.
1.1.
Kömür santralleri dünyada elektrik enerjisi üretiminde en çok faydalanılan santrallerdir. Dünya elektrik enerjisi üretiminin yaklaşık %38'i kömür rezervlerinden sağlanmaktadır (WCA, 2020). Termik santraller çevreye zararlı birçok gaz verirken, termal kirlilik olarak bilinen bir çevre problemini ortaya çıkarır.
Bunun 42.941 MW'ı termik, 695 MW'ı jeotermal, 26.232 MW'ı hidrolik, 4.770 MW'ı rüzgar, 443 MW'ı güneş kaynaklıdır [9]. 2016 yılı Mayıs ayına ait verilere göre Türkiye'de 367 adet lisanslı termik santral bulunmaktadır [9]. Bu işletmelerin kullanılan yakıta göre dağılımı Tablo 1'de verilmiştir.
Dünya genelinde durum ne? Rapora göre dünya çapında bugün 79 ülkede 2,400'den fazla faal kömürlü termik santral bulunuyor ve bunların toplam kapasitesi 2,100 gigawatt (GW) civarında.
Nükleer Enerjinin Dezavantajları;
Radyoaktif atıklar ciddi şekilde kirlenmiş ve ölümcüldür. Bozulması binlerce yıl alır, bu da yönetimini çok hassas hale getirir. Kazaları çok ciddi olabilir. Nükleer santraller iyi güvenlik önlemleri ile donatılmıştır, ancak kazalar olabilir.
Nükleer tehditler; nükleer malzemelerin (uranyum, plütonyum vb.) parçalanması (fisyon) veya iki atomun birleşmesi (füsyon) halinde açığa çıkan enerjiden yararlanılarak gerçekleştirilen; yıkıcı basınç dalgasının, öldürücü radyasyonun ve yüksek ısının açığa çıktığı durumları ifade eder.
Bu üç ülkede halen yaklaşık 5 milyon kişi radyasyon riski olan bölgelerde yaşamaya devam ediyor. Patlamadan, 155 bin kilometrekare bölge etkilenirken, 52 bin kilometrekare tarım bölgesi 30 seneliğine kullanılamaz hale geldi. Yaklaşık 404 bin kişi yer değiştirmek zorunda kaldı.
Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir: Hava Kirliliği, Su Kirliliği, Toprak Kirliliği, Canlılar üzerinde Yaptığı Etkiler. Termik santrallerin çalışması sonucu ortaya çıkan baca gazı (SO2, NOx) birçok çevresel problemi de beraberinde getirmektedir.
Termik santrallerden salınan zararlı gaz ve ağır metallerle kirlenen ekili alanlarda yetişen gıda maddelerinin sağlığı bozucu etkisi artıyor. Zehirli gazlar havaya karışarak asit yağmurlarının oluşumuna neden oluyor. Yaratılan karbon kirliliği ile iklim de olumsuz yönde etkileniyor.
Uzmanlar termik santralde olası bir yangının patlamaya neden olmayacağını ancak santralin kullanılamaz hale geleceğini belirtiyor. Bu da elektrik kesintileri yaşanacağına işaret ediyor. Kömürle çalışıyor olmasının patlama sıkıntısı yaratmayacağı yapılan açıklamalar arasında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri