*Yaban fıstığı yağı ve çedene (menengiç) yağından %100 saf olarak organik şekilde üretilmiştir.
Bıttım, menengiç ağacında yetişen bitkidir. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilen bitki, hem sabun hem de kahve yapımında kullanılıyor. Tamamen organik bir yapıya sahip olan bıttımdan elde edilen menengiç yağı insan sağlığına birçok açıdan faydalıdır.
Halk arasında bıttım, melengiç, yaban fıstığı ya da çitlembik olarak da adlandırılabilir. Menengiç ağacının yaprakları, meyvesi ve tohumu ayrı olarak insan sağlığına katkılarda bulunur. Meyvesi kurutularak kahve elde edilen menengiç içerisinde yüksek oranda demir, kalsiyum, potasyum, A ve C vitaminlerini barındırır.
Egzama, mantar ve kepek gibi cilt sorunlarını geçirmesiyle meşhur olan Bıttım sabunu, Siirt ile özdeşlemiş durumdadır.
İlgili 23 soru bulundu
Hakiki bıttım sabunu ilk üretildiğinde yeşil renk de olurken zamanla bekledikçe rengi sarı renge döner.
Ürünün üretim aşamasından sonraki ilk hali yeşil renk tonundayken bekledikçe kuruyan Saf Bıttım sabunu sarımtırak renk almaya başlar bu durum tamamen doğal bir oluşumdur. Sabun yapısında bozulma,küflenme vs.gibi oluşumların olabilmesi mümkün değildir,Sabun bekledikçe yoğunlaşan yapıya sahiptir.
Çünkü o bölgedeki köylüler ağaç başına 10 ile 30 kilo verim alıyor.
Bıttım ağacı Akdeniz bölgesinde yetişmekte olan yabani bir bitki olma özelliğine sahiptir. Kaç Yılda Meyve Verir? Bıttım ağacının genel olarak üç ila dört sene içerisinde meyve vermeye başladığını söylemek mümkündür. Ancak tam anlamıyla bıttım ağacının meyve vermesi altı ila yedi yılı bulmaktadır.
Saçınızı sabunla köpürterek yıkadıktan sonra şampuan kullanmamalısınız. Bıttım sabunu kullanmaya başladıktan sonra, faydalarını görmek için düzenli olarak kullanmaya devam etmelisiniz.
Bıttım sabunu sarı-yeşil renkte olan geleneksel yöntemlerle üretilen bir sabun çeşididir.
Bıttım sabunuyla yıkandığınızda pürüzsüz bir cildiniz olur. Sabun cildinizi kurutmaz, aksine yumuşatır. Bıttım sabunu cilt lekeleri için de çok etkilidir. Lekelerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Uzmanlara göre saç dökülmesini önleyen en etkili yöntemlerden biridir. Saçlarınızın dökülmesinden şikâyetçiyseniz mutlaka bıttım sabunuyla saçlarınızı yıkamayı denemelisiniz. 7-8 ay içerisinde tamamen parlak, ipeksi, güçlü, kepeksiz saçlara kavuşabilirsiniz.
Bıttım sabunu kepek ve mantar hastalığına iyi gelen ve daha birçok faydası olan %100 doğal bir üründür. Saçları besler, yumuşatır, erken beyazlamasını önler ve deri döküntülerine iyi gelir.Sabunun ilk yapıldığı yer Mardin'in Botan bölgesi olmakla beraber Siirt ile bütünleşmiştir.
Bıttım sabunu, yüz için özel olarak formüle edilmemiş olsa da, bazı kişiler tarafından yüz temizliği için kullanılabilir. Ancak bıttım sabunu gibi doğal ürünlerin kullanımı herkes için uygun olmayabilir. Bıttım sabunu, cilt hassasiyeti olan kişilerde tahrişe ve kızarıklığa neden olabilir.
Kaliteli bıttım sabunu, menengiç bitkisinden elde edilen yağın oranının yüksek olduğu ürünlerdir.
Doğanın mucizelerinden olan menengiç, son zamanlarda daha çok kahvesi ile adından sık sık söz ettirse de aslında insan vücudu için pek çok farklı faydası olan bitkiler arasında yer alır. Menengiç, hiçbir işlem görmeden doğada yetiştiği için, taneleri meyve olarak da tüketilebilir.
Bir ağaçtan yaklaşık 120 Kg. kozalak, bundan da 6-8 kg. iç fıstık elde edilir.Nitekim Kozak ve Mazon yörelerinde fıstık çamı ormanlarında bir ağaçtaki kozalak miktarı 22 ve 56 adet, hektardaki ortalama verim ise 68,3 kg ve 118,5 kg iç fıstık olarak belirlenmiştir.
Tohumları ekmeden önce 1-2 ay soğuk katlama yapmanız ve ekmeden bir bıçak yardımı ile çizmeniz tohumların çimlenmesine fayda sağlar. Bıttım Tohumunu (Doğal Menengiç, Çitlembik Tohumu) çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz. Suda beklemeye aldığınız Bıttım Tohumlarını çıkarıp toprağa bırakınız.
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor.
ANTEP FISTIĞI KİLOSU NE KADAR 2023? Gaziantep'te kavrulmuş Antep fıstığının kilosu 300 TL ile 450 TL arasında değişiyor.
Lavanta, bıttım, keçi sütü, kayısı, kükürt ve papatya sabunu gibi pek çok çeşitte ürün bulunmaktadır. Doğal sabun ürünlerinin raf ömrü ne kadardır? Üretilen doğal sabunları, saklama koşullarınıza bağlı olarak 1-2 yıl boyunca saklayabilirsiniz.
Sabunu kafama güzelce sürdüğümde rahatça köpürüyor.
Pek çok kişi cildinde oluşan kararmalardan mustariptir. Bazen güneş yüzünden bazen de kapalı kaldığı için oluşan kararmalar bıttım sabunu sayesinde giderilebilir. Bıttım sabunu cildi beyazlatır mı sorusunun yanıtı düzenli kullanımda cilt renginin açılmasına yardım edeceği olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri