Elma sirkesini içmek terlemeye içsel olarak neden olan faktörlere engel olur. Bunun için; 1 bardak su, 1-2 çay kaşığı sirke ve biraz bal karışımı hazırlayın. Günde 1 kere tüketmeniz şikayetlerinizin azalmasında önemli katkı sağlar.
Özcan, “Tıpta hiperhidroz olarak geçen aşırı terlemeye karşı doğal yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Başta elma sirkesi olmak üzere, papatya, ısırganotu, ve ada çayıyla hazırlanan bitkisel karışımlar terleme soruna çözüm olabilir” dedi.
Terde amonyak, protein, şeker, potasyum ve bikarbonatın yanı sıra çinko, bakır, demir, nikel, kadmiyum, kurşun ve manganez gibi eser metaller de vardır. Terleme bu maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan önemli bir mekanizmadır.
Bu önlemler; deodorant kullanma, sistemik antikolinerjik ilaçlar, iyontoforez ve botoks uygulaması şeklinde özetlenebilir. Botoks uygulamasında koltuk altı, avuç içi veya ayak tabanına oldukça küçük iğnelerle müdahale edilir. Bu sayede ter bezlerinde sinir iletisini etkili bir şekilde bloke ederek etkisini gösterir.
İlgili 20 soru bulundu
Duş aldıktan sonra vücuttaki gözenekler açılır ve bu gözenekler sayesinde ter vücuttan atılabilir. Bu nedenle sık sık duş almaya özen gösterin. Duştan sonra mutlaka koltuk altı deodorantı kullanarak terlemeye karşı önlem alabilir ve koltuk altlarının kuru kalmasını sağlayabilirsiniz.
Aşırı stres terlemesi
Baharatlı yiyecek, nikotin ve alkol gibi teri tetikleyen maddelerden kaçının. Kafein de adrenalin seviyenizi arttırır, bu nedenle terlemeye daha yatkın olursunuz. Cildinizin nefes almasına izin veren giysiler giyin. Pamuk gibi doğal kumaşlar en iyisidir.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Terleme, ağır ve kronik hastalıklardan kurtulmada elbette bir çözüm değildir ancak hafif bir soğuk algınlığı gibi, kişiyi çok fazla etkilemeyecek hastalıklarla mücadelede önemli bir yardımcıdır. Kişilerin metabolizmasına göre değişmekle birlikte gün içerisinde terleme yoluyla zararlı maddelerin %30'u vücuttan atılır.
Aşırı terlemenin nedenleri nelerdir? Aşırı terleme, vücutta bazı durumlara (enfeksiyon hastalıkları, kanser, diyabet, hipertiroidi, kalp hastalıkları, menopoz, obezite, bazı ilaçlar vs...) ikincil olarak görülebilir. Kişi, daha önce olmayan bir aşırı terleme durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Aşırı terleme sorunu daha çok koltuk altı bölgesinde yaşanmakla birlikte ayaklarda da ortaya çıkabilmektedir. İçerisine adaçayı, papatya, kekik ve deniz tuzu attığınız ılık suda ayaklarınızı dinlendirerek, terleme probleminin yarattığı rahatsızlıkları hafifletebilirsiniz.
Güzel bir banyodan sonra yarım limon suyunu koltuk altlarınıza sürerek oluşacak ter kokusuna karşı şahane bir önlem almış olursunuz.
Elma sirkesi mikroplar ile mücadele eder
Temizlik malzemesi olarak da kullanılabilen elma sirkesi, yüzeylerdeki mikropları öldürmeye yönelik de etken maddeleri içerir.
Terlemenin temel amacı vücudun sıcaklık dengesini korumak ve düzenlemektir. Karaciğer ve böbreğin yanı sıra vücuttaki atıkların atılma yollarından biridir. Terleme yoluyla atılan maddelerden bazıları tuz, amonyak, üre, mineraller ve zararlı maddelerdir.
Aşırı terleme, dehidrasyona, tuz dengesizliğine ve cilt tahrişine yol açabilir. Özellikle aşırı sıcak havalarda ve yoğun egzersiz sırasında yeterli miktarda su tüketmek, dehidrasyon riskini azaltmak için önemlidir. Terlemenin faydaları ve zararları arasında bir denge olduğu unutulmamalıdır.
Mevsime uygun olarak kat kat giyinin, terin bir kısmını emebilecek atlet, ter emici iç gömlek giyin. Keten gibi bol dokulu giysileri tercih edin ve sizi daha fazla ısındıracak ipek gibi kumaşlardan kaçının. Baharatlı gıdalardan kaçının zira acı biber gibi bazı gıdalar terleme miktarını etkileyebilir.
Koltuk altı terlemesi vücutta biriken toksinlerin dışarı atılması için gereklidir ve her insanda görülmektedir. Bazı insanlar hava durumuna bağlı, stres kaygı ve endişe gibi duygu değişimlerinde daha fazla terleyebilir.
Koltuk altı terlemesine guatr, kansızlık gibi iç hastalıklarının eşlik ettiği pek görülmez. Koltuk altı terlemesine çözüm, terleme kesici aliminyumlu losyonlar, iyintoforez, botox (botoks) ve cerrahi yöntemler olabilir. Günümüzde en çok tercih edilen yöntemler botox ve cerrahi tedavilerdir.
Gece terlemesinde harcanan suyu bedene geri dönüştürmek için gün içinde fazla miktarda su içilmesi gerekmektedir. Eğer gece terlemesi ile birlikte; nedensiz kilo azalması, ağrılar, ateşlenme, kronik ve kanlı öksürme, ishal veya karında ağrı meydana geliyorsa kişinin en kısa sürede bir uzmana başvurması gerekir.
D Vitamini Eksikliğinin Etkileri Nelerdir? Baş ve boyun bölgesinde aşırı terleme; D vitamini eksikliği sonucu vücut ısısında artış meydana gelmektedir. Vücut aktivitesinin normal olması halinde bile vücut ısısının yükselmesi ile terleme oluşmaktadır.
Yaz mevsiminde vücudumuz çok ısındığından, bu ısınmayı en aza indirmek amacıyla terleme miktarı da maksimum olur. Kış mevsiminde ise hava zaten soğuk olduğundan, vücut ısısını koruyabilmek için terleme miktarı da minimum olur.
Stres aşırı terlemeyi tetikliyor
Kimi durumlarda ise altta yatan herhangi bir hastalık bulunmaz. Terleme, stres ve utanma gibi durumlarda da ortaya çıkabilir. Bu durumlarda aşırı terleme genellikle koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanında görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri