Perseid
Ağustos 2023'te gökyüzünde tanık olabileceğiniz üç önemli gök olayı: 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gece Kahraman Gök Taşı Yağmuru'nu izleyebilirsiniz. 31 Ağustos gecesi yılın en büyük dolunayını görebilirsiniz.
Jüpiter ile aramıza Güneş girdiğinde, Jüpiter'i gün doğumu veya batımında Güneş'e yakın olarak görürüz. Jüpiter ve Satürn, Dünya'dan sonra yer alan gezegenler olduğu için onları Güneş'le yan yana görmemiz ancak bu şekilde mümkündür.
Halkalı gezegen Satürn, 27 Ağustos 2023 tarihinde Dünya semalarında Güneş'in karşısında olacak. Bu, Güneş'ten gelen altıncı gezegeni, en parlak ve görüntüleme için en iyi konuma yerleştirse de güzel halka sistemi uzaktan çıplak gözle görülemeyecek.
Yani "Ay neden kırmızı görünür" sorusunun cevabı, Rayleigh saçılımı sonucunda mavi ışığın çok saçılması ve geriye kırmızı ışığın kalmasıdır. Ay ufka yaklaştıkça, ışığı daha fazla atmosfer katmanından geçeceği için, daha fazla mavi ışık kaybeder. Bu nedenle kırmızı görünür.
İlgili 35 soru bulundu
Ay, Dünya'ya en yakın konumdayken bir dolunay gerçekleştiğinde buna "süper Ay" adı veriliyor. Dolunay, 1 Ağustos akşamı Dünya'ya normalden daha yakın, yalnızca 357 bin 530 km uzaklıkta olacak. Böylece akşam saatlerinde bir "süper Ay" görülecek. Süper Ay, sıradan dolunaydan daha büyük ve daha parlak görünür.
Güneş sisteminin iki dev gezegeni Jüpiter ve Satürn'ü bir arada görmek istiyorsanız bu gece gökyüzüne bakmayı unutmayın. Üstelik bunun için herhangi bir optik alete de ihtiyacınız yok. Jüpiter ve Satürn, Güneş etrafındaki yörünge hareketleri sırasında her 20 yılda bir gökyüzünde birbirine yaklaşır.
Dolayısıyla Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn ve Ay'ı çıplak gözle görebileceğiz. Teleskopu olan gözlemcilerin Uranüs ve Neptün'ü de görme şansları var; ufkun üzerinde, gökyüzünde olacak” diye konuştu. Yaşanacak gök olayının gerçek bir şölen olacağını vurgulayan Dr.
Gökyüzünde Güneş'e yakın konumda bulunduğundan ve yörüngesi Dünya'nınkine göre Güneş'e daha yakın olduğundan, yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir.
Venüs: 1 Ocak'ta en büyük doğu uzanımında olacaktır (17.3°). Ay boyunca gün batımından sonra batı ufkunda gözlenebilecektir. Ayın ilk iki günü Yay takımyıldızında bulunacak olan gezegen daha sonra Oğlak takımyıldızına geçecek 24'üne kadar burada kaldıktan sonra Kova takımyıldızına geçerek ayı burada tamamlayacaktır.
Jupiter'de saat 22:00 21 Eylül Perşembe iken Türkiye'de 05:00 22 Eylül 2023, Cuma dır. Jupiter Türkiye'nin 7 saat gerisindedir.
Jüpiter, 59 yıl sonra Dünya'ya en yakın konuma gelecek. Uzmanlara göre, Güneş Sistemi'nin en büyüğü olan gezegen gökyüzünde de görülebilir. NASA Marshall Uzay Uçuş Merkezi araştırma astrofizikçisi Adam Kobelski yaptığı açıklamada, "Ay'ın dışında, gece gökyüzündeki en parlak nesnelerden biri olmalı" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Özbekistan'ın Semerkant şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Sağlık Bakanları Toplantısı'nın açılışında konuştu.
Ağustos ayı tıpkı Temmuz ayı gibi 31 günden oluşmaktadır.
Delta Kova Göktaşı Yağmuru. Ağustos ayındaki Perseidler'in yanında sönük kalsa da yaz aylarında gerçekleşen bir göktaşı yağmuru daha var. Delta Kova göktaşı yağmuru temmuz sonlarında etkinliği artan ve saatte 20 kadar göktaşının görülebildiği bir gök olayı. Bu yıl 28 Temmuz'da Ay dolunaya yakın bir evrede olacak.
Kuzey yarımküreden görülebilen en parlak yıldız olan Sirius, tekil değil, bir çift yıldız sistemi aslında. Parlak olanı alfa yada A daha sönük olan ise beta yada B olarak isimlendirilir. Sistem, Sirius A adı verilen normal bir yıldız ve Sirius B isimli bir beyaz cüceden oluşuyor.
İftarın ardından sokağa çıkan vatandaşlar, gökyüzünde Ay'ın hemen altında parlayan bir ışıltı ile karşılaştı. Önce yıldız sanılan parıltının daha sonra Venüs gezegeni olduğunu öğrenen vatandaşlar telefonları ile bu anı kaydetti.
Parlak ve nispeten yakın Jüpiter'i yakalamayı bekleyenler; 26 Eylül'e kadar ve ilerleyen günlerde, gün batımının etrafındaki doğu ufkuna bakabilirler, tüm bu günlerde gezegenin çıplak gözle görülmesi mümkün.
Geceleri gördüğümüz yıldızların çoğu bize 10 ışık yılından uzak, epeyce bir kısmı da yüzlerce ışık yılı ötede olduğu için, gördüklerimiz sadece kısa ömürlü, yaşamın gelişme ihtimali olmayan dev yıldızlardır.
Venüs, ağırlıklı olarak kahverengi ve gri tonlarında olan bir gezegendir. Ancak bu gezegenin oldukça yoğun bir atmosferi vardır. Gezegenin rengini de bu, atmosfer belirlemektedir. Bundan dolayı Vemüs'ün rengi sarımsı bir renktedir.
6 Nisan 2023 (Tam Pembe Ay)
Tam Pembe Ay olarak da adlandırılan Nisan 2023 Dolunayı , 6 Nisan 2023 Perşembe günü 12:34 AM EDT veya 4:34 AM UTC'de gerçekleşecek. Bu, 2023 İlkbahar sezonunun ilk dolunayı ve 2023 bahar ekinoksundan sonraki ilk dolunay olacak.
Bu ender rastlanan gök olayının tarihi, ülkemizden izlenip izlenmeyeceği gibi detaylar hakkındaki araştırmalar hız kazandı. İşte, 2023 Kanlı Ay tutulması hakkında bilgiler... AY TUTULMASI NE ZAMAN? Bu yılın ilk ay tutulması, Türkiye'de 5 Mayıs 2023 tarihinde, Türkiye saatiyle 18.15-22.30 arasında gerçekleşti.
NASA, "Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı Ay'a ulaşır" diye ekliyor. Ancak bu Güneş ışığı Dünya'nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor. Bu nedenle bu olaya "Kanlı Ay Tutulması" da deniliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri