Antepfıstığı dioik çiçek yapısı- na sahip bir meyve türüdür. Yani erkek ve dişi çiçekler ayrı ağaç- lar üzerinde bulunmaktadır. Bu durum 1697 yılında kayıtlı halde bulunmaktadır (Whitehouse and Stone, 1941).
Hayır ne yazık ki hiçbir bitki yalnızca erkek veya yalnızca dişi değildir. bitkilerin çoğu hermafrodittir yani hermafrodit demek belirgin bir şekilde erkek veya dişi cinsiyete özgü cinsiyet özelliklerinin herhangi birine tam olarak uymayan bireyler anlamına gelmektedir. ancak bitkilerin küçük bir kısmı cinsiyetsizdir.
Rosaceae familyasının içerisinde bulunan erik, kiraz, şeftali, kayısı ve badem gibi bitkiler aynı familya içerisinde olmaları sebebiyle birbirleriyle tozlaşabilirler.
Bahçe bitkilerinin birçok türünde bir çiçekte erkek ve dişi organlar birlikte bulunmakta olup böyle çiçeklere yani hem erkek hem de dişi organı birlikte içeren çiçeklere “erselik = erdişi = hermafrodit” çiçek, bu tip çiçeklere sahip bitkilere ise hermafrodit = erselik bitki adı verilmektedir.
Erkek ağaçlar meyve vermez.
İlgili 15 soru bulundu
Hem kapalı tohumlu bitkilerin hem de açık tohumlu bitkilerin erkek organları polen salgılarken, dişil organları polenlerin ulaşması gereken yumurtalıkları içeriyor. Kısacası, bitkilerde ya erkek ve dişi organlara sahip çiçekler eşzamanlı bulunuyor ya da çiçekleri hem erkek hem de dişi organlara sahipler.
Meyveler, sadece çiçek açan bitkilerde oluşur. Bir meyve ağacı önce çiçek açar, sonra çiçeklerin yerini birer meyve alır.
Eğer erkek ve dişi çiçek aynı bitki üzerinde ise bu bitkilere bir evcikli “monoik” (fındık, ceviz, kestane, dut ) bitkiler adı verilir. Fakat erkek ve dişi çiçekler ayrı bitkiler üzerinde ise buna iki evcikli “dioik” (antepfıstığı, incir, kivi, hurma) adı verilir.
Tam çiçek: Çanak yaprak, taç yaprak, erkek ve dişi organların hepsine sahip çiçeklerdir. Eksik Çiçek: Bunlardan bir veya birkaçı olmayan çiçeklerdir. Kusursuz çiçek: Taç ve çanak yaprakları olmasa bile erkek ve dişi organı olan çiçeklerdir. Kusurlu Çiçek: Yalnız erkek veya yalnız dişi organı olan çiçeklerdir.
Aynı çiçeğin anter ve stigması arasındaki döllenmedir: Homogami: Çiçek açık veya chasmogamous (kazmogam) dır. Anter ve stigma eş zamanlı olgunlaşır.
Bitkiler yapraklarıyla solunum ve fotosentez; yaprak haricinde kalan gövde kısmıyla da solunum yaparlar. Yaprakların dökülmesi solunumu engelleyen bir unsur değildir. Ağaçların kabuklarında bulunan hücrelerde de solunum için mitokondriler bulunur ve solunum yapıp bitkiye gereken enerjiyi sağlarlar.
Bir hektar geniş yapraklı orman yılda 16 ton oksijen üretmektedir. En çok karbondioksit emen ve oksijen üreten geniş yapraklı ağaçlar, Akçaağaç, Çınar, Dişbudak, Gürgen, Ihlamur, Kavak, Kayın, Kestane, Kızılağaç ve Okaliptustur. Bir hektar iğne yapraklı orman yılda 30 ton oksijen üretmektedir.
Çok sert ağaçlar: Ceviz, sert karaağaç, kara salkım, karaağaç. Sert ağaçlar: Meşe, kayın, dişbudak, karasakız. Orta sertlikte ağaçlar: Kırmızı sakız, beyaz karaağaç, bazı kavak cinsleri.
Hobi amaçlı dikimlerde birçok çeşidi (bazı erik ve kiraz çeşitleri haricinde) tozlayıcı çeşit olmaksızın dikerek meyve alabilirsiniz.Ticari bahçelerde tozlayıcı çeşit kullanımı meyve verimini arttırır.
Bitkilerin hücresel düzeyde zararlı uyaranlara verdiği hormonal tepki acı çekmek değildir. Bitkilerin bunu algılayacak, yorumlayacak, hissedecek kapasiteye sahip değildir. Cildimiz güneşin zararlı ışınları ile karşılaşınca melanin salgılar, ancak biz bunu hissedemeyiz. Bitkilerdeki durum da buna benzerdir.
Meyve veren çiçek her zaman erkek çiçektir. Erkek çiçekler boş çiçektir, meyve vermez.
Dişi çiçekler küçük köşeli tomurcuklar halinde, açık yeşil renklidir. Erkek çiçekler püskül (kedicik) şeklindedir.
Erkek organ (Stamen)
Erkek eşey hücrelerini (polen) üretmekle görevlidir. Başçık (anter) ve bunu çiçek tablasına bağlayan sapçıktan (filament) oluşmuştur.
Erkek çiçekler dişi çiçeklerden önce meydana gelir.
Genellikle dişi çiçekler yan dallar üzerinde meydana gelir. Ana gövde üzerinde dişi çiçeklerin görülme oranları daha azdır. Bu yönden ana gövde de uç alma yapılarak bitkide yan dalların artırılması teşvik edilir. Erkek çiçeklerin çiçek sapı kısadır.
MONOİK VE DİOİK BİTKİ NEDİR? bulunuyorsa; dioik (çift evcikli) bitki adı verilir. →Tam çiçek taşıyan bitkilerin hepsi monoiktir. Örnek: Kiraz, kayısı, gül, turunçgiller, karanfil, papatya, domates, lale, nergis, elma, zambak...
Aynı fert üzerinde erdişi çiçeklerle beraber tek eşeyli çiçekler taşıyan bitkiye poligam bitki denir.
Damarsız Tohumsuz Bitkiler : İletim demetleri bulunmayan bu bitki grubu üreme ve gelişim evrelerinde çiçek ve tohum oluşturamazlar. Ciğer otları, boynuzlu ciğer otları, kara yosunları bu grup atındaki bitkilere örnek olarak gösterilebilir.
Meyve ağaçlarında çiçek tomurcuklarının ne zaman meydana geldiklerinin ve ne şekilde etki edilebileceğinin bilinmesine bağlıdır. Çiçek tomurcuklarının oluşumu ile ürün her zaman için garanti edilmiş sayılamaz, yani çiçeklerin normal olarak oluşmuş olmalarına karşılık ağaçlardan meyve alınmayabilir.
Her ağacın meyvesi olmaz atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri