Denemeye alınan çeşitlerin başakta tane sayıları, 24.65-27.20 adet arasında değişmektedir. En fazla başakta tane sayısı Golia çeşidinde sayılmış, bunu 26.54 adet ile aynı önemlilik grubundan Flamura-85 çeşidi izlemiştir. En az başakta tane sayısı ise, Pehlivan çeşidinden elde edilmiştir.
Allah (c.c), İslam yolunda mallarını harcayanların durumunu, çiftçinin yetiştirdiği bir buğday tanesine benzetiyor.Öyle bir buğday tanesi ki; 7 başak veriyor. Her başakta 100 dane var.
Buğdayda yapılan ekim sıklığı araştırmalarında, 1 metrekareye ortalama olarak 500 adet tohumun (20 cm sıra aralında) ekilmesi tavsiye edilmektedir. Araştırma bulgularına göre 1 metrekarede 5 sıra (100 cm/20 cm = 5 sıra) oluşturulmaktadır. Her bir sıraya ise 100 adet tohum (500 adet tohum/5 sıra) ekilmektedir.
1 dönümden kaç ton buğday çıkar derseniz yağışın bol olmadığı ya da zamansız olduğu vakitlerde ve de sulama yapılmayan tarlalarda, gübrelemeye bağlı olarak değişmekle beraber yaklaşık olarak 1 dekardan asgari 10 kile yani 300 kilo civarında buğday alırsınız.
Başak, buğday veya mısır gibi tahıl bitkilerinin sapının tane taşıyan uç kısmına verilen isimdir.
İlgili 35 soru bulundu
Buğday bitkisinin suya ihtiyaç duyduğu veya en fazla su tükettiği dönemleri sapa kalkma, başaklanma ve süt olum dönemleridir. Sapa kalkma Mart sonu, başaklanma Nisan başı ve süt olumu ise Mayıs başına rastlamaktadır.
Ülkemizde buğday ekim zamanı, bölgeye göre değişiklik göstermekle birlikte, genel olarak 15 Ekim-15 Kasım tarihleri arasını kapsar. İç Anadolu Bölgesi'nde ekim ayında buğday ekilmesi gerekir. Ekimin ayının ilk haftası ise en ideal zamandır. Trakya bölgesi için en uygun zaman 15 Ekim-15 Kasım olarak görülür.
Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
Normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 - 30 kg buğday tohumu atıl- maktadır.
- Erken ekilen buğdaylarda kışın ılık geçmesi halinde hızlı büyüme görülür. Hızlı büyümenin sonucunda yatmalar oluşur ki bu da verimi olumsuz etkiler. - Hastalık ve zararlılar ilk önce erken ekilen buğdaylarda görülür. - Erkenci bir buğday çeşidi erken ve sık ekilirse, azotlu gübre fazla uygulanırsa yatmalar görülür.
Suyun bol olduğu ve kurak geçen mevsimlerde ise sapa kalkma, başaklanma ve süt olumunda olmak üzere 3 defa sulanmalıdır. Eğer buğday ekim mevsiminde çıkış için toprakta yeterli nem yoksa ve mevsim itibariyle kurak geçiyorsa ekimde de sulama yapılmalıdır.
Buğday ne zaman dikilir? Buğday, tohum şeklinde ekim-kasım-aralık aylarında ekiliyor.
Buğday tanesi uzunca veya toparlak, yuvarlak şekillerde ve çeşidine göre farklı iriliktedir. Tanenin uzunluğu 3-5 milimetre veya 5-8 milimetre, genişliği 1.5-2.5 veya 2.5-4 milimetre arasındadır. Tanenin ön tarafında boydan boya uzanan karın çizgisi denilen yarıkla tane ikiye ayrılmış gibidir.
Buğdayın kalitesi unun kalitesidir
Tam buğday unu yüzde 98-99 randımanlıdır.
Ekmeklik Buğday Fiyatı: 6.045 TL/Ton (Geçen hafta: 5.834 TL/Ton) Makarnalık Buğday Fiyatı: 6.679 TL/Ton (Geçen hafta: 6.290 TL/Ton) Arpa Fiyatı: 5.984 TL/Ton (Geçen hafta: 5.695 TL/Ton)
"Egemen arpa, Akşir buğday çeşidimiz. Kuraklık ve hastalığa dayanıklı tohum çeşidini ürettik. Hiç su vermedik, diğer tohumlara göre verimi daha yüksek çıkacak.
Dekara kuruda 200-600 kg, suluda 350-700 kg verim alınabilir. İç Anadolu ve Geçit Bölgelerinde tavsiye edilir.
Tritikale her tür toprak koşulunda yetişmesine rağmen, özellikle kıraç koşullarda buğdaya ve arpaya göre daha verimli olmaktadır. Tritikale tarımında toprak hazırlığı buğday bitkisinde olduğu gibidir.
Bunun için TOROS GÜBRE'nin TOROSOL adlı 25 kg ambalajlar içinde bulunan 15-30-15+me veya 20-20-20+me gübrelerinden biri tercih edilerek buğdayda yapraktan gübreleme yapmak gerekir. 100 litre suda 0.5-1 kg arasında kullanılmalıdır.
500 gram-1500 gram arasında borik asit, Tarım Bor, suda eritildikten sonra toprak yüzeyine püskürtülüp toprağa karıştırılarak veya taban gübresi ile birlikte verilebilir. Buğdayın kardeşlenme başlangıcında sahneye çıkan üst gübreleme uygulamaları ise başaklanma ve hatta dane dolum dönemine kadar uygulamada kalabiliyor.
Sulu şartlarda ekmeklik buğdaylara, arpalara ve Makarnalık buğdaylara iki defada verilmesi önerilen azotun birinci kısmı kardeşlenme dönemi sonu, sapa kalkmanın başında 15 kğ. Üre veya 21 kğ.%33 AN, ikinci kısmı başaklanma döneminde 10 kğ.
Buğday hasadından sonra mevcut sırtların üzerine pamuk, mısır, soya gibi bitkiler doğrudan ekim yöntemiyle çok daha kolay ekilebilmektedir.
“Çimlenen her tohumdan birden çok sapın oluşması olan kardeşlenme” ile bitkinin kök sayısı artar. Kardeşlenmeye ilişkin tüm oluşumlar, bitkinin kök tacında olur. Kardeşlenme (tillering) 'nin şiddeti; Çeşide (genotipe), Toprak ve İklim faktörlerine, Ekim Zamanı (Yazlık-Kışlık Ekim) ve sıklığa (norm) bağlıdır.
Araştırmalara göre genellikle buğdaya kuru şartlarda 6-10 kg/da, sulu şartlarda ekmeklik buğdaylara 12-14 kg N/da, makarnalık buğdaylara ise 14-18 kg N/da azot uygulanması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri