Buğday kepeğinde buğdayın kendisine göre çok daha fazla lif bulunur. Buğday kepeği özellikle B grubu vitaminleri açısından çok zengindir. Yüksek oranlarda tiamin, riboflavin, niasin ve folat içerir.
Buğday kepeği geviş getiren hayvanların beslenmesinde karbonhidrat, protein ve vitamin desteği için kullanılır. Buğdaydan elde edilen buğday kepeği, protein ve vitaminler açısından oldukça zengindir. Buğdayın en değerli kısmıdır. İçeriğinde demir, çinko, folik asit, B1, B12 ve bazı mineraller yer alır.
Buğdayda B gurubu vitaminleri ile bir mik- tar E vitamini bulunur, C ve D vitaminleri bu- lunmaz.
Vücudun ihtiyacı olan günlük lifin alımında kepeğin doğal haliyle doğrudan tüketilmesi öneriliyor. Buğday kepeği de her tür yiyecek ve içeceklere katılabilir. Süte, yoğurda, meyve sularına karıştırılabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı beyaz ekmekte de, tam buğday ekmeğinde de B1, B3 ve B6 vitaminlerinin bulunduğunu ancak tam buğday ekmeğinde beyaz ekmekten fazla kepek bulunduğunu söyledi.
Buğday kepeği, lif içeriği yüksek, ham protein oranı % 12-16 arasındadır. Zengin bir fosfor kaynağıdır. Laksatif bir yem olduğu için sığır rasyonlarında tercih edilir. Bütün dane yemler bir yaşına kadar olan sığırlara tüm olarak verilebilir, bir yaşından sonra kabaca öğütülmeli veya kırılmalıdır.
Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur. Çimlendirilmiş buğday tanesi yendiğinde veya suyu içildiğinde zihin yorgunluğu ve sinir bozukluklarını giderir ve teskin eder.
Bilimsel adı Triticum monococcum olan siyez buğdayı, İngilizce “Einkorn Wheat” yani küçük kızıl buğday olarak bilinir. Bu zamana kadar gelmesinin en büyük sebebi sıkı kavuz yapısıdır. Hastalıklara ve zararlılara karşı dayanıklı olan buğday, kurak iklim koşullarında ve fakir topraklarda yetişebilir. Soğuğa dayanıklıdır.
Aşurelik buğdayın içerisinde yer alan selenyum sebebi ile tüketen kişinin cildinde bazı katkılar sağlamaktadır. Saç derilerinde ve saç köklerindeki bazı sorunları da gidermektedir. Aşurelik buğday ürünü protein yönünden oldukça zengin olan vitamin deposudur.
Kepek, saç derisinde kaşıntıya sebep olan, pul pul dökülen deri hastalığı olarak tanımlanabilir. Kafa derisini etkileyen bir cilt hastalığı olarak bilinmektedir. Beyaz deri pulları, kırmızı cilde sebep olur. Yaş, stres gibi faktörler kepeğe neden olabilmektedir.
Öğütülen tahıllar elekten geçirildiğinde elek üzerinde kalan pul şeklindeki kabuk deridir. Bu deri selüloz oranı yüksek bir yapıdır ve insan vücudu tarafından hazmedilemez. Ancak geviş getiren hayvanların pek çoğunda bu maddeyi hazmedecek enzimler mevcuttur.
Kepeğin nedenleri genetik olabilse de, stres ve yorgunluk gibi faktörler de beyaz pulların ortaya çıkmasına ya da birden artmasına katkıda bulunabilir. Kepek, saç köklerinde bulunan malassezia mantarıyla ilişkilidir. Bu mantar kontrolsüz bir şekilde büyüdüğünde saç derisinin pullanmasına neden olur.
A vitamini eksikliği, saç derisinde kaşıntı, kepeklenmeye neden olabilir. Fazla alınan A vitamini, vücutta toksisite yaratarak karaciğere zarar verebilir. A vitamini bulunan besinler arasında sebzeler, yumurta ve süt ürünleri ön plana çıkabilir. Bu besinlerin uygun miktarda tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Vitamin ve çinko eksikliği içeren beslenme programları saçta kepeğe sebep olur.
Bağırsakları çalıştırdığı için, bağırsak kanserine yakalanma riskini yarı yarıya azaltır. Kepekli ekmek kabızlık yapar mı kaygısına ise bu açıklama yeterli olacaktır. Yani metabolizmayı hızlandıran kepek ekmeği, kabızlık ve hemoroid gibi hastalıkları da önler. Safra kesesinde taş oluşması ihtimalini de azaltır.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Sağlıklı beslenme için hangi ekmek diyette yenmeli diyorsanız, taze taze tam tahıllı ekmek alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmeğin içinde yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa yer alır. Bu tahıllar ise besin değeri açısından çok zengindir.
Buğday (Aşurelik) ayrıca, 20,60 lif (g), 0 kolesterol (mg), 16 sodyum (mg), 762 potasyum (mg), 76 kalsiyum (mg), 6 vitamin A (iu), 0 vitamin C (mg) ve 6,62 Demir barındırır.
Taze buğday çimi, aynı ağırlıktaki portakaldan 60 kat fazla C vitamini ve aynı ağırlıktaki ıspanaktan 8 kat fazla demir içerir. Buğdayın bir başka özelliği ise kandaki toksinleri nötralize eden maddeler içermesidir. Buğday çimi suyu, vücudun metabolik hızının artmasına yardımcı olur ve yağ yakımını destekler.
İçerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle iyi bir besin takviyesi olarak görülmektedir. A, C ve E vitaminlerine de sahip olan buğday çimi, potasyum bakımından da zengindir. Ayrıca demir, kalsiyum ve fosfor gibi birçok minerali de bünyesinde barındırır. Bu besleyici gıda, iyi bir lif kaynağı olarak da öne çıkmaktadır.
Sıkça karşılaşılan kepeklenme saç döker mi sorusuna gelecek olursak; kepek doğrudan saç dökülme problemine sebep olacak bir rahatsızlık değildir. Fakat dolaylı yollardan saç dökülmesine neden olabileceği kanıtlanmıştır. Kepeklenme belli bir süre sonra deride kaşıntıya sebep olmaktadır.
Buğday kepeği, süt sığırı ve besi sığırı rasyonlarında yaygın bir şekilde kullanılmakta olup, pelet kalitesini de iyileştirmektedir. Ayrıca, buğday kepeği kanatlı rasyonlarında enerji protein ve mineral kaynağı olarak kullanılmaktadır.
Yağlı tohum küspesi bulunamıyorsa 1 kısım dane yem kırma veya ezmesi ile 1 kısım kepek karıştırılır ve buna bir miktar tuz ilave edilerek kuzulara verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri