Ciğer kuyruk küp şeklinde doğranır, ciğer şişine 2 ciğer 1 kuyruk olacak şekilde dizilir. Ateşe konur, biraz pişince tuz, pul biber ve baharatlar serpilir. Sıkça çevrilerek pişirilir.
Derin bir kaba ciğer alınır üzerine çeyrek zeytinyağ dökülür . Pulbiber, tuz ,kimyon ilave edilir iyice harmanlanır bi gece önceden yapılır terbiye edilir. Daha sonra mangal yakılır kömür de yanıp köz olunca şişlere bi ciğer bi kuyruk yağ olacak şekilde aldığı kadar şişlere dizip köz haline gelen ateşe bırakıyoruz .
Kimyon, kişniş, kekik, karanfil, pul biber gibi baharatlar kullanıyoruz.
Süzülen ciğerleri orta boy yayvan bir kaba koyun. Ciğerlerin üzerine 6 yemek kaşığı zeytinyağ, damak tadınıza göre tuz ve kimyon koyun. Ardından damak tadınıza göre kekik, kırmızı pul biber ve isteğe bağlı olarak yarım su bardağı kadar süt ekleyin. Tüm malzemeyi eliniz ile güzelce harmanlayın.
İlgili 29 soru bulundu
Ürün fındık büyüklüğünde kesilen kuzu karaciğeri ve aynı kuzuların kuyruk yağı kullanılarak odun kömüründe pişirilen bir kebap türüdür. Kebap pişerken Şanlıurfa Biberi ve tuz karışımı eklenir.
Orta ateşte, yapışmaz tavaya ciğerleri koyuyoruz varsa kuyruk yağı + iki yemek kaşığı kadar) küçük küçük doğrayıp, suyunu salıp, çekene kadar güzelce pişiriyoruz,. Sıvı yağını koyup 2-3 dakika soteliyoruz tuz, pulbiber ve kimyon koyup karıştırıyoruz ocağı kapatıyoruz.
Ciğer çoğu zaman una bulanarak pişirilir. Un kullanımı kokuyu bir miktar giderir. Ciğeri bulamak için kullandığınız unun içine ekleyeceğiniz bir tutam kişniş kokuyu tamamen yok edecektir.
Ciğer, besin değeri yüksek olduğu için sıkça tercih edilen bir yemektir. Farklı şekillerde yapılabilen ciğerin yanına uygun olan yemekler de merak edilen bir konudur. Ciğer ile beraber tarhana çorbası, pirinç pilavı, patates cips, sumaklı soğan salatası ve patates püresi güzel gider.
Atlı, Diyarbakır ciğerinin lezzetini kuzu ciğeriyle yapılıyor olmasına bağlıyor: "Diyarbakır ciğerinin lezzeti kuzu ciğerindendir. Burada dana ciğeri tüketilmez, Urfa ciğeri ise dana ciğeri ile yapılır.
Ciğeri pişirmeden önce iyice temizlemek tabii ki çok önemli. Ancak temizlemek için suda bekletmek size daha iyi temizlenmiş hissi veriyor olsa da, ciğerinizin hem lezzetini kaybetmesine hem de piştikten sonra sert kalmasına neden olabilir. Suda bekletmek yerine ciğerleri sudan geçirmeniz yeterlidir.
Doğranmış 2 ciğer - 1 yağ sırayla şişe dizilir. Kırmızı toz biber, kekik, kimyon ve tuzla elde edilen baharat karışımı şişlerin üzerine serpilir ve mangalda pişirilir. Şişler pişirilirken ters yüz edilerek sürekli çevrilir. Yaklaşık 7 dk içinde pişen ciğer, lavaşla dürüm yapılır, üzerine soğan serpilerek servis edilir.
Şiş Kebap. 1 kilo etten yaklaşık 15 ile 20 arasında şiş çıkarmak mümkündür. 1 kilo eti eğer kuşbaşı şeklinde keserseniz yaklaşık olarak 50-70 gram arasında et kullanıp 15-20 arasında şiş yapmanız mümkündür.
Terbiye olmuş ciğerlerimizi çöp şişe dizip, fırın tepsisine yerleştiriyoruz ve 200 derece ısınmış fırında, arada bir şişleri çevirerek pişiriyoruz. Ben ciğerleri ufak doğradığım için yaklaşık yarım saatte pişti. Sıcak sıcak yaptığımız lavaşların arasına çekip, servis ediyoruz.
Karbonat ve un önemli püf noktası
Doğrudan kızartmak yerine ciğeri önce unlu bir karışımla kaplamak en nefisi. Bu sayede dışı çıtır çıtır olurken içi yumuşacık kalır. Bunun için bir diğer püf noktası ise karbonat kullanmak. Un, karbonat ve tuzdan oluşan bir karışıma dinlenen ciğerlerinizi bulayın.
Ciğer çoğu zaman una bulanarak pişirilir. Un kullanımı kokuyu bir miktar giderir ancak Ciğeri bulamak için kullandığınız unun içine ekleyeceğiniz bir tutam kişniş kokuyu engelleyecektir.
Ciğerlerin rengi dönüp suyunu çekmeye başlayınca sıvı yağı ekleyelim ve birkaç dakika kavuralım. Yemeklik veya piyazlık doğranmış soğanı ilave edip birlikte kavurmaya devam edelim. Soğanlardan 1-2 dk sonra biberleri ekleyelim. Mevsimiyse eğer kabuğu soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesi ekleyelim.
Pişirme süresi demişken, ciğeri çok uzun süre pişirmek sertleşmesine neden olur? Kavuracaksanız 10-15 dakika, soteleyecekseniz 20-25 dakika ciğeri pişirmek için yeterlidir. Hangi şekilde pişirirseniz pişirin, ciğeri tavaya koyduktan sonra kapağını kapatıp 10 dakika boyunca kesinlikle açmayın.
1 çay bardağı un ile tuzu karıştırın. İçine ciğerleri koyup her tarafının una bulanmasını sağlayın. Tencereye sıvı yağ koyun.
Ciğeri küçük küçük doğruyoruz ve soğuk suyla yıkıyoruz. Geniş bi tavada sıvı yağıyla iyice suyunu çekene kadar karıştırarak kavuruyoruz. Biraz kavrulunca tuz ilave ediyoruz 10 dakika daha kavuruyoruz. Bu arada soğanları halka şeklinde rendeleyip yıkıyoruz, sumak ve tuz ile karıştırıyoruz.
Ciğeri geniş bir kapta sütü dökerek 1-2 saat bekletelim (2 saat beklemesi daha iyi olacaktır :) ) Ciğerin süt ile terbiyelenmesi kanın ciğerden temizlenmesini ve koku yapmamasını sağlarken, daha çok yumuşaklık, lezzet katıyor.
Dana ciğerini iyi pişirmek için pişme öncesinde ciğerin biraz sirke ve tuzla bekletilmesi tavsiye edilir. Bu iki malzeme ciğerin daha yumuşak pişmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri