Raporsuz devamsızlık hakkı yoktur. Raporlu olarak ise en fazla 4 gün devamsızlık yapılabilir. Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır. Yaz stajı 20 iş günü olarak tamamlanmak zorundadır.
Giriş yılına göre 2. sınıf sonunda sadece yaz stajı I en az 20, en fazla 25 gün yapılabilir. Daha sonraki yıllarda ise herhangi bir kısıt yoktur.
Bir staj başvurusu en az 15 iş günü için olmak zorundadır. 4 Yarıyıl sonunda stajını yapmamış öğrenci eğitim öğretim dönemi içinde hafta içi minimum 4 iş gününde (hafta sonları hariç) stajını yapabilir, 1 günü aşan ders yükü durumunda yarıyıl içinde staj yapamaz.
Yaz stajlarının gün sayısı özellikle çalışılan kuruma göre değişkenlik göstermektedir. Ancak gün olarak alınması gereken staj süresi minimum 20 iş günü olmalıdır. Üniversitelerde ise stajların ders yerine sayılabilmesi için 20 ila 28 iş günü arasında yaz stajında vakit geçirmesi gerekmektedir.
2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında eğitimine devam etmeyecek olan öğrenciler Staj Birimi ile görüşerek uygun bir tarih belirleyerek ikinci 15 işgünü stajlarını yapabilirler. STAJ DÖNEMİ II-A veya STAJ DÖNEMİ II-B de belirtilen tarihlerde istenilen dönemlerin herhangi birisinde 15 iş günü staj yapılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Yönetmelik gereği öğrencilerimizin en az 30-45 gün staj yapmaları gerekmektedir. Bu 30-45 gün için “iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta prim” Siirt Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ödenecektir. Dileyen öğrenciler en 30 iş günü tamamlamak kaydıyla daha uzun süre de staj yapabilirler.
Yaz dönemi stajları ile ilgili olarak;
Öğrencilerimizin stajlarını öğretim süresi içinde bitirmeleri esastır. Bu sene staj yapacak 11.sınıf öğrencilerimiz ve eksik stajı olan 12. sınıf öğrencilerimiz geçen seneki eksik stajlarını bu sene tamamlayacaklardır. Bir iş günü 8 saat olarak değerlendirilir.
Stajyer maaşı, güncel asgari ücret temel alınarak hesaplanır. Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir. Bu ücret stajyere ödenmesi gereken minimum tutardır.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
14 gün süre ile yapılması gereken zorunlu derslerden biridir. Staj ise 1. sınıfın sonunda yazın programınıza uygun kurumlarda (hastane, diyaliz merkezi, fizik tedavi merkezi, eczane vb.) 30 gün süre ile yapılması gereken uygulama eğitimidir.
2.Öğrenciler, 60 iş günü stajının 45 iş gününü zorunlu staj alanlarının içerisinden yapmak zorundadır, kalan 15 iş günü stajını ise seçmeli staj alanlarının içerisinden tamamlayacaklardır.
Zorunlu stajda stajyerlerin izin hakkı yoktur. Gönüllü stajda ise izin yapılabilir. Fakat eğer staj 4 haftadan fazla sürüyorsa. İzin günü sayısı stajyerin yaşına ve staj süresine bağlıdır.
Zorunlu staj üçüncü ya da dördüncü sınıfta yaz döneminde gerçekleştirilen staja denilmektedir. Zorunlu staj sadece Temmuz ve Ağustos aylarından oluşan iki dönemden birisi içerisinde gerçekleştirilebilir yani Temmuz veya Ağustos dönemleri haricindeki herhangi bir ayda “zorunlu staj” yapılamaz.
Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.
“Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler (iş yerleri) tarafından ücret ödenmesi zorunludur.”
Yaz stajında devamsızlık hakkı var mı? Raporsuz devamsızlık hakkı yoktur. Raporlu olarak ise en fazla 4 gün devamsızlık yapılabilir. Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır.
1. Staj süresi; Tüm bölüm ve programlarımızda otuz (30) iş günüdür. 2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz.
Staj süresince stajyerin sigortası okul tarafından karşılanırken işletme stajyere minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır.
- YÖK tüm üniversitelerden ödenek devlet teşviki tutarlarını toplamaktadır. Toplam tutar İŞKUR'dan talep edilmektedir. - İşyerlerine ödenecek tutar İŞKUR tarafından YÖK'e aktarmaktadır. YÖK Üniversitelere, Üniversitelerde işyerlerinin hesaplarına parayı aktarmaktadır.
Yeni asgari ücret zammıyla birlikte staj ücretleri ne artmakta. Asgari ücret görüşmelerinin başlamasıyla birlikte zorunlu stajer ücreti ne oldu sorusu karşımıza çıkmaktadır. Staj görevini yapan stajyer çalışanlarına da devlet ücret vermektedir.
Staj değerlendirme işlemleri alan uzmanı öğretim elemanları tarafından yapılmaktadır. Derslerin tamamından başarılı olan ancak zorunlu stajını yapmayan öğrenci mezun olabilir mi? Derslerin tamamından başarılı olan ancak zorunlu stajını yapmayan öğrenci mezun olamaz ve diploma alamaz.
Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir. Kalan staj süresi olursa 4. yarıyıl sonunda tamamlanabilir.
Staj ücretleri de arttı
İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
Staj yapmanın amacı; ilk olarak olarak mesleğinizi tanımak, meslektaşlarınızla kısa dönemli bir deneyim yaşamanızı sağlamak, kendi eksikleriniz hakkında da bilgi sahibi olmanıza imkan tanımaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri