Yunan mitolojisinde, bereket, tahıl ve hasat tanrıçası Demeter'dir. Ceres ise Roma mitolojisindeki bereket tanrıçasıdır. Ekinlerin, özellikle buğdayın sembolüdür. Bereket ve tarım tanrıçası aynı zamanda anne sevgisinin de sembolüdür.
Buğday tarikatlarda bereketin, hayatın ve canlılığın sembolü olarak görülmüştür.
Buğday dünya nüfusuna bitkisel kaynaklı besinlerden sağlanan toplam kalorinin yaklaşık % 20'sini sağlamaktadır. Bu oran ülkemizde % 53'tür. Buğday başta unlu mamuller olmak üzere birçok gıda ve sanayi sektöründe kullanılmaktadır.
Başak, buğday veya mısır gibi tahıl bitkilerinin sapının tane taşıyan uç kısmına verilen isimdir. Ayrıca "bazı yapraklarda belirgin bir lob" anlamına da gelebilir. Olgunlaşmamış arpa, buğday ve çavdar başakları.
Elimizdeki kanıtlara göre ilk üretimi Neolithik (Yeni Taş) dönemde yapılmaya başlanan buğday, insanlık tarihi boyunca önemli olmuştur. Anavatanının Mezopotamya olduğu düşünülmektedir. Mezopotamya'da çok sayıda tahıl tanrıçası kabul görmüş ve genellikle silindir mühürler üzerinde betimlenmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Güney Türkmenistan Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.
Siyez, kaplıca ya da Triticum monococcum, Triticum boeoticum türünden yabani buğday, yaklaşık 10000 yıl kadar önce Yakın Doğu'da belirlenmiş ve türünün kültüre alınmış formudur.
buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, pirinç gibi ürünlerin genel adı, hububat.
"Başak büyüdükçe boynunu eğer" Atasözünün Anlamı: Gerçek değer sahibi ve bilgili kişiler, bilgileri ve yetenekleri arttıkça daha alçakgönüllü ve mütevazı olurlar. Bilgi ve başarı, kişiye kibir değil, tevazu getirir.
Fertil sapların ortalama başakta tane sayıları 19.54-36.02 adet arasında değişmektedir. En fazla başakta tane sayısı ana sapta sayılmış, bunu 27.01 adet ile 1. kardeş izlemiştir. En az başakta tane sayısı ise, 3. kardeşten elde edilmiştir.
Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur. Çimlendirilmiş buğday tanesi yendiğinde veya suyu içildiğinde zihin yorgunluğu ve sinir bozukluklarını giderir ve teskin eder.
Kök bir püskül şeklinde tek noktadan çıkar. Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir. 3. Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir.
Buğdayda B gurubu vitaminleri ile bir mik- tar E vitamini bulunur, C ve D vitaminleri bu- lunmaz.
Dolayısıyla bir buğday tanesi de Varlık'a nispetinin bulunması anlamında vardır ve bu anlamıyla Tanrı'nın veya Varlık'ın bir tezahüründen ibarettir. Var olan şeyler, zuhura geldiği veya taayyün ettiklerinde aslında Tanrı'nın isimlerinin birer görünümünden ibarettir. Yani buğday tanesi, gerçekte Tanrı'nın bir ismidir.
Bolluk ve bereketin en eski sembollerinden biri olan başak, günümüzde de değerini korumaya devam etmektedir. Bir başak tanesinden dökülen her bir tane toprağa düştükten sonra yeni bir başağa dönüşür, bir başaktan yüzlerce yeni başaklar elde edilir.
"Değersiz gözüken şeylerin zamanı gelince değeri artar" anlamında kullanılan bir söz.
Toprak elementinden olması nedeniyle, Başak'ın da duyuları ve duyguları oldukça gelişkindir. Ancak Başak gerçekten de diğer burçlara oranla, cinsel alanda daha az aktifdir. Genellikle soğuk ve mesafeli bir tarz sergileyen Başak, mükemmeliyetçi bir yapıya sahip olduğu için cinsellikten de daha uzak durmayı tercih eder.
Başak Burcu Kadını Nelerden Hoşlanır? Başak burcu kadını, temizlik ve titizlikle ilgili her şeyle ilgilenmekten bir hayli hoşlanır. Arkadaşları ve dostları ile birlikte güzel, eğlenceli hoş sohbet zaman geçirmek onları mutlu eder ve rahatlatır. İnsanları eleştirmekten de zevk alan bir yanı vardır.
Yaşam alanlarına girilmesinden hoşlanmayan başak burcu erkeği kendi özgürlük alanlarından taviz vermek istemezler. Bu nedenle affedecekleri konular büyük önem taşır. Ancak derin bir sevgi bağı var ise başak burcu erkeği affeder.
Buğday (Triticum), buğdaygiller (Poaceae) ailesinden bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bir bitkidir. Karasal iklimi tercih eder. Mısır ile birlikte dünya çapında ikinci en fazla ekimi yapılan tahıldır. Buğday; un, yem üretilmesinde kullanılan temel bir besin maddesidir.
İlk olarak ekilmiş tahılın filiz veren biçimi anlamına gelen Ekin ismi aynı zamanda buğday demektir.
Buğday, her yörede farklı adı olan ve hangi adıyla bahsedilirse bahsedilsin faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. Türk mutfağında en çok aşure yaparken kullanılmasından olsa gerek adına aşurelik buğday da denen buğday, yarma, dövme, gendime ve hedik gibi isimlerle de halk arasında bilinir.
Kavılca, dünyanın en eski buğday türlerinden biri.
Dünyanın en eski buğday örneği olan antik Çatalhöyük buğdaylarının DNA analiz sonuçları şaşırttı. Buna göre, 8400 yıllık çeşitler modern buğdaylarla şaşırtıcı derecede benzerlik taşıyor.
Günümüz buğdayının atası olarak kabul edilen ve doğa dostu üretim koşullarıyla yetiştirilen Siyez Buğdayı, topraklarımıza ait olan atalık yerel bir buğday çeşidi. Öyle ki, on bin yıldır genetik özelliklerini korumuş olan bu özel buğday, modern buğdayların aksine besin değerleri açısından zengin bir içeriğe de sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri