Ağrıya neden oluyor Aynı zamanda cinsel fonksiyonları da olumsuz etkiler. Örneğin her iki cinsiyette de cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açabilir. Ayrıca oluşan şişlik kişileri estetik yönden rahatsız ederek özgüven eksikliği oluşturabilir. Bu faktörlerin etkisiyle de zamanla cinsel isteksizlik sorunu başlayabilir.
Kasık fıtıkları en sık görülen fıtık türüdür ve karın duvarı fıtıklarının 75%'ini oluştururlar. Fıtıklar, cinsel yaşamı da olumsuz etkilerler. Özellikle kasık fıtıkları, cinsel ilişki sırasında ağrı yaparak, erkeklerde ereksiyon sorunlarına, kadınlarda da genital kas spazmlarına neden olabilirler.
Kasık fıtığı cinselliği etkiler mi? sorusuna ise cevap evet olacaktır. Çünkü cinsel aktivite sırasında yine bir zorlanma oluşacak ve fıtık bölgesi mutlaka ağrı yapacaktır. Dolayısıyla kişilerde bu türden bir fıtık varsa mutlaka doktoru ile görüşmeli ve iyileşme sürecine kadar cinselliğe ara vermelidir.
Kasık fıtığının etkileri
Deneyimli cerrahlar tarafından yapılan fıtık ameliyatı cinsel fonksiyonları etkilemiyor. Ancak ameliyat; testislere giden damarların yakınında yapıldığı için damarlar veya spermi taşıyan kanalda bir yaralanmanın oluşması, ağrı ya da testiste küçülmeye yol açabiliyor.
Erkeklerde ise ağrının testislerde olması belirleyicidir. Kasık fıtığının hayati bir tehlikesi var mı? Zamanla cilt dışına çıkan fıtıklar büyümekte ve ağrıya neden olduğu içinde yaşam konforunu bozmaktadır. Müdahale edilmeyen fıtıklarda içine giren bağırsağın ve diğer organların boğulma riski vardır.
İlgili 22 soru bulundu
Kasık fıtığının bağırsaklardaki kan akışını azalttığını belirten uzman hekimler tedavisi yapılmayan fıtıkların bağırsakların kaybına kadar giden ciddi sorunlara yol açtığını belirtmektedirler. Buna ek olarak fıtığın çıktığı bölge büyümeye ve genişlemeye başlar. Bu durum da tedavi sürecinin uzamasına neden olur.
Bu nedenle cerrahın mutlaka hasta ile ayrıntıları tartışıp, hastanın kendi kararını vermesine yardımcı olması benimsenmelidir. Kasık fıtıkları için kişisel önerim 65+'da beklememek yönünde, gençlerde ise hemen ile 2 yıl arasında ameliyat edilmelidir diyebilirim.
İndirekt herniler spermatik kordonu izleyerek karın dışına çıkarlar ve fıtık kesesi büyüdükçe spermatik kordonla komşuluk ve yapışıklık oranı artar. Fıtık kesesi ayrılırken spermatik kordun içindeki damarlar hasar görürse testis beslenmesi bozularak da üreme kapasitesinde kısmi ya da tam bozulmalar söz konusu olabilir.
Toplumumuzdaki erkeklerin en sık karşılaştıkları sağlık sorunlarının başında gelen kasık fıtığının tedavi edilmediğinde hayati tehlikeye yol açtığını biliyor muydunuz? Her ne kadar zararsız olarak görsek de kasık fıtıkları, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.
Cinsel ilişki yaşamak isteyen çiftlerden, 30'lu yaşta olanlar haftada 2 kez, 40'lı yaştakiler haftada 1 kez, 50'li yaştakiler 15 günde bir kez, 60 ve üzeri yaş grubundakiler ise ayda bir kez ilişkiye girmeliler.
İnguinal kanalından çıkmaz ve karın içine el ile itilebilir. Çoğunlukla ayaktayken ya da karın için basıncı artıran hareketler ile görünür. Tedavi edilmez ise fıtık, skrotuma yani testis torbasına inebilir.
İki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur. Bir ay süreyle 8-10 kilodan fazla ağırlık kaldırmak, ağır fizik egzersizler, tenis, futbol vb. ağır sporlar sakıncalıdır. Kısa mesafe yürüyüşler yapılabilir.
Fıtık bölgesinde ağrı, hassasiyet veya yanma hissi. Özellikle eğilme, oturma, ağırlık kaldırma veya öksürmeyle şiddetlenen kasıkta rahatsızlık hissi. Kasıkta güçsüzlük veya basınç hissi. Testis torbasında şişlik ve ağrı
Bu zaman dilimi içerisinde mutlaka dikkat etmesi gereken hastaların herhangi bir ağır aktivite yapmaması önemlidir. Kasık fıtığı ameliyatı sonrasında iyileşme süreci de yaklaşık olarak 6 ila 10 hafta aralığında değişmektedir. Bu zaman hem hastanın durumu hem de yaşı ile doğrudan orantılıdır.
Kasık Fıtığı İlerlerse Ne Olur? Kasık fıtığının ilerlemesi durumda fıtık boğulması ya da bağırsak düğümlenmesi gibi ciddi sonuçlar açığa çıkarabilmektedir. Fıtık boğulması; dışarı çıkan fıtığın tekrar içeri girememesi olarak tanımlanmaktadır ve acil tıbbi yardıma ihtiyaç duyulmaktadır.
Kısaca kasık fıtığı ameliyatı hasta açısından kolay ve konforlu bir ameliyattır.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Açık fıtık cerrahisinde kasık bölgesinde bir kesi açılır, kas ve dokular bu şekilde onarılır. Kapalı kısık fıtığı cerrahisinde ise birkaç küçük kesiden içeri girilerek kasık fıtığı onarılır. Kasık fıtığı cerrahisi, genellikle lokal veya genel anestezi altında yapılır ve genellikle 1-2 saat sürer.
Spermler meni yoluyla vücuttan atılır. Erkek kısırlığında sperm sayısı ve kalitesinin önemi büyüktür. Sperm sayısının düşük olması veya hiç sperm olmaması erkek kısırlığının en önemli nedenlerinden biridir.
Ameliyattan sonraki dönemde 1 hafta ani hareketlerden ve ağır kaldırmaktan kaçınılması gerekmektedir. 1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Karın içi basıncı ani olarak artıran ağır kaldırma, kronik kabızlık, öksürük, ıkınma, idrar zorluğu gibi durumlar mevcut fıtığın oluşumunu ve ortaya çıkışını kolaylaştırır.
Kasık fıtığı, tanı konulduğunda ameliyat edilmelidir. Tedavi için beklenmesi gereken bir yaş sınırı yoktur. Operasyona engel bir durum yoksa uygun zamanda yapılmalıdır.
Kasık fıtığından kurtulmanın tek yolu ameliyattır. Bunun dışında herhangi bir ilaç tedavisi ameliyat sonrasında uygulanabilir ancak öncesinde uygulanması geçici çözüm olur. Ağrıların azaltılması için doktorunuz size ilaç verebilir ancak bu kasıt fıtığınızı iyileştirmez.
Basit fıtıklarda hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilirken, ilerlemiş fıtıklarda bu süre 3 ya da 4 güne kadar uzayabilmektedir. Burada önemli olan faktör fıtık hastalığının ilerlememiş ve erken zamanda tedavi ediliyor olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri