- Erkenci bir buğday çeşidi erken ve sık ekilirse, azotlu gübre fazla uygulanırsa yatmalar görülür. Bu yatmalarda verimi düşürür. Orta erkenci buğday çeşitleri normal ekim zamanında, tavsiye edilen sıklıkta ekilirse ve azotlu gübre de tekniğe uygun verilirse dekara verimde artışlar olacaktır.
Ekilecek buğday tohumluğunun bin tane ağırlığına veya iriliğine bağlı olarak ekim derinliği, küçük tohumlarda 4-5 cm, iri tohumlarda 5-6 cm arası olmalıdır.
Buğday sonbaharda ekiliyor, kışın yetişiyor ve yaz aylarında hasat ediliyor. Buğday ne zaman dikilir? Buğday, tohum şeklinde ekim-kasım-aralık aylarında ekiliyor. Ekim zamanı toprak sıcaklığına, bölge iklimine göre değişiyor.
Kaliteli tohum kullanımı, buğday tarımında kaliteli tohum kullanmak önemli bir adımdır. Bölgeye uygun tohumu almak önemli olduğu gibi sertifikalı tohumların kullanılması da önemli bir adımdır. Ekilecek tohum miktarı, buğday tarımında verim oranını etkileyen bir adımdır.
Genotiplere göre farklılık göstermekle birlikte bitkiler 25-28 gün sonra başaklanmaktadır. 49-51 gün sonra hasat edilerek elde edilen tohumlar, tekrar ekim için hazırlanarak viyollere ekimi gerçekleştirilmektedir. 2 aylık bu döngü bir yılda 6 kez tekrarlanmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Örneğin, çiftçi, aynı parsele(tarlaya) 2018'de ve 2019'da buğday ekmişse 2020'de aynı parsele yine buğday ekerse o parseldeki 2020 ürünü buğday için destek alamaz. İki yıl üst üste buğday ektiği bu tarlaya buğday dışında bir ürün, nohut,mercimek,arpa,mısır veya başka bir ürün ekerse destek alabilir.
Buğday, hemen hemen her toprak yapısında yetişir. Suya çok fazla ihtiyacı olmadığı için bozkır alanlarda dahi buğday yetiştirmek mümkündür. Kaliteli tohum, gübreleme ve sulama faaliyetlerinin yeterli olması halinde 1 dönüm tarladan 750 kg'a kadar buğday hasat etmek mümkündür.
- Taban gübresi olarak 18-46-0 en uygun gübredir. Çünkü bu şekilde buğdayın ihtiyacı olan Fosforun tamamı, Azotun ise 1/3'nü karşılamış oluruz. - Buğdaylarda üst gübre atıldıktan en az 15 gün yağmur yağmazsa atılan gübrenin en fazla % 26'sını bitkiler alır.
Pratik yönden buğday üreticileri dekara 300 kg ve daha az ürün alıyorsa Tabandan DAP veya 20.20.0 kompoze gübre, 300 kg/da' dan yukarı ürünlerde ise mutlaka 20.20.0 kompoze gübre kullanılmalı ve gübre miktarı toprak analizine göre uygulanmalıdır. Taban gübrelemede çinkolu süper kompoze gübreler tercih edilmelidir.
Islah çalışmaları sonucunda geliştirilen ve iki yıldır Türkiye'nin farklı bölgelerinde üreticiler tarafından tercih edilen yerli ve milli tohum çeşidi "Hüseyinbey"in kullanıldığı Çorum'daki bir dekarlık tarladan 1 ton 730 kilogram verim alındı.
“AMBARLARA KONAN BUĞDAY, 100 YILDA SADECE YÜZDE 5 BOZULUYOR”
Killi kireç taşından oluşan ambarların özelliği nemi emmesidir. Yaz kış ambarlardaki ısı derecesi 13 ila 17 derece arasındadır. Bu nedenle de içine konan buğday 100 yılda, sadece yüze 5 bozularak unlanmaktadır.
Ayrıca buğdayda ilk sulama en kritik sulama dönemi olarak görülür. Bunun sebebi buğdayın toprak nem düzeyine göre gelişme performansı göstermesidir. Buğday türüne ve ekili bölgenin aldığı yağış miktarına göre ekimden 40-45 gün sonra ikinci sulamanın yapılması gerekir.
Normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 - 30 kg buğday tohumu atıl- maktadır.
Genel olarak, toprak verimliliğine (toprağın organik içeriği) bağlı olarak, gübreleme ile uygulanması gereken toplam N miktarı hektar başına 20 ila 120 kg (dönüm başına 17,8 ila 107 lb) arasında değişir.
Buğday hasadından sonra mevcut sırtların üzerine pamuk, mısır, soya gibi bitkiler doğrudan ekim yöntemiyle çok daha kolay ekilebilmektedir. Tohum yatağı yukarda olduğu için tav suyu uygulamasında tohum çürümesi ve kaymak tutma sorunu yaşanmamaktadır.
Buğdayda çinko kulanımı, bitkide oksin hormonunu tetiklediği için kardeşlenmeyi arttırır. İki yaprak arasındaki boğumu uzatır ve çalılaşmayı önler. Yaprak ayalarını genişletir. Buğdayın dane renginin kırmızı olmasını sağlar.
Sulu şartlarda dekara en fazla verimi, Lancer, Warrior, Gage, Nebred, Cheyenne çeşitleri, en düşük verimi ise Yayla-305 ve Köse 220/39 çeşitleri sağlamıştır. Kuru şartlarda da Lancer, Cheyenne, Trimph, Scoutlı ve Nebred çeşitlerinin verimi en fazla, Köse 220/39 ve Yayla-305 çeşitlerinin verimi en düşük olmuştur.
Hububatın gelişme dönemine göre kardeşlenme döneminde olan buğdayların Şubat ayının 2. yarısında, genelde henüz fide döneminde olan hububatın üst gübrelemesinin bitkinin gelişme durumu ve yağış şartlarına göre Mart ve Nisan aylarına ertelemek gerekmektedir.
Kışlık gübre denilen fosforlu ve potasyumlu gübrelerin verilme zamanı da Ekim-Kasım aylarıdır. Genellikle 3 yılda bir verilen fosforlu gübrelerde, ocakların çevresinde dal iz düşümüne ( dalların altına) gelecek şekilde 10-15 cm derinlikte açılacak 20-30 çukura atılarak kullanılır.
Buğdayda ilk gübreleme toprağın ekime hazırlanma döneminde taban gübresi şeklinde yapılır. Ancak bu gübreleme ekim esnasında da yapılabilir. Ekim sonrası dönemde yapılan ilk gübreleme ise kardeşlenme dönemi sonundan sapa kalkma dönemi başına kadar yapılmalıdır.
Bu çeşitlerden TANER ve BOZKIR'da, kuraklık dayanımı ve yüksek su kullanım etkinliği özellikleri sayesinde kuruda ekilen mevcut çeşitlere göre verimde yüzde 15-20 artış sağlandı.
Şu an Türkiye'de en verimli buğday tohumu yaklaşık 1'e 60 civarlarında veriyor.
Ekmeklik Buğday 6.683, Makarnalık Buğday 8.198, Arpa 5.578, Mısır 5.162, Yulaf 5.462, Çavdar 5.579.
Buğday tarımında, normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 - 30 kg buğday tohumu atılıyor.
çoğunlukla cevabını aradığı sorulardan biridir. asgari 10 kile yani 300 kilo civarında buğday alırsınız. dekardan ise 30 ton civarı buğday alınır. alanlar da bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri