Buğday, en çok ekmek yapımında kullanılan bir tahıl ürünüdür.Ekmek buğdayın çeşidine bağlı olarak çeşitlenir. Buğdaydan yapılan un ile ekmek, pasta, kek poğaça gibi yiyecekler yapılır. Yine buğdaydan irmik, erişte, makarna gibi gıda ürünleri de elde edilir.
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor. Et ve süt grubuna göre proteini daha az içeren bu grup, karbonhidratın ana kaynağı olarak biliniyor.
İlgili 34 soru bulundu
1 tabak pirinç pilavı içeriğinde 10.05 gr yağ, 6.45 gr protein ve 66.90 gr değerinde karbonhidrat vardır.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır.
Günümüzde dünya genelinde yaklaşık 5000 farklı buğday çeşidi yetiştirilmektedir.
Buğday ülkemizde hemen hemen her alanda yetiştirilebilen bir tahıl ürünüdür. Buğday ekim alanları ve verimlilik paralellik göstermektedir. 2017 verilerine göre buğday ekiminin ve verimlinin en çok olduğu iller; Konya, Diyarbakır, Ankara, Şanlıurfa, Tekirdağ, Mardin, Yozgat, Adana, Çorum, Sivas olarak sıralanmaktadır.
Yumurta. Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor. Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük. Beyni korur ve göz sağlığını güçlendirir.
Memleketimizde yetişen ekmeklik buğday çeşitleri genellikle beyaz-sarı renkli, küçük taneli, yazlık-kışlık ekilen ve nişasta miktarı fazla buğdaylardır. Aynı çeşitten olan fakat tane rengi kırmızı olan ve kışlık ekilen kızılca, daha küçük taneli olup yazlık ekilenler ve sünter adı verilen buğdaylar da bulunmaktadır.
Yarma aşı, toyga çorbası, keşkek, yarma çorbası ve yarma pilavı bu tariflerden sadece birkaçı! Ayrıca yarma ile sarmalar da sarılır. İnce bulgurla yapılan top köftelerin, içli köftelerin harcına yarma eklenir. Çok besleyici ve doyurucu bir besin ve yoğurtlu, yeşillikli salatalara da haşlanmış halde çok yakışır.
Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür.
Bulgur, amber renkli 'sert buğday'ın yani, durum buğdayının, temizlenip pişirildikten sonra kurutularak ve buğday tanelerinin kepeğinin ayrıştırılması işlemlerinden geçirilmesi ile ileri teknoloji kullanılarak üretiliyor.
Bulgur terimi daha çok iri pilavlık bulgur için kullanılır. İnce bulgura "düğü", "düğür", "düğürcük", "düğülcek" denir. Daha ince bulgur ise, irmik olarak değerlendirilir.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Neden Yumurta Yemeliyiz? 1 adet yumurta yaklaşık 6,5 gram protein ve 6 gram yağ içerir. Yumurta karbonhidrat içeriği çok düşük (0,4 gram) olan besinlerdendir.
Pirinç mi ekmek mi seçmeniz gerektiği beslenme hedeflerinize bağlıdır, çünkü pirinç daha fazla vitamin ve mineral içerir, ancak ekmekte kalori ve karbonhidrat daha düşüktür. Hangisini seçerseniz seçin, en iyi sağlık sonuçları için tam tahıllı versiyonu tercih edin.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Maydanoz kürü ödemleri attırır. Sabah zerdeçal çayı mideyi rahatlatır ve kalori yaktırır. Sabah aç karnına bir bardak yeşil çay yağ yakımını hızlandırır. Limonlu su toksin attırır.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
AÇ KARNINA SU İÇİN
Güne bir veya iki bardak su ile başlamak, metabolizmanızı hızlandırmanın kolay bir yoludur ve enerji tüketimini en az bir saat artırır. Aç karnına su içip ardından fiziksel aktivite yaparsanız, vücudunuzun kalorileri daha verimli yakmasına yardımcı olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri