Bulgur, amber renkli 'sert buğday'ın yani, durum buğdayının, temizlenip pişirildikten sonra kurutularak ve buğday tanelerinin kepeğinin ayrıştırılması işlemlerinden geçirilmesi ile ileri teknoloji kullanılarak üretiliyor.
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi, farklı boyutlardaki taneciklerinin ayrılmasıyla elde edilen sadece su ve buğdaydan oluşan oldukça değerli ve besleyici, yarı hazır bir gıda maddesidir.
Temizleme sürecinde, bulgurun hammaddesi buğday, içine karışmış olan arpa, saman vb maddelerden fiziksel ayırma yöntemleri kullanarak arındırılır. Temizlemeden sonraki süreçte buğday kaynatılır. Bulgurun kaynatılmasında kullanılan su, son derece önemli olup istenilen lezzetin yakalanmasında da oldukça etkilidir.
Bulgurun hammaddesi sert durum buğdayı olarak bilinen Triticum Durum Buğdayı'dır.
Bulgur üretiminde esas olarak sert, makarnalık buğdaylar tercih edilmektedir. Ancak bu buğdayların bulunmadığı durumlarda yumuşak buğdaylar da bu amaçla kullanılmaktadır. Üretimde makarnalık buğdayların tercih edilmesinde bu buğdayların azotlu maddeler ve renk maddelerince daha zengin olması büyük rol oynamaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Ayrıca bu buğdaylarda dönmeli dane miktarının az olmasına önem gösterilmelidir. Durum buğdayı bulunamadığı takdirde ekmeklik buğdaylarda bulgur yapımında kullanılabilir.
Tahıl grubu, beslenme piramidinin tabanında yer alan, önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Bulgur da tahıl grubu içerisinde yer alan değerli bir besindir.
Esmer bulgur buğdaydan; sarı bulgur durum buğdayından elde edilir. Her iki bulgur türü de yemeklere lezzet vermektedir. Eğer sindirimi daha kolay bir bulgur tüketmek isterseniz; esmer bulgur önerilir. Esmer bulgurun glisemik indeksi daha düşük olduğu için diğer tahıllara göre daha sağlıklı olduğu ifade edilir.
Bulgur tam bir mineral ve vitamin deposu olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bulgur protein, mineral, vitamin ve besin lifi açısından oldukça zengin bir yiyecek. Üstelik bunların yanında karbonhidrat oranı da tahmin edebileceğinizden çok daha düşük.
1990'lı yıllarda yapılan ıslah çalışmaları sonucunda Harran 95 ve Ceylan 95 çeşitleri geliştirilerek 1995 yılında tescil edilmiştir. Verimin yanında kalite değerlerinin de nisbeten yüksek olduğu Altıntoprak-98 ve Sarıçanak-98 çeşitleri ise 1998 yılında tescil edilmiştir.
Kalitesi Nasıl anlaşılır.
Kabuğu (Kepeği) Soyulan Bulgur tanesinin rengi açılır. Ayrılan kabuk veya kepek lif bakımından zengin olması nedeni ile Ürün dayanma süresi düştüğü gibi besin değerleri de düşmektedir. O yüzden bulgur alırken renginin çok fazla acık olmamasına ve saydam olmamasına özen göstermek gerekir.
Aşure yapımı ve sadece bulamaç olarak değil de pilav olarak da pişirebilirsiniz buğdayla. Pilav olarak pirinç, bulgurdan sıkılan değişir tarifler arayanlar için Buğday pilavı mutlaka denenmesi gereken bir lezzet.
Dünyada ve Türkiye'de ticari anlamda üç tür içinde yer alan buğday çeşitleri yetiştirilmektedir. Bunlar; Triticum aestivum (ekmeklik), Triticum durum (makarnalık) ve Triticum compactum (bisküvilik, topbaş) buğdaylarıdır [1, 2, 5]. Triticum aestivum türü buğdaylar, sert veya yumuşak endosperm yapısına sahip olabilirler.
Yarma, sert buğdayın kaynatılarak kurutulduktan sonra geleneksel tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılması ile elde edilen malzemedir. Temel olarak bulgur ile benzer yöntemler kullanılarak elde edilse de yarma, bulgurdan daha az emek gerektirmektedir.
Düğürcük kelimesi Türkçe içerisinde 'ince bulgur' olarak bilinmektedir. Bu bağlamda normal bulgurun küçüğü olarak ifade etmek mümkündür.
Duru bulgur çeşitleri bakımından oldukça zengindir. Bulgur kategorisinde yedi farklı çeşide sahiptir. Bunlar; Başbaşı Bulgur, Sefer Kitel, Midyat Bulgur, İri Pilavlık Bulgur, Çiğ Köftelik Bulgur, Köftelik Bulgur ve Pilavlık Bulgurdan oluşmaktadır.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Türk mutfağının ana gıdalarından biri olan bulgur ana maddesi buğday olan bir tahıldır. Önemli bir karbonhidrat kaynağı olan buğdayın bir dizi işlemden sonra geldiği hal bulgur olarak adlandırılmaktadır. B3, B5, B6 vitaminleri içermekte olan bulgur aynı zamanda protein dolu bir gıda olma özelliği taşımaktadır.
Bulgur tam tahıl sınıfına girer. Buğdaydan yapılır ama yapılış biçimi nedeniyle besin öğelerini kaybetmez. Bu nedene bulgur pilavı beyaz pilava çok iyi bir alternatiftir.
Bulgur, buğdayın önce kaynatılması, kurutulup kabuğunun soyulması ve değirmende öğütülmesiyle elde ettiğimiz sağlıklı bir tahıl türüdür. -Bulgur, buğdayın önce kaynatılması, kurutulup kabuğunun soyulması ve değirmende öğütülmesiyle elde edilen sağlıklı bir tahıl türüdür.
Buğday ülkemizde hemen hemen her alanda yetiştirilebilen bir tahıl ürünüdür. Buğday ekim alanları ve verimlilik paralellik göstermektedir. 2017 verilerine göre buğday ekiminin ve verimlinin en çok olduğu iller; Konya, Diyarbakır, Ankara, Şanlıurfa, Tekirdağ, Mardin, Yozgat, Adana, Çorum, Sivas olarak sıralanmaktadır.
Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır. İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir. Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir. Kolesterol içermez.
Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır. Köftelik bulgur Gaziantep yöresinde "simit" ismiyle bilinir. Bulgur rengini buğdaydan alır.
Glüten hassasiyeti olan kişilerin bulguru tamamen kesmesi gerekiyor. Bu husus kitapta özellikle belirtilmiştir. Kitapta “Bulgurun 2-3 kaşık tüketilmesi tavsiye ediliyor. Tabaklar dolusu bulgur pilavı yiyenler kilo veremiyor” denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri