Buğdayda B gurubu vitaminleri ile bir mik- tar E vitamini bulunur, C ve D vitaminleri bu- lunmaz. daha çok endosperm bileşimine yakın özellik gösterirken, kuyruk pasajları kabuk ve rüşey- min özelliklerine yaklaşır. Tanede protein miktarı merkezden dışarı doğru gittikçe artar.
Buğday da yaklaşık olarak %66-76 oranında karbonhidrat, %6-22 oranında protein bulunur. Ayrıca B1 vitamini açısından önemli bir kaynaktır. Demir ve çinko minerallerini de içerir.
Buğday tanesinin özü olağanüstü besleyicidir. Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır. Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur.
Buğday tanesinde ortalama % 13 su, % 51 nişasta, % 9 protein, % 2 yağ, % 1,8 mineraller bulunur.
buğdayların içerdiği mineral madde miktarının yumuşak buğdaylardan genellikle %. 10 kadar fazla olduğu aktarılmaktadır (TOEP- FER ve Ark.,, 1972; LORENZ ve LOEWE 1972; PETERSON ve Ark., 1983, PETERSON ve Ark., 1986 ERCAN ve VELİOĞLU, 1990).
İlgili 30 soru bulundu
Tahıllar özellikle E vitamini ve B grubu (B12 hariç) vitaminlerinden zengindir ve B1 vitaminin (tiamin) en iyi kaynağıdır. Bu vitaminler çoğunlukla tahıl tanelerinin kabuklarında ve özünde bulunur.
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor. Et ve süt grubuna göre proteini daha az içeren bu grup, karbonhidratın ana kaynağı olarak biliniyor.
ÖZET: Türkiye'de ekmek tüketimi fazla olup, enerji ihtiyacının büyük bir kısmı ekmekten karşılanmaktadır. Özellikle B grubu vitaminler başta olmak üzere, Ca, Fe, Zn gibi mineral maddeler ve mevcut amino asitler, buğdayın kabuk ve embriyosunda yüksek, endosperminde ise düşük oranlarda bulunmaktadır.
İnsan vücudunun günlük alması gereken enerjinin yaklaşık%55 inin karbonhidratlardan sağlanması gerekir. Ekmek bu ihtiyacı karşılamada çok önemli bir rol oynar.
Beyaz Ekmek içeriğinde 10,98 Karbonhidrat(g), 2,67 Protein(g), 0,54 yağ(g), 2,30 lif(g), 119,50 Sodyum(mg), 31,75 potasyum(mg), 171,00 Kalsiyum(mg), 1,00 A Vitamini(ui), 0,00 C Vitamini(mg), 1,22 ve Demir barındırır.
Doğal Aşurelik Buğday (Gendime)
İçerdiği yoğun karbonhidrat, çinko, magnezyum ve kromdan dolayı besin değeri oldukça yüksektir. B grubu vitaminlerinden sadece B12 vitaminini içermez, B vitaminleri açısından oldukça zengindir. Tarlada yetişen buğdayı harmanda elde ederiz.
Aşurelik buğdayın içerisinde yer alan selenyum sebebi ile tüketen kişinin cildinde bazı katkılar sağlamaktadır. Saç derilerinde ve saç köklerindeki bazı sorunları da gidermektedir. Aşurelik buğday ürünü protein yönünden oldukça zengin olan vitamin deposudur.
Buğday, her yörede farklı adı olan ve hangi adıyla bahsedilirse bahsedilsin faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. Türk mutfağında en çok aşure yaparken kullanılmasından olsa gerek adına aşurelik buğday da denen buğday, yarma, dövme, gendime ve hedik gibi isimlerle de halk arasında bilinir.
Bilimsel adı Triticum monococcum olan siyez buğdayı, İngilizce “Einkorn Wheat” yani küçük kızıl buğday olarak bilinir. Bu zamana kadar gelmesinin en büyük sebebi sıkı kavuz yapısıdır. Hastalıklara ve zararlılara karşı dayanıklı olan buğday, kurak iklim koşullarında ve fakir topraklarda yetişebilir. Soğuğa dayanıklıdır.
İçerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle iyi bir besin takviyesi olarak görülmektedir. A, C ve E vitaminlerine de sahip olan buğday çimi, potasyum bakımından da zengindir. Ayrıca demir, kalsiyum ve fosfor gibi birçok minerali de bünyesinde barındırır. Bu besleyici gıda, iyi bir lif kaynağı olarak da öne çıkmaktadır.
Taze buğday çimi, aynı ağırlıktaki portakaldan 60 kat fazla C vitamini ve aynı ağırlıktaki ıspanaktan 8 kat fazla demir içerir. Buğdayın bir başka özelliği ise kandaki toksinleri nötralize eden maddeler içermesidir. Buğday çimi suyu, vücudun metabolik hızının artmasına yardımcı olur ve yağ yakımını destekler.
İçeriğinde hiç karbonhidrat bulunmayan bir diyet yapılması sağlık açısından kesinlikle doğru değildir. Karbonhidrat vücuda enerji sağlayan en önemli besin öğesidir. Glikojen; insan ve hayvan vücudunda bulunan karbonhidrattır yani depo formdur.
Ekmek yemek hipotiroidizm, sedef hastalığı, dermatit, depresyon, anksiyete, otizm, dikkat eksikliği bozukluğu, beyin değişiklikleri, gri madde ve beyincik hacminin azalması, kadınlarda düzensiz ve ağrılı adet dönemlerine neden olan prolaktin seviyelerinin artması ve erkeklerde erektil disfonksiyon gibi çeşitli sağlık ...
Ancak yine de genellemek gerekirse ekmeğin türüne bağlı olarak, yetişkin bir kadın bireyin günlük ekmek gereksinimi günde 4-6 dilim ekmek, yetişkin bir erkek bireyin günlük ekmek gereksinimi ise ortalama 6-10 dilim ekmek civarındadır” bilgisini verdi.
D vitamini olan meyveler ve sebzeler arasında; ıspanak, muz ve portakal da sayılabilir.
Yaklaşık %10'u lif ve şeker, kalan kısmı az miktarda yağ, protein, vitamin ve minerallerdir. İçeriğinde A vitamini öncülü karotenoidler, B3, B6, C ve K vitaminleri ve folik asit bulunur.
En iyi seçenekler arasında; ekşi mayalı ekmek, çavdar, keten ve yulaf ekmeği bulunur. Hangisini seçerseniz seçin, dengeli beslenmenin bir parçası olarak, çeşitli besleyici bütün yiyeceklerin yanı sıra ölçülü olarak ekmek tüketmeyi unutmayın.
Bunlar ise obezite, abdominal yağlanma, damar sertleşmesi, tansiyon, tip II diyabet ve kalp-damar hastalıklarına neden olur. Buğdayın fruktan içeriği çok yüksektir, pek çok kişide fruktoz/FODMAP entoleransına, gaz ve lşişkinliğe, IBS bulgularının kötüleşmesine neden olur.
Olaya enerji kaynakları bazında baktığımızda, insan vücudunun enerji gereksinimi üç temel besin grubunda sağlanır. Bunlar sırasıyla; karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir.
Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Güney Türkmenistan Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri