Potasyum, buğday bitkisinde gelişme, verim ve kalite üzerinde etkili olan aynı zamanda fazla azotun olumsuz etkisini azaltan bir bitki besin elementidir. Buğdayın potasyum kullanımı gelişme dönemi başında düşük, sapa kalkma döneminin sonuna doğru ve çiçeklenme başlangıcında en yüksek düzeye ulaşır.
Buğday, arpa ve çeltik bitkileri için en iyi gübreleme zamanı sapa kalkma döneminden süt olum dönemine kadar süren zamandır. Bu süre, pamuk bitkisi için tarak oluşumundan başlar, hasada kadar devam eder. Fındığa, cevize ve antep fıstığına potasyum nitrat gübresi iç doldurma döneminde verilmelidir.
Bileşimindeki kükürt hem bitkinin kükürt ihtiyacını karşılar, hem de yüksek toprak pH'sını düşürücü etki gösterir. Potasyum sülfat; sebzeler ve meyve ağaçlarında tomurcuk ve çiçek oluşumunu, meyve bağlama ve meyve kalitesini (şekerler, proteinler, vitaminler, organik asitler, aroma maddeleri vs.) artırır.
Sebzelerde ise potasyum; dikim öncesi, çiçeklenme ve meyve olgunlaşma başlama döneminde uygulanmalıdır. Bunların haricinde kil bakımından zengin bir toprakta ekim öncesinde, kil bakımından düşük bir toprakta ise ekim sonrasında potasyum gübre verilebilir.
Meyve büyüme döneminde yüksek potasyum ihtiyacı olan bitkiler için geliştirilmiş, potasyum ve kükürt bileşimine sahip özel sıvı bir gübredir. Olumsuz yetişme koşullarına, yatmaya ve hastalıklara karşı bitkiye dayanıklılık kazandırır.
İlgili 19 soru bulundu
Kalsiyum varlığını sağlamak için kök sistemini uyarmalı, canlılığı ayarlamalı, iyi gübreleme ve kontrollü sulama yapmalıyız. Azot (N), potasyum (K) ve magnezyum (Mg) fazlası, bu elementler kalsiyum antagonistleri olduğundan kalsiyum emilimini bozar.
Potasyum Noksanlık Belirtileri
Yaşlı yaprakların uçlarında ve kenarlarında sararma daha sonrada kuruma şeklinde görülür (yaprak yeşil rengini korur). Yaşlı yapraklar daha küçüktür. İlerlemiş durumlarda yaprağın büyük bölümü kurur ancak düşmez. Bitkide genel bir su stresi görülür.
Kullanılacak Potasyum Sülfat Gübresi miktarı= Analiz ile bulunan potasyum(K2O) değeri x 2,0 Raporda verilmesi gerekli potasyum miktarı saf madde olarak 7 kg ise; Kullanılacak Potasyum Sülfatlı Gübre miktarı= 7 x 2,0 = 14 kg Potasyum Sülfat/ 1 dekar(1 dönüm) araziye verilmelidir.
Suda eriyen tüm gübrelerle ve ilaçlarla karıştırılarak verilebilir. Kalsiyumlu bileşiklerle karıştırılmamalıdır. Yapraktan önerilen dozlar 10 - 15 gün ara ile, damla sulama ve topraktan önerilen dozlar ise haftalık olarak uygulanır.
Potasyum vücutta sodyum ile birlikte çalışarak sıvı dengesini ve hücre içi sıvının devamlılığını sağlar. Vücutta iskelet ve kalp kası aktivitesi için potasyuma ihtiyaç duyulmaktadır.
Potasyum bitkilerde gerçekleşen birden çok olayda temel rol oynar. Hücre özsuyu ve dolayısıyla ile bitkinin su dengesini sağlamasını ve kuraklığa karşı dayanma gücünü artırmaktadır. Kuraklık ve don stresinin engellenmesinde yardımcı olur. Potasyum, bitkilerin hastalıklara karşı dayanıklılığını artırmaktadır.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Üre, bitkilerin azot ihtiyacını karşılamak için hemen her tür üründe ve tütün fidelerinin gübrelenmesinde çok yararlıdır. Üre yetersiz verildiğinde bitkinin gelişimi yavaşlar, yapraklar sararır, verim düşer. Üre, bitki gelişiminin bütün evrelerinde kullanılabilme özelliğine sahiptir.
Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
Buğdayda çinko kulanımı, bitkide oksin hormonunu tetiklediği için kardeşlenmeyi arttırır. İki yaprak arasındaki boğumu uzatır ve çalılaşmayı önler.
Kuru şartlarda buğdayın tüketimine göre üstten 10 kğ. Üre veya 14 kğ.%33 AN kullanılmalıdır. Üre gübresi kullanacakların Nisan ayının ilk haftasına kadar uygulamayı tamamlamaları gereklidir.
Potasyumun 3.6 mmol/l'nin altında olması potasyum eksikliğidir. Böbrekler potasyum dengesinin sağlanmasında kilit roldedir. Potasyum fazlası böbrekler tarafından idrar yoluyla atılır ve böylece kan seviyeleri korunabilir. Potasyum dışkı ve ter yoluyla da atılabilir.
Potasyum sülfat; potasyum ve kükürt içeriğine sahiptir. Potasyum nitrat; potasyumun yanı sıra nitrat azotu da içermektedir. Potasyum sülfat alkali topraklarda, potasyum nitrat ise asidik topraklarda tercih edilir.
Bu mineralin büyük çoğunluğu ince bağırsakta gerçekleşen pasif difüzyon yoluyla emilir. Yaklaşık %90'ı bu şekilde emilen potasyum, vücutta hücre içi ve hücre dışı konsantrasyonların korunması amacıyla kullanılır. Mineralin bir kısmı idrar, dışkı ve bir terle vücuttan atılır.
Potasyum En Çok Hangi Gübrede Bulunur? Potasyum klorür, en yüksek oranda potasyum içeren gübre olarak tanınıyor.
Buğdaylara bölgemizde saf madde olarak dekara 6-8 kg. Fosfor, 16-18 kg.N(Azot) kullanılmalıdır. Fosforlu gübrenin tamamı ile ekimle birlikte verilmelidir. Azotlu gübrenin 1/3'ü ekimle birlikte, 1/3'ü kardeşlenme döneminde 1/3'ü sapa kalkma döneminde verilmelidir.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Zayıflık ve yorgunluk, genellikle potasyum eksikliğinin ilk belirtileridir. Potasyum, kas kasılmalarını düzenlemeye yardımcı olur. Kandaki potasyum seviyesi düşük olduğunda, kaslar daha zayıf kasılmalar üretir. Bu mineraldeki eksiklik, vücudumuzun besinleri nasıl kullandığını da etkileyerek yorgunluğa neden olabilir.
Potasyum Nitrat gübresi topraktan, yapraktan ve sulamayla birlikte (damla ve yağmurlama) uygulanabilir. Üç ayrı tipi mevcuttur: Pril, kristal ve düşük pH değerli potasyum nitrat.
Potasyum Sülfat Ne Zaman Atılır? Potasyum sülfat, bitkilerin gelişmesi için önemli bir besindir. Bitkilerin ihtiyacı olan desteği güçlü şekilde sağlamak adına ekim işleminden önce ve sulama sırasında direkt toprağa uygulanır. Büyüme döneminde de uygulanabilen gübre, hasat kalitesini artırmada etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri